Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 16:41

ΖHΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΙΣΟΝΟΜΙΑ (ΓΥΡΟΣ 2ος)

altΑπάντησε, όπως αναμένονταν,  ο Δήμαρχος Κοζάνης στις επικρίσεις μας για τη μεροληπτική στάση του υπέρ της Εκκλησίας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και για την απόπειρα του Μητροπολίτη να χτίσει παρεκκλήσι στον κοινόχρηστο χώρο μπροστά από το Επισκοπείo. Τι είπε λοιπόν ο κ. Δήμαρχος:

1) Ότι συχνά η άγνοια καλύπτεται από την ανωνυμία. Σωστό, αλλά γιατί ένα τέτοιο σχόλιο συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση του προς την Οικολογική Κίνηση; Η οργάνωση μας ΠΑΝΤΟΤΕ δίνει ΕΠΩΝΥΜΕΣ ανακοινώσεις. Κι αν δεν του αρκεί η συλλογική υπογραφή μας, ιδού και ο συντάκτης του κειμένου: Λ. Τσικριτζής, γνωστός στον κ. Δήμαρχο εξ απαλών ονύχων

2) Ότι η ενημέρωση μας επί της διαδικασίας πάσχει. Σε ποιο σημείο πάσχει κ. Δήμαρχε; Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε αυτό καθαυτό το συμβάν της παράνομης θεμελίωσης του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης. Γνωρίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και τελικώς δεν δέχτηκε την ένσταση της Μητρόπολης να ανακληθεί «η απόφαση 21/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου κατά  το μέρος που αφορούσε τον χαρακτηρισμό της αυλής του Επισκοπείου». Αυτή η λεπτομέρεια πράγματι δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση μας, αλλά είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο (και εκεί φυσικά επιμείναμε) ήταν ποιες συνέπειες θα είχε τυχόν αποδοχή της ένστασης της Μητρόπολης, η οποία ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

3) Ότι επί  της ουσίας δεν είναι έτσι τα πράγματα (κατά τον κ. Δήμαρχο) και ότι η καταψήφιση της πρότασης του από τους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ αφορούσε απλά κάποιες «τεχνικές βελτιώσεις». Εδώ ειλικρινά χρειαζόμαστε έναν ειδικό γλωσσολόγο να μας ορίσει τι θα πει «ΟΥΣΙΑ». Για μας η ουσία είναι να δούμε ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της αποδοχής ή μη της ένστασης της Μητρόπολης. Η απόρριψη της έθεσε τέρμα σε μια ακόμη πολεοδομική αυθαιρεσία. Τυχόν αποδοχή όμως της ένστασης από το Δημοτικό Συμβούλιο θα σήμαινε τη συνέχιση της αυθαίρετης ανέγερσης του παρεκκλησίου από το Μητροπολίτη. Μπορεί να μην άλλαζαν τα όρια του κοινόχρηστου χώρου συνολικά, αλλά η ανέγερση του παρεκκλησίου θα ξεμπλοκάρονταν μέσω των «τεχνικών βελτιώσεων», της νέας δηλαδή συμβιβαστικής φόρμουλας που επεδίωξε ο Δήμαρχος. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης και αυτό γράφτηκε στην ανακοίνωση μας με απλό τρόπο για να το καταλάβει ο κόσμος: ότι δηλαδή ευτυχώς δεν πέρασε η απόφαση και έτσι «φρενάρισε» η εν λόγω κατασκευή.

4) Η όλη προσέγγιση πάντως του θέματος από τον κ. Δήμαρχο (ότι περίπου «δεν τρέχει τίποτα») υποτιμά και τους Συμβούλους της πλειοψηφίας που καταψήφισαν την πρόταση του, οι οποίοι προφανώς δεν αντέδρασαν «δια ασήμαντον αφορμήν».

5) «Για την πολυετή ιστορία του χαρακτηρισμού των κοινόχρηστων χώρων της πόλης» πράγματι θα μπορούσαμε να πούμε πολλά, κ. Δήμαρχε, και να επεκταθούμε και σε θέματα πολεοδομικών «τακτοποιήσεων» ή και αποχαρακτηρισμού διατηρητέων. Υπήρξαν αρκετές αβελτηρίες και δεν νομίζουμε ότι συμφέρει μια τέτοια συζήτηση στους δημοτικούς άρχοντες όλων των εποχών. Να θυμίσουμε τη συρρίκνωση  που έγινε σε συγκεκριμένες πλατείες (π.χ Λεχόβου και Μετεώρων,) ή επιχειρήθηκε να γίνει (π.χ Μοσχοπόλεως κ Υψηλάντη, Ροδόπης), να αναφερθούμε στους τεθλασμένους και στενούς δρόμους των επεκτάσεων, να μιλήσουμε για διατηρητέα που μετασχηματίστηκαν σε πολυκατοικίες; Να σταχυολογήσουμε επίσης και μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για να μη γενικολογούμε: α) Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου προ 15ετίας να γίνει Συνεδριακό Κέντρο  σε αναδασωτέα έκταση στην Αγία Παρασκευή. Αναθεωρήθηκε μετά από έντονη διαμαρτυρία της Οικολογικής Κίνησης και του εκλεγμένου τότε Συμβούλου της. β) Αυθαίρετη κατασκευή αίθουσας της Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής στον ίδιο –αναδασωτέο – χώρο. γ) Μετατόπιση της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης στο κέντρο της πλατείας (OT 887), ενώ το αρχικό σχέδιο την χωροθετούσε στη γωνία για να έχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα η πλατεία. δ) Μειώσεις κοινόχρηστων χώρων στα οικοδομικά τετράγωνα  ΟΤ 138, 320,16-17,857 κ.α.  ε) Αυθαίρετες περιφράξεις, ξύλινα παραπήγματα, παράνομες επεκτάσεις και κτίσματα σε περιαστικές περιοχές (Αη Σαράντης, Κρεββατάκια, κλπ κλπ), για τις οποίες υπήρξαν ονομαστικές καταγγελίες της Οικολογικής Κίνησης στις Υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ας μη συνεχίσουμε όμως γιατί δεν μας αρέσει «να παίζουμε χωρίς αντίπαλο». Θα προτιμούσαμε μια ανοιχτή συζήτηση στην τηλεόραση, πρόσωπο με πρόσωπο, για να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ πολεοδομικών παραβάσεων και να καταλάβει ο κόσμος ποιος τελικά έχει το δίκαιο.

Τέλος και όσον αφορά στη συνεργασία της Οικολογικής Κίνησης με το Δήμο Κοζάνης είμαστε «καταδικασμένοι» να τη δεχτούμε και οι δύο πλευρές. Γι αυτό και δεν την αρνηθήκαμε όποτε κληθήκαμε: Στην Επιτροπή για την Τοπικό Πόρο και την κοστολόγηση του λιγνίτη, στην Επιτροπή για το Συγκοινωνιακό (που έχει αδρανήσει), στα θέματα Πρασίνου και δενδροφυτεύσεων κλπ.

Ίσως μάλιστα μερικές φορές να  .. υποκαθιστούμε και  το Δήμο αναλαμβάνοντας δικές του υποχρεώσεις. Όπως π.χ το ότι καλούμαστε στα Δικαστήρια, σήμερα Τρίτη, γιατί εμείς φορτωθήκαμε το ρόλο του μηνυτή εναντίον εκείνων που έκοψαν τα δέντρα του Δήμου μπροστά στο νέο Συνεδριακό Κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κοζάνη 6-7-2010
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 16:43