Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010 12:14

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

altΗ ομιλία έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου θα ήθελα να σταθώ σε μία πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Οικονομκών του κ. Παπακωνσταντίνου. Είπε λοιπόν ο Υπουργός, ότι δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να λάβει τόσο σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό, αλλά προέχει η σωτηρία του κράτους. Η σωτηρία της χώρας λοιπόν έγινε για το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο ανάχωμα των επιχειρημάτων του όταν νιώθει ότι στριμώχνεται  πολιτικά.

Έγινε η κολυμπήθρα στην οποία νομίζει, ότι μπορεί να ξεπλένει την ολιγωρία, τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες του. Αλλά και άλλοθι για να λαμβάνει μέτρα χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να εξαντλεί τη δυνατότητα να βρει τη βέλτιστη λύση, χωρίς να χρειαστεί να ματώσει ο ελληνικός λαός. Εξάλλου αυτό προσπάθησαν να μας πουν οι λιγοστοί Υπουργοί που δέχτηκαν να τοποθετηθούν από το βήμα της Βουλής για να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, της προχειρότητας τους, εγείρεται θέμα να κριθούν αντισυνταγματικά και να καταπέσουν στα δικαστήρια, Κύριε Υπουργέ πολλά μέτρα του, συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τα οποία σας έχουν επισημανθεί, αλλά η κυβέρνηση αγρόν αγοράζει.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Πρώτον, η ένταξη στο ΙΚΑ των υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μαζί.

Η νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου έχει δεχθεί, ότι οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι τελούν υπό διαφορετικό καθεστώς.

Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δέχεται  για τους δημοσίους υπαλλήλους,  ότι υπάγονται σε επαγγελματική ασφάλιση, όπου προβλέπεται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας, ενώ το ΙΚΑ εντάσσεται στη φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεύτερον, η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, θα κριθεί και πάλι από τα ανώτατα δικαστήρια με την ίδια νομολογία που δεν έχει αλλάξει και έχει κρίνει τη αντισυνταγματικότητα του.

Τρίτον, τα θεμελιωμένα δικαιώματα που δεν μπορούν να θιγούν γι΄ αυτούς που βρίσκονται στην τελευταία τριετία, πριν ασκήσουν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.

Η κατάτμηση αυτού του χρόνου σε ένα μόλις εξάμηνο θα καταπέσει στα δικαστήρια αφού εδώ η Ευρωπαϊκή νομολογία έχει ανατρέψει παρόμοιες περιπτώσεις βίαιων νομοθετικών ανατροπών, αφού έκρινε, ότι υπάρχει παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για να μην μακρηγορώ, αν και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, θα ήθελα μία υπεύθυνη απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τι θα πράξουν τελικά, αν τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου;

Έχετε σκεφτεί αν θα φέρετε καινούργιο νομοσχέδιο, ποια είναι η εναλλακτική σας λύση και η εναλλακτική σας πρόταση σε αυτήν την περίπτωση;

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εμφανίζεται ότι θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060.

 Επιτρέψτε μου, κύριοι συνάδελφοι, να αμφιβάλλω.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

 Το νομοσχέδιο έχει δομική αδυναμία που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην αντικατάσταση του από νέο νομοθέτημα.

Σας το είπε άλλωστε και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο κύριος Κομίνης, πριν από κάποιες μέρες, ότι δημιουργεί και ανισότητες και κοινωνικές αδικίες.

Πέρα από αυτό ο χαρακτήρας του είναι, κατά κύριο λόγο, εισπρακτικός.

Το άρθρο 2 προβλέπει ποσό 360 ευρώ ως βάση υπολογισμού για τη βασική σύνταξη. Προκαλεί ουσιαστικά μείωση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων αφού καταργεί και το ΕΚΑΣ.

Το άρθρο 11 προβλέπει το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2014 και σε συνδυασμό με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα εξανεμίζεται το εισόδημα των συνταξιούχων και παραβιάζεται η έννοια της κοινωνικής προστασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων.

Τα άρθρα 3 και 4 εισάγουν ποσοστά επί των συντάξεων με τρόπο που αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ευνοεί τους υψηλότερα αμειβόμενους, αφού ο συνολικός δείκτης αναπλήρωσης των χαμηλοσυνταξιούχων υπολείπεται του δείκτη των υψηλοσυνταξιούχων, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Με το άρθρο 19 γίνεται αύξηση των εισφορών στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ κατά 1% με σκοπό τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στις δαπάνες υγείας χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Ταυτόχρονα αποκλείονται οι αγρότες από τις κοινοτικές ενισχύσεις, στην περίπτωση που δεν προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΓΑ, ότι έχουν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Οι κοινοτικές διατάξεις όμως απαγορεύουν κάθε περιορισμό στην είσπραξη των επιδοτήσεων.

Στο άρθρο 75 γίνεται λόγος για αύξηση του ορίου απολύσεων που θεωρούνται ομαδικές από το 2% σε 5%.

Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές, πολύ μικρές ή οικογενειακές, άρα δεν τις αφορά, άρα η αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι χαμηλή. Πλειοδοτήσατε όμως αφού ακόμα και στο μνημόνιο προβλεπόταν αύξηση στο 4%.

Με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου καθορίζεται ο τρόπος καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Η ρύθμιση αυτή, με τη δραστική συρρίκνωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση που επιφέρει, ουσιαστικά μειώνει στο μισό το ποσό των αποζημιώσεων των υπαλλήλων που καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας τους.

Επιπλέον, παρέχεται ρητά η διευκόλυνση της τμηματικής καταβολής της αποζημίωσης στον απολυμένο σε διμηνιαίες δόσεις.

Με απλά λόγια ο απολυμένος « διευκολύνει» τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Τέλος η διάταξη που αναφέρεται στην εγγύηση από το Δημόσιο αξιοπρεπών συντάξεων μπήκε μάλλον για να παρέχει τη δικαιολογία ψήφισης του νομοσχεδίου σε όσους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούσαν με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η εγγύηση των συντάξεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προβλέπεται από τα άρθρα 22 και 25 του Συντάγματος. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία δε ψηφίζει ένα νομοσχέδιο εισπρακτικό, κοινωνικά άδικο, αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό.

Αναγνωρίζει και ψηφίζει ορισμένα μόνο άρθρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Με υπευθυνότητα ο εισηγητής μας διατύπωσε τις θέσεις και τις προτάσεις μας που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και την παροχή συντάξεων που θα ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες.

Αυτή είναι η εποικοδομητική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Κάτι που εσείς δεν πράξατε ποτέ όταν ήσασταν αντιπολίτευση.

Με λύπη θυμάμαι τις τοποθετήσεις και την αποχώρηση των συναδέλφων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, πριν από 2 χρόνια, όταν ως αντιπολίτευση λέγατε μονίμως όχι και πλειοδοτήσατε σε ανέφικτες παροχές. Σήμερα όμως κάνετε, σχεδιάζετε και υλοποιείτε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που μας λέγατε και εσείς Κύριε Υφυπουργέ πριν από 2 χρόνια.

Σας ευχαριστώ.    

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010 12:18