Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 14:05

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

altΟμόφωνα απέρριψε το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαϊδας κατά την χθεσινή συνεδρίασή του τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων της ΔΕΗ για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαϊδας. Μετά από εισηγήσεις και τοποθετήσεις, τα μέλη του συμβουλίου κατέληξαν στην απόρριψη του σχεδίου, αφού, όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, δεν λήφθηκαν υπόψη από τους μελετητές οι προηγούμενες παρατηρήσεις. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο ζητά την παρακολούθηση της εξορυκτικής δραστηριότητας από αρχαιολόγο για την περισυλλογή και διάσωση των ευρημάτων που ανακαλύπτονται, την καταβολή στους δικαιούχους του Κομάνου του επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης για τη θιγόμενη οικονομία τους, αλλά και την αποκατάσταση των ορυχείων σε όλο το διάστημα της εξορυκτικής δραστηριότητας.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαϊδας για την προηγούμενη μελέτη και σημειώθηκαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, «διαπιστώσαμε ότι στη νέα μελέτη –την επονομαζόμενη «σκούπα»- οι παρατηρήσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη». Αυτό σημαίνει ότι «η ΔΕΗ δεν μας υπολογίζει και εμείς σε αυτή εδώ τη νέα πρόταση εκφράσαμε την άρνησή μας και δηλώνουμε ότι από ‘δω και πέρα θα είμαστε πολύ αυστηροί με όλους αυτούς που δεν σέβονται την τοπική κοινωνία».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιούμαρης «ζητάμε από την επιχείρηση να υπάρχει αρχαιολογική συνδρομή για την επίβλεψη της εξορυκτικής δραστηριότητας με δεδομένο ότι υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογικά. Θυμίζω ότι πέρσι στη Μαυροπηγή μας ζητήθηκε ένα σεβαστό ποσό για έρευνες, αφού οι εργασίες για το αγωγό ύδρευσης ανέδειξαν αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ το ίδιο συνέβη και στις εργασίες για να νέα κοιμητήρια. Δεν θα επιτρέψουμε στα μηχανήματα να καταβροχθίσουν την ιστορία μας. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε δυναμικά».

Ο δήμαρχος Πτολεμαίδας έθεσε, επίσης, υπόψη του συμβουλίου την πρόταση του Προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κομάνου με την οποία ζητείται η άμεση απομάκρυνση των αποθέσεων που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ Α.Ε. δίπλα από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κομάνου και τα κοιμητήρια Κομάνου με την τοποθέτησή τους στην νόμιμη απόσταση άνω των 250 μέτρων, που τάσσει η κείμενη νομοθεσία για την περίπτωση αρχαιολογικά προστατευόμενων χώρων.

Τέλος, ο κ. Τσιούμαρης ανέφερε ότι σύμφωνα με τους χάρτες η εξορυκτική δραστηριότητα θα φτάσει στα 170 μ. από το Προάστιο και επισήμανε ότι πρόκειται «για κάτι ανεπίτρεπτο και μη σύμφωνο με τη νομοθεσία», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καμία διάθεση να χάσουμε τον πνεύμονα πρασίνου και το τείχος προστασίας».

Η εισηγήτρια του θέματος διευθύντρια των περιβαλλοντικών υπηρεσιών του δήμου Πτολεμαϊδας Φωτεινή Αγγελίδου επισήμανε τα παρακάτω σημεία στη μελέτη:

1.       Ο Οικισμός Μαυροπηγής : Δεν τίθεται χρονικός ορίζοντας μετεγκατάστασης του οικισμού Μαυροπηγής αλλά αναφέρεται ότι η απόφαση απαλλοτρίωσης θα βγεί μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της ΔΕΗ.

2.       Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κομάνου : Δεν περιγράφεται ο τρόπος μεταφοράς της εκκλησίας.

3        Νεκροταφεία Κομάνου : Δεν γίνεται καμία αναφορά για τον τρόπο και το χρόνο εκταφής των νεκρών.

4        Υπάρχουσες μονάδες εργοστασίων : Στο κεφάλαιο 5.10.9 επισημαίνεται ότι ο ΑΗΣ ΛΚΔΜ Πτολεμαΐδας – Καρδιάς θα καθαιρεθούν και αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν μουσειακοί χώροι ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα V.

5        Η υπόψη ΜΠΕ συνεχίζει να προτείνει ως χώρους εξωτερικών αποθέσεων την περιοχή του Προαστίου και του Πτελεώνα.

6        Δε γίνεται καμία αναφορά για την προστασία των οικισμών που βρίσκονται στη Ζώνη Ευαισθησίας σε απόσταση πέντε (5) χιλιομέτρων από την περιοχή άμεσης επέμβασης.

7        Με τη μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων καθορίζεται και οροθετείται τμήμα 203 μέτρων του ρέματος της Τρυγόνας.

8        Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εμφάνιση επιφανειακού ρήγματος στον οικισμό  Μαυροπηγής το οποίο έγινε αντιληπτό απ’ τους κατοίκους της περιοχής και όχι από την ίδια την επιχείρηση γίνεται φανερό ότι το κεφάλαιο 10.5 παρακολούθηση εδαφών και γεωτεχνικών χαρακτηριστικών και συγκεκριμένα η παράγραφος 10.5.2 « Μετρήσεις ευστάθειας πρανών » δεν εφαρμόζεται από την επιχείρηση.

Επίσης, η κ. Αγγελίδου αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων θεμάτων σχετικά με συγκεκριμένες μελέτες και την επάρκεια τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη μελέτη που δε λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαϊδας.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 14:15