Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 14:32

ΣΥΡΙΖΑ: N. XOYNTHΣ «ΞΑΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟΥ»

altΕρώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή και το Ευρ. Συμβούλιο κατέθεσε σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με την οποία καταγγέλλει το εξωφρενικό γερμανικό σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεωκοπία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, στις 12 και 13 Ιουλίου

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους των υπό πτώχευση χωρών, που προβλέπεται στο σχέδιο που παρουσίασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο έλληνας ευρωβουλευτής, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει, πρώτον ότι «τα υπό πτώχευση κράτη μέλη της ΕΕ αποδέχονται να εγκαταλείψουν μέρος των εξουσιών και της κυριαρχίας τους», και δεύτερον, «την εγκατάσταση», όπως ρητά λέει το σχέδιο, «ειδικών εκκαθαριστών που θα αναλάβουν τη διαχείριση και εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων του υπό πτώχευση κράτους», δηλαδή μεταξύ άλλων θα ρευστοποιούν και την εθνική περιουσία των κρατών μελών.

«Τέτοιες απαράδεκτες προτάσεις», συνεχίζει ο Νίκος Χουντής, «όπως αυτές της Γερμανίας, που αποδέχτηκαν να συζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, συζήτηση που θα συνεχιστεί το φθινόπωρο, ανατρέπουν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και περιορίζουν κάθε έννοια δημοκρατίας».

Και καταλήγει, ότι «ένα τέτοιο σχέδιο είναι ασυμβίβαστο τόσο με τα Συντάγματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τις τις Συνθήκες που οι ίδιοι ψήφισαν».

Με αφορμή την ερώτηση, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σχέδια σαν κι αυτό της Γερμανίας, συζητιούνται ευρύτατα εδώ και καιρό στους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και αλλού. Όπως είναι φυσικό η πρώτη χώρα που προορίζεται να «ευεργετηθεί» από τη γερμανική πρόταση για Διεθνή Μηχανισμό Εγγύησης των τοκογλύφων σε συνεργασία με το ΔΝΤ, είναι η Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup δέχτηκε ως βάση συζήτησης το γερμανικό σχέδιο, που ρητά περιορίζει την εθνική κυριαρχία των χωρών όπως η Ελλάδα και  επιτρέπει στους δανειστές να εγκαθιστούν ειδικούς εκκαθαριστές, όπως συμβαίνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με δικαιώματα ρευστοποίησης εθνικών πόρων και Δημόσιας περιουσίας, είναι απολύτως  απαράδεκτο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να υπερασπιστεί όχι μόνο τα συμφέροντα της χώρας αλλά και την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού της».
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 14:36