Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 15:21

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε και φέτος στο Δήμο Σιάτιστας ο Δεκαπενταύγουστος και το έθιμο των καβαλάρηδων της Παναγίας. Η Σιάτιστα βούλιαξε από κόσμο το τριήμερο 13, 14 και 15 Αυγούστου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή καβαλάρηδων στο έθιμο ξεπέρασε προηγούμενες χρονιές, με τους μικρούς καβαλάρηδες να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Στις 13 Αυγούστου το βράδυ η γειτονιά του Μπούνου γέμισε ασφυκτικά με κόσμο που διασκέδασε παρέα με τους καβαλάρηδες της Σιάτιστας μέχρι το πρωί.

 Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στο μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου, εψάλη πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. 

Το βράδυ της παραμονής, όπως κάθε χρόνο, οι πλατείες της Γεράνειας και του Δημαρχείου, και η περιοχή του Αγίου Νικάνορα συγκέντρωσαν τις παρέες των καβαλάρηδων, που παρέσυραν Σιατιστινούς και επισκέπτες στο γλέντι.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μικροκάστρου. Με κατάνυξη και ευλάβεια χιλιάδες πιστοί παρακολουθήσαν την Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι καβαλάρηδες προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας και πήραν τον δρόμο για την πόλη της Σιάτιστας.Το μεσημέρι μεγάλο πλήθος κόσμου περίμενε στο κέντρο της Σιάτιστας την επιστροφή των καβαλάρηδων, όπου πραγματοποιήθηκε η επιβλητική παρέλαση με τα καταστόλιστα άλογα τους, συνοδευόμενη η κάθε παρέα από τη δική της ορχήστρα χάλκινων, που δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα γλεντιού και παρέσυραν τους επισήμους και τον κόσμο στο χορό, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό . Συνολικά συμμετείχαν 230 άλογα, σε 8 οργανωμένες παρέες καβαλάρηδων, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Η γιορτή κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και οι καβαλάρηδες έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου στο Μοναστήρι στο Μικρόκαστρο ανήμερα της εορτής παρέστησε η Υφυπουργός Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ το παρόν στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο έδωσαν οι βουλευτές κ. Αλέκος Αθανασιάδης, κ. Γιάννης Βλατής και κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής, ο Αντινομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Σβώλης, ο Διοικητής του Α.Σ.Σ Κοζάνης κ. Ιωάννης Μπασδάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης κ. Γεώργιος Κολτσίδας, ο Δήμαρχος Σιάτιστας κ. Κωνσταντίνος Κοσμίδης, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σιάτιστας, ο Δήμαρχος Ασκίου κ. Βασίλης Πάτρας, ο Δήμαρχος Τσοτυλίου κ. Εμμανουήλ Γκάσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Βοϊου κα Παναγιώτα Ορφανίδου και κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, απόδημοι Σιατιστινοί και πλήθος κόσμου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 15:25