Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 15:34

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ

altΤη νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος πρώην επισκόπου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνου Καντιώτη, που εκοιμήθη το περασμένο Σάββατο, παρακολούθησε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Στην εξόδιο τελετή που έγινε τη Δευτέρα από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα παρέστη πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ενώ της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος.

Ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας ως δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Εορδαίας στο λόγο του είπε τα εξής:

«Πολύ μεγάλη ημέρα για τους Πανέλληνες σήμερα, αλλά ιδιαίτερα για εμάς τους πιστούς της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας που με μεγάλη θλίψη αλλά μεγαλύτερη αγάπη και υπερηφάνεια συνοδεύουμε «εν ενί στόματι και μιάν καρδιάν» στο πέρασμα προς την αιωνιότητα τον Άγιο Πατέρα και Ευσεβέστατο Μητροπολίτη μας Πρώην Αυγουστίνο Καντιώτη.

Με τα μάτια της Πίστης μας μπορούμε και βλέπουμε την λατρευτή ψυχή του ήσυχη και δικαιωμένη μέσα στην χορεία των Αγίων του Θεού που αφιέρωσαν τις Δυνάμεις και όλο το Είναι τους στην επιτέλεση των θελημάτων Του.

Από τα παραδείγματά τους άλλωστε διδάχτηκε και τα χνάρια τους ακολούθησε και ο Αγιότατος πρώην Μητροπολίτης μας Αυγουστίνος Καντιώτης.

Αισθάνομαι αδύναμος για να μπορέσω ιδιαίτερα αυτή την ώρα να αναφερθώ στην ιδιαιτερότητα της ηγετικής προσωπικότητάς του στο πολύπτυχο εκκλησιαστικό κοινωνικό και εθνικό του έργο που με απόλυτη αφοσίωση :

όρισε τους σκοπούς του

χάραξε την όλη πορεία του και

ρίχτηκε στον ιερό και τίμιο αγώνα που κράτησε όσο και η ζωή του.

Ο λαός της Εορδαίας κλείνει με σεβασμό ευγνωμοσύνη και ευχαριστιών το γόνυ στον θρησκευτικό της ηγέτη και ποιμένα που επί 33ετίας τον διακόνησε αφήνοντας ένα ισχυρό πρότυπο αφού με την παρουσία του :

κτίστηκαν περικαλλείς Ναοί

επανδρώθηκαν με ευσεβές και υπεύθυνο ιερατείομε χαρισματικούς ιεροψάλτες και

συνετούς και ευσεβείς επιτρόπους

και βοήθησαν στην καλλιέργεια ενός βαθύτατου χριστιανικού αισθήματος στην Ευρύτερη περιοχή γνωστού σε όλη την χώρα που η Θεία Πρόνοια θέλησε να συνεχίζει ο πρωτοσύγκελος του και νυν χαρισματικός Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος.

Ο λαός της περιοχής σχεδόν ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας ακόμη και των όμορων εκτός αυτής νομών ευεργετήθηκε ιάθηκε και ανακουφίστηκε εδώ και τόσα χρόνια στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο για την ίδρυση του οποίου στην Πτολεμαΐδα υπήρξε ο πρωτεργάτης.

Να αναφερθώ, επίσης, στο Γηροκομείο που ποτέ δεν λειτούργησε, αλλά παραχωρήθηκε πρόσφατα από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για την λειτουργία Κέντρου διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία.

Στα δύο μεγάλα οικοτροφεία Αρένων και θηλαίων φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες παιδιά άπορων οικογενειών στα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Και όταν ακόμα άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες και βαριές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την δραστηριότητα της ΔΕΗ ο γέροντας επίσκοπός μας άρχισε να καταγγέλει με τα κηρύγματά του και τις παρεμβάσεις του προς πάσαν κατεύθυνση την αναγκαιότητα για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε την ονομασία της οδού Δημοκρατίας έμπροσθεν του πρώην οικοτροφείου Αρένων και νυν Επισκοπείου σε οδό Μητροπολίτου Αυγουστίνου Καντιώτη, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας σίγουροι πώς η αναφορά του ονόματός του στην μνήμη και τις καρδιές μας θα θυμίζει τον «διάπυρο προς κύριον Ευχέτη» του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος για τον λαό της Εορδαίας που τόσο αγάπησε αλλά και ολόκληρου του Έθνους μας εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.»

 Σε ένδειξη πένθους όλες οι υπηρεσίες του δήμου Πτολεμαϊδας έμειναν κλειστές τη Δευτέρα ημέρα της κηδείας του Μακαριστού Αυγουστίνου, ενώ όλες οι εκδηλώσεις και οι συνεδριάσεις που ήταν προγραμματισμένες αναβλήθηκαν.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 15:44