Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 12:43

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

altΠρος τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς:
1)Οικονομικών

2)Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση, μέσω διαρροών και για να μετρήσει αντιδράσεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτιναχθεί από τα 600 ευρώ περίπου που ήταν πέρυσι, πάνω από 1300 ευρώ τον τόνο φέτος. Παράλληλα και το αγροτικό πετρέλαιο θα εκτιναχθεί στα ύψη, αφού θα καταργηθεί η μείωση φόρου που ισχύει σήμερα για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις εργασίες τους και στην κίνηση των γεωργικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από όσο το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, που επιμένει να παίζει κρυφτούλι και να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, σφυγμομετρώντας την κοινή γνώμη με φήμες και διαρροές προκειμένου να καθορίσει την τελική της στάση.

Το ενδεχόμενο αυτό θα είναι κυριολεκτικά η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και η κοινωνική έκρηξη θα είναι βέβαιη και θα έχει πρωτοφανείς συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Δε μπορεί να διαρρέεται, έτσι εξ απαλών των ονύχων, ότι τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 700 ευρώ επιπλέον. Αυτό είναι απαράδεκτο, ανήθικο, παραπλανητικό και επικίνδυνο. Η Βόρειος Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες καιρικές συνθήκες με την υπόλοιπη χώρα. Στο Νομό της Φλώρινας η καύση πετρελαίου θέρμανσης διαρκεί 8 μήνες. Ο χειμώνας είναι βαρύτατος, πολλές φορές με πολικές θερμοκρασίες και για να γίνει κατανοητή η διαφορά με τη νότια χώρα αρκεί να τονιστεί, ότι δεν είναι μόνο η διάρκεια του χειμώνα που είναι τριπλάσια αλλά και το γεγονός, ότι οι καυστήρες καίνε 24 ώρες το 24ωρο αντί λίγων ωρών την ημέρα που συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Η πραγματική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά του Νομού Φλώρινας θα αγγίξει τα 4000 ευρώ και θα βρεθούν μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές βιοποριστικές ανάγκες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Με επιχείρημα τη δήθεν δημοσιονομική εξυγίανση είναι εγκληματικό να λαμβάνονται μέτρα φτώχιας και εξαθλίωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται  ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1)Ποιες είναι οι ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης;

2)Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης;

3)Υπάρχει μήπως δέσμευση έναντι του μνημονίου;

 
Προς τους Υπουργούς:

1) Προστασίας του Πολίτη

 2) Περιβάλλοντος

Θέμα: Ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στο Δημο Πρεσπών Φλώρινας

Το 2008 πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δ.Δ. Ανταρτικού του Δήμου Πρεσπών έθεσε σε κίνδυνο τον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, που προστατεύεται άλλωστε από διεθνείς συνθήκες και προγράμματα.

Απαιτείται, άμεσα, η ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου για να πάψει ο δρυμός να είναι ανοχύρωτος μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού η κοντινότερη πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών στην πόλη της Φλώρινας και χρειάζεται άλλο τόσο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί και να αναλάβει δράση στις δύσβατες ορεινές περιοχές της Πρέσπας. Παράλληλα η ίδρυση κλιμακίου αποτελεί χρόνιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας για να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό έχει προετοιμάσει κατάλληλα κτίριο στην περιοχή για τη στέγαση του κλιμακίου.

Με μία δύναμη 6-10 πυροσβεστών μπορεί άνετα να στελεχωθεί το κλιμάκιο, αριθμός άλλωστε ασήμαντος, που δε θα δημιουργήσει πρόβλημα λειτουργίας των υπηρεσιών από τις οποίες θα μετατεθούν ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν στο υπό ίδρυση κλιμάκιο πυροσβέστες που κατάγονται από το Νομό Φλώρινας και έχουν ζητήσει με αιτήσεις τους στο παρελθόν μεταθέσεις στο Νομό καταγωγής τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)Υπάρχει πολιτική βούληση για τη δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στην Πρέσπα; 

2)Πως προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να διαφυλάξουν από τις πυρκαγιές τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, που αποτελεί πολύτιμη περιβαλλοντική μας κληρονομιά;

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 12:46