Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 13:43

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 26ης ΕΜΠΟΡΟ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

altΗ ομιλία έχει ως εξής:

Καλώς ήρθατε στην αποψινή εκδήλωση των εγκαινίων της 26ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας.

Έχω την χαρά και την τιμή, ως Πρόεδρος του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης, να προλογίσω, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, την έναρξη της ετήσιας αυτής Έκθεσης, που τα τελευταία χρόνια  διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης.
Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί διαπιστώνω από την ικανοποιητική συμμετοχή των εκθετών και την δική σας παρουσία εδώ απόψε, ότι η 26η Έκθεση, έχει ξεπεράσει σε επιτυχία και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.
 

Σήμερα  η Έκθεση αυτή αποτελεί αναμφισβήτητο αναπτυξιακό μοχλό για την οικονομία της περιοχής μας.

Είναι, κυριολεκτικά, ο καθρέπτης της συνολικής οικονομικής πορείας των επιχειρήσεων  της περιοχής μας, το σταθερό βαρόμετρο της προόδου του τόπου μας.
Είναι το ζωντανό μέσο μεταφοράς μηνυμάτων ανάμεσα στη ζήτηση και προσφορά αγαθών και υπηρεσιώνκαι σίγουρα είναι η καλύτερη μαρτυρία ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας δημιουργεί και προοδεύει, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για προβολή της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας του τόπου.
 
Κύριε Υπουργέ,

Αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύει η Χώρα μας, η Επαρχία χρειάζεται τη μέριμνα και τη στήριξη της Πολιτείας, περισσότερο από ποτέ.

Γνωρίζουμε τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση μας για να ξεφύγει από η Χώρα μας από την οικονομική κατάρρευση.

Πιστεύουμε όμως ότι η Ανάπτυξη επιτυνχάνετε σε συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Κόσμο. Αυτός βιώνει  πιο έντονα την υφιστάμενη κατάσταση, μέσου αυτού θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και μέσω αυτού θα επιτευχθεί η πολυπόθητη Ανάπτυξη .

Για αυτό η Έκθεση αυτή είναι ένας καταξιωμένος «θεσμός». Γιατί αναδεικνύει την αναπτυξιακή δυναμική των περιφερειακών επιχειρήσεων, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους, λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας  και δικαιώνει τις προσπάθειες των διοργανωτών της να διασφαλίσουν την ποιότητα διοργάνωσής της, προσφέροντας στους εκθέτες άριστες συνθήκες και τη μέγιστη δυνατή προβολή.

Για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα, πιστεύω ότι η ετήσια Έμπορο βιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας αξίζει από όλους σεβασμό.

Αξίζει από όλους, κυρίως όμως από την Πολιτεία και τους αναπτυξιακούς Φορείς της περιοχής, που διαθέτουν τα μέσα και τη δύναμη  για ουσιαστική στήριξη.

Αν και πέρυσι το τόνισα  από το βήμα αυτό,  θεωρώ απαραίτητο να επαναλάβω και εφέτος -και δεν θα κουραστώ  να επαναλαμβάνω - πως,  παρά  τα τεράστια οφέλη της έκθεσης στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου, τα έξοδα διοργάνωσής της εξακολουθούν να βαρύνουν αποκλειστικά το φορέα Διαχείρισης του Εκθεσιακού Κέντρου, που δεν έχει άλλους πόρους παρά τη συμμετοχή των εκθετών στο κόστος ενοικίασης των περιπτέρων και επίσης το Επιμελητήριο Κοζάνης, που κάθε χρόνο επιδοτεί αυτό το κόστος για συμμετοχή των μελών του στα περίπτερα της έκθεσης.

Εφέτος η επιδότηση είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και αυτό χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια του Προέδρου και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ν. Κοζάνης, την οποία προσωπικά ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη στο θεσμό μας.

Στόχος, όλων μας θα πρέπει να είναι η ανταπόκριση  της διοργάνωσης στα σύγχρονα δεδομένα των περιφερειακών εκθέσεων της Ευρώπης – καθώς αυτό είναι το ζητούμενο από εκθέτες και επισκέπτες στις μέρες μας.

Με λίγα λόγια η εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας  στην προκειμένη περίπτωση της ετήσιας Έμπορο- βιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι υπόθεση ενός ή δύο Φορέων, όπως είναι το Επιμελητήριο Κοζάνης και ο Φορέας διαχείρισης του Εκθεσιακού Κέντρου.

Εμείς, παρά τις όποιες δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του θεσμού, που κατά κοινή ομολογία συμβάλλει τα μέγιστα στην ανταγωνιστική ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τόπου, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και των οικονομικών δεικτών της περιοχής, ιδιαίτερα- και το επισημαίνω - σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουν όλοι σχεδόν οι μικρομεσαίοι έπαγγελματο- βιοτέχνες και έμποροι.

Βασικός στόχος μας, σύμφωνος  με τις απαιτήσεις των καιρών, είναι να παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους επισκέπτες κάθε σύγχρονη τάση της αγοράς, καθώς και συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες των βασικών τομέων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν.
Η κάθε έκθεση θέλουμε να είναι μια αφορμή που συνενώνει κλάδους και ανοίγει δρόμους για νέες συνεργασίες.
Μέσω της ποιοτικής λειτουργίας της, κάθε χρόνο, επιδιώκουμε να θωρακίσουμε την αναπτυξιακή ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουμε τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Θέλουμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα σ΄ ότι μπορεί να  εξασφαλίσει την επιθυμητή από όλους μας οικονομική και κοινωνική συνοχή του  τόπου μας.

Και μόνο γι αυτό το λόγο  θα πρέπει να δεχθούμε ότι ο Εκθεσιακός θεσμός του τόπου μας, μας χρειάζεται όλους! 

Με έργα και πράξεις.
Με καθολική συμμετοχή και στήριξη.

Αυτό περιμένουμε, αυτό προσδοκούμε και από την Πολιτεία. Και πιστεύω στην επόμενη διοργάνωση να μην χρειαστεί να το επαναλάβω.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Η επιτυχία της 26ηςδιοργάνωσης της Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας, πιστεύω ότι είναι δεδομένη. Εμείς καταφέραμε να την κρατήσουμε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι από άποψη συμμετοχής επιχειρήσεων.

Εφέτος έχουμε από 107 περίπου συμμετοχές εκθετών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν διότι πίστεψαν στις προτροπές μας, να προβληθούν δυναμικά κόντρα στις δυσκολίες. Που παρά τα προβλήματα στηρίζουν τις προσπάθειες του ΕΒΕ και του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης.  Και να τους συγχαρώ θερμά για την τόλμη τους να ξεπεράσουν τις όποιες επιφυλάξεις, που φυσιολογικά και δικαιολογημένα, έχει ο Επιχειρηματικός Κόσμος για οποιοδήποτε «άνοιγμα».

Περιμένουμε στις 6 ημέρες της λειτουργίας της, -(η έκθεση θα είναι ανοικτή από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου)-, χιλιάδες  να είναι οι επισκέπτες που θα διαβούν την πύλη της. 

Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός της εξάπλωσης της φήμης της και εκτός των ορίων της περιφέρειας.

Περιμένουμε, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγουμένων διοργανώσεων, επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμα και από το εξωτερικό και κυρίως από γειτονικές με την περιοχή μας Βαλκανικές χώρες. 

Η εξάπλωση της φήμης της και εκτός των ορίων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  είναι γεγονός.  Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Με σκληρή δουλειά εκ μέρους των διοργανωτών και με μεθοδική και συντονισμένη προβολή του γεγονότος με τη βοήθεια των Τοπικών, κατά κύριο λόγο, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,  σήμερα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι  η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας έχει καθιερωθεί ως μια από τις πλέον ενημερωμένες Περιφερειακές Εκθέσεις της Χώρας μας.

Σ αυτό, βέβαια, (δεν θα κουραστώ να το λέω ποτέ) συνετέλεσε και το γεγονός ότι η περιοχή μας διαθέτει το υπέροχο Εκθεσιακό κτίριο, που αποτελεί αναμφισβήτητο απόκτημα του παραγωγικού κόσμου του Νομού Κοζάνης και από τις αρχές του νέου αιώνα το «φυσικό» πλέον χώρο στέγασης της Έκθεσης,  παρέχοντας εύκολη και λειτουργική πρόσβαση σε όλα τα περίπτερα των εκθετών.

Επισημάνω για άλλη μια φορά, τη μεγάλη ανάγκη για την επέκταση του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας για τη διοργάνωση Κλαδικών Εκθέσεων.

 Ένα νέο Εκθεσιακό κτίριο 3.000 τ.μ., που θα συμπληρώνει με νέες υποδομές το ήδη υπάρχον, καθώς αυτό δυστυχώς δεν επαρκεί για να στεγάσει τους ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν ως Εκθέτες. Άλλωστε και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, μας επιβάλλουν τη χρήση των στεγασμένων χώρων τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Κύριε Υπουργέ,

Το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης είναι το έργο που οραματίστηκε και κατόρθωσε να αποκτήσει  το Επιμελητήριό μας  για να υπηρετήσει τις Παραγωγικές Τάξεις και να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια ολόκληρης της περιοχής.

Στην ίδια προσπάθεια θα συμβάλλει και η ολοκλήρωση της Βιομηχανικής περιοχής Κοζάνης που σταμάτησε να κατασκευάζεται λόγω διαδικαστικών προβλημάτων με την ΕΤΒΑ,  αλλά και η ίδρυση του Εμπορευματικού Κέντρου Νομού Κοζάνης, που δυστυχώς έμεινε στα χαρτιά

Για την ολοκλήρωσή τους, που θα δημιουργήσου ισχυρές προϋποθέσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην περιοχή μας  θα πρέπει να συμπράξουμε όλοι μας.

Με Περισσότερες λοιπόν επιχειρηματικές υποδομές, περισσότερο έργο για την ενίσχυση του σύγχρονου επιχειρηματία, περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, περισσότερη φροντίδα στις παραγωγικές τάξεις της Ελληνικής περιφέρειας, μπορούμε   να ελπίζουμε  σε ένα αύριο στον τόπο μας καλύτερο από το χθες!

Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι ,

Κυρίες και Κύριοι

 Σε λίγο θα κηρυχθεί η έναρξη της 26ης Εμπορο-βιοτεχνικής & Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας, από τον Υφυπουργό «Μεταφορών – Επικοινωνιών και Δικτύων», κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

Για άλλη μια φορά όλοι όσοι θα περάσουμε το κατώφλι της θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ενημερωθούμε για τα προϊόντα και της υπηρεσίες της περιοχής μας και όχι μόνο. Αλλά θα έχουμε, επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από μόνοι μας ότι η Έκθεση μας είναι πράγματι μια από τις πιο ποιοτικές και ενημερωμένες της Χώρας. 

Τόσο από άποψη οργάνωσης, όσο και από το επίπεδο των Εκθετών και των εκθεμάτων που καλύπτουν ότι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η παραγωγική δυναμική της περιφέρειάς μας και όχι μόνο, αλλά και η εμπορική δραστηριότητα της περιοχής και βεβαίως οι υπηρεσίες που προσφέρονται τόσο από τον Ιδιωτικό, όσο και από τον Δημόσιο τομέα εν γένει.

l    Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλο για την τέλεση του Αγιασμού των εγκαινίων,

l    Τον Υφυπουργό «Μεταφορών – Επικοινωνιών και Δικτύων» κ. Γιάννη Μαγκριώτη

l    Τους Βουλευτές του Νομού μας,

l    Τον Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Κίρκο, για την βοήθεια που παρέχει στον Φορέα μας,

l    Τον Νομάρχη Κοζάνης, κ. Γιώργο Δακή, για την ενεργή του βοήθεια στο θέμα της συντήρησης των κτιριακών υποδομών,

l    Τον Δήμαρχο Κοζάνης, κ. Λάζαρο Μαλούτα, για την ενεργή συμμετοχή του Δήμου στις εργασίες της προετοιμασίας του περιβάλλοντος χώρου

l    Στους υποψήφιους α΄& β΄ βαθμού της Τοπικής Αυτιδιοίκησης, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου,  Καλή Επιτυχία,

l    Στα Μ.Μ.Ε. της περιοχής μας, που πάντα προβάλλουν έγκυρα και έγκαιρα, τις προσπάθειες του Ε.Β.Ε. και του Εκθεσιακού Κέντρου σε επιχειρηματικά θέματα,

l   Ευχαριστώ όλους εσάς κυρίες και κύριοι για την παρουσία σας

l   Και κυρίως του Εκθέτες για την συμμετοχή και τη στήριξη τους  στο «θεσμό» αυτό και τους

Εύχομαι καλά οφέλη, καλές δουλειές και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Καλή επιτυχία σ’ όλους!
Σας ευχαριστώ!
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 15:17