Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 14:55

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΚΟΙΛΑ

altΗ ομιλία έχει ως εξής:

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που εγκαινιάζουμε και φέτος για ακόμα μια φορά την  Εμποροβιοτεχνική Έκθεση ,τη δικιά μας έκθεση, για 26η χρονιά, το μεγαλύτερο ετήσιο οικονομικό γεγονός της Δυτ Μακεδονίας  και είμαι διπλά χαρούμενος γιατί μέσα από αυτό το εορταστικό περιβάλλον πηγάζει μια νότα αισιοδοξίας μέσα στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάει η οικονομία και η κοινωνία μας.

Φαίνεται πως ο επιχειρηματικός κόσμος παρόλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, μέσα από το χειρότερο οικονομικό περιβάλλον που έχει περάσει η χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, ξεπερνάει τον εαυτό του βγαίνοντας δυναμικά μπροστά,  δίνοντας το μήνυμα πως μόνο με τη σκληρή δουλειά την εξωστρέφεια και την επαγγελματική ευσυνειδησία μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και να προχωρήσει μπροστά.

Δυστυχώς όμως αυτά τα μηνύματα  εδώ και χρόνια δεν φτάνουν στα αυτιά των ασκούντων την εξουσία, που με τις εύκολες, βολικές  και κοντόθωρες  πολιτικές τους όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
Εδώ και χρόνια φωνάζουμε:
Στηρίξτε την επιχειρηματικότητα,
Προστατέψτε την μικρή και μεσαία επιχείρηση,

Μην αφήνετε το γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό κράτος να πνίγει κάθε φιλόδοξη προσπάθεια,

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για την άνθηση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως  ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Θα αναρωτηθούν πολλοί. Μα δεν υπήρξαν προγράμματα ενίσχυσης, δεν υπήρξαν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις επιχειρήσεις: Τι έγιναν όλα αυτά πως αξιοποιήθηκαν.

Θα είμαι ο τελευταίος που θα το αρνηθώ. Ναι δόθηκαν πολλά λεφτά και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έπιασαν τόπο. Και υπήρξαν και αρκετοί συνάδελφοί μας επιχειρηματίες που τα οικειοποιήθηκαν για προσωπικές ανάγκες και δεν τα αξιοποίησαν παραγωγικά.

 Όμως ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όλα σχεδόν τα αναπτυξιακά προγράμματα που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια, συνοδευόταν από  έντονη γραφειοκρατία,  χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό προγραμματισμό με βάση τις ανάγκες του κάθε κλάδου και τόπου, με χρονοβόρες διαδικασίες, με σημαντικό κόστος συνδυασμένο πολλές φορές με φαινόμενα εξάρτησης και διαφθοράς, για να περπατήσει η υπόθεση.

Ζήσαμε για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στην περιοχή μας με την παντοκρατορία της ΔΕΗ, ένα μοντέλο όπου η σιγουριά του δημοσίου εξασφάλιζε το μέλλον του κάθε νέου ενώ η επιχειρηματικότητα θεωρούνταν ταυτόσημη με την απάτη, την κλεψιά, και τη λαμογιά.

Τα αποτελέσματα τα ζούμε πλέον με τον πιο επώδυνο τρόπο. Μια χωρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με ένα δημόσιο τομέα σπάταλο και αντιπαραγωγικό και τον ιδιωτικό τομέα σε μια βαθιά κρίση και ύφεση που διαρκώς επιδεινώνεται όσο παίρνονται νέα εισπρακτικά μέτρα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική..

Οι επιχειρήσεις πλέον εκπέμπουν κραυγή αγωνίας, τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενδεχομένως απαραίτητα πολλά αυτά στην κατάσταση που βρεθήκαμε,  αν γρήγορα  δεν συνοδευτούν με αναπτυξιακά κίνητρα, με διαρθρωτικές αλλαγές,  με απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων , με πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς με μέτρα που διευκολύνουν και δεν προσθέτουν εμπόδια,  θα δώσουν τη χαριστική βολή σε κάθε φιλόδοξη επιχειρηματική προσπάθεια και θα οδηγήσουν σε μαρασμό και κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις με τραγικά αποτελέσματα στην απασχόληση και τα εισοδήματα.

Όμως η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής και θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους εσάς του συμμετέχοντες, στους  εκατοντάδες εκθέτες που χρόνια τώρα στηρίζουν το θεσμό της έκθεσης , που παρολες τις δυσκολίες είστε σήμερα εδώ  παρόντες στη δική σας έκθεση και ως εκθέτες και ως επισκέπτες.

Δεν πρέπει να υποστείλουμε τη σημαία. Σε μας τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες πέφτει το βάρος να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας συμβάλλοντας στην δημιουργία της νέας Ελλάδας , Την Ελλάδα της δημιουργίας, της προκοπής και της Ανάπτυξης. Η διοίκηση του επιμελητήριο θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της αισιοδοξίας κάνοντας τα πάντα για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει κάθε φιλόδοξη και καινοτόμο προσπάθεια, να βοηθήσει στην δημιουργία ισχυρών επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό και συνεχή πρόοδο.

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας και σας εύχομαι καλές δουλειές και πάντα  το κεφάλι ψηλά.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 15:10