Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 14:10

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν. ΜΠΟΥΜΠΟΝΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ν. ΜΠΟΥΜΠΟΝΑΡΗΟ πολιτισμός έχει γερά θεμέλια στο Δήμο Κοζάνης
Η ενίσχυση αλλά και η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Κοζάνης αποτέλεσε εδώ και χρόνια, αλλά και επί της δικής μου Αντιδημαρχίας πολιτισμού από το 2009, έναν από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής μας αρχής.
Ενίσχυση, μέσω της διαφύλαξης της πλούσιας, πολυποίκιλης και πολυπολιτισμικής, πολιτιστικής μας παράδοσης και της στήριξης της σύγχρονης δημιουργίας.
Ανάδειξη, με κάθε πρόσφορο μέσο, κυρίως όμως με την προσέλκυση των νέων ανθρώπων που δεν θα λειτουργούν απλώς και μόνο ως θεματοφύλακες του πολιτιστικού πλούτου που παρήχθη σε προηγούμενες εποχές, αλλά θα προσθέτουν διαρκώς σ΄ αυτόν τις δικές τους δημιουργίες που θα απεικονίζουν και θα εκφράζουν τη δική τους εποχή.
Ένα εγχείρημα που μπορεί, θεωρητικά, να φάνταζε δύσκολο, αλλά στην πράξη αποδείχτηκε εφικτό, χάρη στην οργανωμένη και μεθοδική δουλειά του Δήμου και ειδικότερα της Αντιδημαρχίας πολιτισμού, με καθοριστική τη συμβολή όλων όσων εργάζονται γι΄ αυτή.
Καθοριστικότερη όλων όμως αποδείχθηκε η συμμετοχή του συνόλου των πολιτών του Δήμου μας σ΄ αυτή την προσπάθεια που με μπροστάρηδες τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους θεματοφύλακες της λαϊκής μας παράδοσης και κληρονομιάς και τους σύγχρονους δημιουργούς, πετύχαμε όλοι μαζί να βάλουμε πραγματικά τον πολιτισμό στην καθημερινότητα μας και να λέμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, πως «στο Δήμο Κοζάνης καθημερινά κάτι γίνεται γύρω απ΄ τον πολιτισμό»!
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η συνύπαρξη των πέντε όμορων Δήμων υπό το νέο Δήμο Κοζάνης από την 1η Γενάρη του 2011 μας βρίσκει και στο πεδίο του πολιτισμού έτοιμους.
Οι διαφορετικές πολιτιστικές αναφορές των κατοίκων του νέου Δήμου δεν θα συναντηθούν τώρα για πρώτη φορά, αλλά θα συνεχίσουν τη γόνιμη τους συνεργασία μέσα σε διαφορετικά, μεγαλύτερα, διοικητικά όρια.
Όλες αυτές οι διαφορετικές πολιτιστικές αναφορές συνεργάζονται, ενισχύουν η μία την άλλη και αλληλοσυμπληρώνονται και στο σημερινό Δήμο Κοζάνης, συνδιαμορφώνοντας αυτό το υπέροχο ψηφιδωτό που αποτελεί τη σημερινή μας πολιτιστική ταυτότητα.
Το χέρι που σηκώνεται ακούγοντας το ρυθμό που δίνουν το κλαρίνο και τα χάλκινα γύρω απ΄ τον παραδοσιακό Φανό της ξεχωριστής και μοναδικής μας αποκριάς, ενώνεται με το χέρι που δονείται απ΄ τους ήχους της λύρας και του αγγείου, για να συναντήσουν μαζί και να γίνουν ένα με τους ανθρώπους του Τσιαρτσιαμπά.
Αυτός είναι ο Δήμος Κοζάνης σήμερα, αυτός θα είναι και αύριο.
Μια πολυπολιτισμική κοινωνία που χτίζει την πορεία της με όποια υλικά έφεραν μαζί τους άνθρωποι που χθες είχαν διαφορετικές αναφορές, αλλά σήμερα βαδίζουν στον ίδιο δρόμο και αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Το κοινό τους μέλλον.
Μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς φοβικά σύνδρομα, που όπως σε όλους τους τομείς του Δήμου, έτσι και στον πολιτισμό οικοδομεί πάνω σε γερά θεμέλια.
Θεμέλια όπως είναι η βιβλιοθήκη, η χαρτοθήκη, το κλειστό και ανοικτό θέατρο μας και τα μουσεία μας (Λαογραφικό, Τοπικής Ιστορίας, Αρχαιολογικό).
Θεμέλια όπου άνθισαν δράσεις που αφορούν κάθε μορφή πολιτισμού, απ΄ το θέατρο μέχρι τη μουσική, απ΄ τη φωτογραφία μέχρι τις εικαστικές δημιουργίες.
Θεμέλια όπου οι νέοι βρήκαν χώρο για να ακουμπήσουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες, είτε μέσω του Φεστιβάλ graffiti, είτε μέσω του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού Κοζάνης, για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε όλοι περήφανοι, καθώς είναι πλέον το μοναδικό διαγωνιστικό φεστιβάλ της χώρας, με αποτέλεσμα φέτος εκτός απ΄ τις ελληνικές συμμετοχές να έχουμε συμμετοχές και την Ισπανία, την Ιταλία και το Ισραήλ.
Θεμέλια όπου μια εκδήλωση τόσο σημαντική όπως είναι το φεστιβάλ αφήγησης, όχι μόνο κατεγράφη και αυτή ως η μοναδική στη χώρα, αλλά προσέλκυσε συμμετοχές απ΄ την Ευρώπη μέχρι και την Αφρική!
Είναι αλήθεια πως όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε σκληρά και πετύχαμε πολλά.
Δε σταματάμε όμως εδώ. Με ένα νέο Δήμο, πλουσιότερο σε ανθρώπινο δυναμικό, που έχει όμως κάπου να πατήσει, θα πάμε ακόμα πιο μπροστά.
Με την ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και των δομών πολιτισμού.
Με τη δημιουργία του νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη μας, πινακοθήκης στο αρχοντικό Βαμβακά, Δημοτικής φωτοθήκης.
Με την ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού κάλλους της λίμνης του Πολυφύτου για να γίνει πόλος επίσκεψης τουριστών.
Μα πάνω απ΄ όλα, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Αιανής, που πρέπει επιτέλους να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας.
Με όλα τα παραπάνω δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξη και σίγουρη για το μέλλον.
Κυρίως όμως αποφασισμένη να δουλέψουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε.
Μαζί μπορούμε περισσότερα.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 14:20