Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 14:29

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

altΤο Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης, απορρίπτει κατηγορηματικά την OΛIKH ανατροπή του καθεστώτος στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση. Ο σκληρός πυρήνας του εργατικού δικαίου του προηγούμενου αιώνα μπήκε στο στόχαστρο της τρόικας και της κυβέρνησης και πυροβολείται με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Το κομμάτι αυτό των εργασιακών σχέσεων που πλήττεται από το προεδρικό διάταγμα δεν τόλμησε να το πειράξει μέχρι σήμερα κανείς. Με το Π.Δ. ενισχύεται η ευελιξία στους τομείς των απολύσεων και των αποζημιώσεων με προφανή στόχο τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Ταυτοχρόνως θεσπίζονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επίσης ουσιαστικά καταργείται η διαιτησία, αφού ορίζεται ότι το ένα μέρος μπορεί να προσφύγει μονομερώς μόνο εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση.
Σε μία εποχή που η άγρια λιτότητα και η ανεργία μαστίζει έρχεται η νέα ρύθμιση που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα με την οποία θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και θα υπογράφονται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση. Η πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα οδηγήσει σύντομα και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι αποζημιώσεις μειώνονται κατά 50% έμμεσα, καθώς ελαχιστοποιείται το χρονικό διάστημα έγκαιρης προειδοποίησης του εργαζομένου που αποτελεί και την προϋπόθεση περιορισμού της αποζημίωσης. Με το νέο καθεστώς θα κυμαίνεται από έναν έως και τέσσερις μήνες ανάλογα με την προϋπηρεσία του υπό απόλυση, όταν σήμερα κυμαίνεται από έναν έως και 24 μήνες! Επίσης, θα καταβάλλονται με… δόσεις. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.Για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά το κατώτατο ημερομίσθιο και ο κατώτατος μισθός, ποσοστό 80% του κατώτατου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (δηλαδή 592 ευρώ).
Το Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ανατρέψουμε αυτό το σχέδιο των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα δεν έχει σκοπό να σταματήσει και η εργοδοσία δεν ευχαριστιέται με τίποτε. Τα θέλουν όλα. Θέλουν να γυρίσουμε στο μεσαίωνα και να επιβάλλουν ένα νέο τύπο σκλαβιάς. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένας ξεσηκωμός απέναντι σ’ αυτά και απέναντι σ’ αυτά που θα επακολουθήσουν. Γιατί αν δεν τους σταματήσουμε εμείς δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 21:14