Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 11:23

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΤΣΙΟΥ – ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔOY ΣΤΟ ΠΛΕΥΤΟ ΤΟΥ Λ. ΜΑΛΟΥΤΑ

alt«ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Ζώντας  στην πόλη της Κοζάνης και δραστηριοποιούμενη στον κοινωνικό βίο, συναισθάνομαι την επιβολή μιας νέας εποχής σε επίπεδο κοινωνικό πολιτικό και οικονομικό που θέλει να συντηρεί ακόμη την παγκόσμια οικονομική κρίση και να την χρησιμοποιεί σαν μοχλό για να επιβάλλει καινούριους κανόνες και νόμους, οι οποίοι στη συνέχεια θα αλλάξουν συνήθειες νοοτροπίες ήθη και συμπεριφορές. Αντίληψη η οποία πηγάζει όχι μόνο από τη θέση μου ως πολίτη και εργαζόμενη μητέρα αλλά κυρίως από τη θέση μου ως κοινωνιολόγο.

Οφείλω λοιπόν  να αναλάβω ενεργή δράση απέναντι στα  ζητήματα της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που προβάλλει ζοφερή εξαιτίας των προβλημάτων που η κρίση προκάλεσε. Η αύξηση της ανεργίας  ,η ανασφάλεια για το αύριο, η φτώχεια, το πρόβλημα της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης, ο φόβος  που συνεπάγεται η αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός. Και από την άλλη μεριά η απογοήτευση  και η απαισιοδοξία που νιώθουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, που τους οδηγεί στην απάθεια και την παραίτηση.

Η συμμετοχή μου στα κοινά πράγματα της πόλης μου ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής μου αγωνίας απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και τις απαιτήσεις των καιρών που τόσο απροσπέλαστα προβάλλουν σήμερα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα συμμετοχικό σύστημα αποτελεσματικής λειτουργίας και ανάπτυξης στον οικονομικό αλλά κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Σαν ένας βασικός μηχανισμός  όπου οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα προστατεύονται και έτσι  η κοινωνική συνοχή θα  ενδυναμώνεται.

Στο δήμο Κοζάνης υπάρχουν θεσμοί  κοινωνικής αλληλεγγύης ,στην πόλη δραστηριοποιούνται αρκετές εθελοντικές –ανθρωπιστικές οργανώσεις και σύλλογοι. Μέσα από τη συμμετοχή μου σε κάποιες από αυτές αντιλήφθηκα τον όγκο των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συνανθρώπους μας και  την αναγκαιότητα  όχι μόνο της ύπαρξης εθελοντικών ομάδων αλλά κυρίως της ενίσχυσής τους, της διεύρυνσής  τους και της υποστήριξής τους από την επίσημη δημοτική αρχή. Πράγμα επιτεύξιμο με τη δημιουργία γραφείου εθελοντισμού του οποίου η υλοποίησή του βρίσκεται προ των πυλών.

Η πράξη αυτή αποδεικνύει ότι ο Λάζαρος Μαλούτας έχει αντιληφθεί τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, στη νέα πραγματικότητα ,ο διευρυμένος δήμος Κοζάνης, ως υποστηρικτής και αρωγός των πολιτών.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο ο κοινωνικός ιστός παραμένει ισχυρός και υλοποιείται το όραμα για μια κοινωνία αλληλεγγύης.

 
Αναστασία Πάτσιου-Χατζηπαναγιωτίδου
Κοινωνιολόγος  εκπαιδευτικός
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 11:27