Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 17:09

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

altΆλλη μια παραβίαση στον τομέα της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καταδεικνύει η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ σε ερώτηση του Νίκου Χουντή που αφορά την Οδηγία 2002/49/ΕΚ σχετικά με τη χαρτογράφηση του θορύβου και τα σχέδια δράσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την οδηγία 2002/49/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, τα κράτη μέλη της ΕΕ έπρεπε:

να είχαν εκπονήσει στρατηγικούς χάρτες θορύβου, το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2007, και σχέδια δράσης για τη διαχείριση, στην επικράτειά τους, των προβλημάτων και των επιδράσεων του θορύβου, μέχρι τις 18 Ιουλίου 2008.

Οι χάρτες θορύβου αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές άνω των 250.000 κατοίκων, σε μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες και σε μεγάλα αεροδρόμια.

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του, για την Ελλάδα, οι περιοχές που θα έπρεπε να είχαν χαρτογραφηθεί είναι οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, η Αττική οδός, τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και της ΠΑΘΕ, και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου που περιέχεται στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ο Νίκος Χουντής ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον πληροφορήσει εάν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές της έχουν αποστείλει, ως όφειλαν, τους σχετικούς χάρτες θορύβου και τα σχέδια δράσης για την αποφυγή, πρόληψη ή περιορισμό του θορύβου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ "οι ελληνικές αρχές έχουν κοινοποιήσει μόνο έκθεση σχετικά με τους χάρτες θορύβου όσον αφορά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών τα σχετικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στο κοινό, http://circa.europa.eu/Public/irc/env/d_2002_49/library?

Ούτε οι εκθέσεις σχετικά με τους χάρτες θορύβου που αφορούν τις μεγάλες αστικές περιοχές, τους κύριους σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες, ούτε οι σχετικές περιλήψεις των σχεδίων δράσης δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή.  Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τον περιβαλλοντικό θόρυβο σε όλα τα κράτη μέλη και για το λόγο αυτό θα ερευνήσει το θέμα".

Τελειώνοντας ο αρμόδιος Επίτροπος αφού διευκρινίζει ότι η Οδηγία 2002/49/ΕΚ δεν προβλέπει όρια θορύβου σε επίπεδο Ε.Ε. το θέμα της υπέρβασης των εθνικών οριακών τιμών αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 15:39