Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 13:55

«Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ» ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΦΑΝΗ ΠΑΜΠΑ ΣΤΟ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ

Ο εγκατεστημένος στη Βιέννη Κοζανίτης Δρ. Θεοφάνης Πάμπας, μελετητής-ερευνητής της ιστορίας και της κληρονομιάς της ελληνικής Διασποράς στη Μεσευρώπη, τις πρωτεύουσές της και τον Δούναβη, τιμάει με την παρουσία του, στη γενέθλια πόλη, την τρέχουσα έκθεση «Δούναβης: το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών».

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Θεοφάνης Πάμπας είναι προσκεκλημένος ομιλητής την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, ώρα 11:30, με θέμα: «Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Τ0Ν ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ», στην αίθουσα του  Δημοτικού Συμβουλίου «Κοβεντάρειο».

Ο Δρ. Πάμπας, αφηγείται, με πλούσια εικονογράφηση, τη σχέση των Ελλήνων στους αιώνες με τον αρχαίο ποταμό Ίστρο, τον Δούναβη, όριο στην αρχαιότητα της Ευρώπης με τους άγνωστους «Υπερβόρειους» πληθυσμούς. Ξεκινώντας από τη Μυθολογία του ποταμού και περνώντας από τα πρώτα δείγματα ελληνικών τάφων στην περιοχή, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, εστιάζει την προσοχή του στις πιο σημαντικές παραδουνάβιες πόλεις και στη μετέπειτα εγκατάσταση και παρουσία των Ελλήνων εκεί, λέγοντάς μας πώς έφταναν και πώς έφευγαν οι Έλληνες στις περιοχές όπου άνθισε η παρουσία τους. Από τη δοκιμασία των λοιμοκαθαρτηρίων κατά την άφιξη μέχρι την τελική ανάπαυσή τους στους πλούσιους ή φτωχικούς τάφους της Μεσευρώπης και των παραδουνάβιων περιοχών.

Πρόσωπα και εικόνες περνούν μπροστά μας, χάρις τη διεισδυτική ματιά και τη βαθιά γνώση του Θεοφάνη Πάμπα, όπως χαρακτηριστικά η οικογένεια Καραγιάννη (του διάσημου αρχιμουσικού Χέρμπερτ φον Κάραγιαν) αλλά και άλλες οικογένειες π.χ. του Σεμλίνου (απ’ όπου αρχίζει η απεικόνιση του Δούναβη στον αυστριακό χάρτη που εκτίθεται στο Αρχοντικό Λασσάνη).

Η ομιλία οργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης, με τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

 Είναι η πρώτη μιας σειράς τριών ομιλιών που πλαισιώνουν την έκθεση «Δούναβης: το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών» (στο Αρχοντικό Λασσάνη μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011). Οι δύο άλλες που θα ακολουθήσουν, σε ημερομηνίες και με θέματα που θα ανακοινωθούν, θα δοθούν από την Όλγα Κατσιαρδή-Ηering, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Χρίστο Ζαφείρη, συγγραφέα και δημοσιογράφο στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 13:57