Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 15:25

Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ: «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

altΣήμερα που η χώρα μας και εμείς όλοι περνάμε πραγματικά δύσκολες στιγμές, όλοι οι πολίτες του Δήμου Κοζάνης, δεν είναι μόνοι. Έχουν δίπλα τους, συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη έναν Δήμο που θέλει, αλλά κυρίως, μπορεί να στηρίξει τον κάθε πολίτη, απέδειξε πως η κοινωνία της συνοχής και της αλληλεγγύης δεν ήταν απλώς ένα σύνθημα, αλλά είχε ουσιαστικό και βαθύ περιεχόμενο, έχει την πόρτα του ανοικτή για κάθε πολίτη και τα μάτια του ανοιχτά για ό,τι τον απασχολεί και τον ταλαιπωρεί.

Είμαστε εδώ και θα είμαστε πάντοτε εδώ, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλουν οι καιροί, αλλά γιατί αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Αυτή είναι η πρόταση και η δέσμευση μου απέναντι σε όλους τους πολίτες του νέου Δήμου Κοζάνης.

Η τετραετία που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου ήταν και πάλι γεμάτη έργα και σημαντικές παρεμβάσεις για το Δήμο Κοζάνης.
Μόνο από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εξασφαλίσαμε για το Δήμο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, χάρη στα οποία υλοποιήθηκαν μια σειρά από έργα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το έργο μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής καθώς οι πολλές κοινωνικές δομές που στηρίζουν διαρκώς κάθε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού μας, για τις οποίες ακόμα και όταν το κεντρικό κράτος αρνήθηκε να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, τις κρατήσαμε ζωντανές.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει ήδη αναπτύξει μια πλούσια δράση προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας, μέχρι το τελευταίο ευρώ, χρηματοδοτήσεις προνοιακών δομών, αλλά αναπτύσσει και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στο Δήμο Κοζάνης λειτουργούν από το 2003 οι περισσότερες προνοιακές δομές από κάθε άλλο Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας.

Με τους 4 παιδικούς και τους 2 βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς εξυπηρετούνται 340 περίπου νήπια και βρέφη 
  • το Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, που φιλοξενεί 25 παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών
  • το Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία που φιλοξενεί 25 παιδιά και έφηβους με κινητικές και νοητικές αναπηρίες προσφέροντας φυσικοθεραπεία, ιατρική παρακολούθηση, κοινωνική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση
  • το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι που εξυπηρετεί καθημερινά 90 ωφελούμενους στα δημοτικά διαμερίσματα και 50 στην πόλη, που σκύβει πάνω στα άτομα που διαβιούν μοναχικά ή έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
  • το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων που φιλοξενεί 25 άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα
  • τα συσσίτια, με τα οποία σιτίζουμε 120 απόρους, σε καθημερινή βάση. στο σπίτι τους, χάρη στην ενεργοποίηση εκατοντάδων εθελοντών και εθελοντριών

Πετυχαίνουμε να αυξηθεί η δυνατότητα της απασχόλησης αλλά και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φύλαξης βρεφών, νηπίων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, σε ομάδες, δηλαδή, του πληθυσμού των οποίων την ευθύνη σηκώνουν κυρίως οι γυναίκες.

Ενισχύουμε την κοινωνική μας συνοχή, με την ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και προλαβαίνουμε φαινόμενα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού

Σ΄ αυτή τη γραμμή, με την ίδια ευαισθησία, θα συνεχίσουμε και στα πλαίσια του νέου μας Δήμου.

Διευρύνοντας και ενισχύοντας τις κοινωνικές μας δομές και δημιουργώντας και νέες για να αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη σημερινή κοινωνία.

Πρόσφατα, είχαμε και την ανακοίνωση απ΄ την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης ναρκωτικών στο Δήμο Κοζάνης, που ήρθε να δικαιώσει ένα ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και μια δράση που εμείς θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί ξέρουμε όλοι πόσο μεγάλο και σοβαρό είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών και την ταλαιπωρία που υφίστανται όχι μόνο τα παιδιά που είναι χρήστες, αλλά και οι οικογένειες τους.

Εκτός απ΄ τα παραπάνω την κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, συγκροτούν και άλλες δράσεις μας όπως οι αγώνες που κάναμε για τη στήριξη του ΤΕΙ μας, όταν έβλεπε τον αριθμό των εισακτέων του να πέφτει στο μισό, χρόνο με το χρόνο, και οι συμπολίτες μας έβλεπαν με τρόμο τα διαμερίσματα τους να μένουν ξενοίκιαστα και τα μαγαζιά τους να αδειάζουν. Σταθήκαμε δίπλα και από φέτος άρχισε ήδη η ανάκαμψη του ΤΕΙ, με τον διπλασιασμό των εισακτέων και την αγορά μας να παίρνει μια βαθιά ανάσα.

Είναι κακό που

κάποιοι συμπολίτες μας είδαν επιτέλους τα διαμερίσματα τους να νοικιάζονται;

αυξήθηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων των ΚΤΕΛ και αντί να φεύγουν άδεια, ή με ελάχιστους επιβάτες δρομολογούν δύο και τρία λεωφορεία την ίδια ώρα;

τα ΤΑΞΙ μας πλέον γεμίζουν από νέους ανθρώπους, ή μήπως είναι κακό που τα μαγαζιά της πόλης αυξάνουν τους τζίρους τους;

Αν είναι κακό, ας βγουν επιτέλους να μας το πουν ανοικτά, όσοι κρύφτηκαν όταν το ΤΕΙ μας συρρικνωνόταν μέρα με τη μέρα και τώρα έρχονται για να μας πείσουν πως αγαπούν τους πολίτες αυτού του Δήμου και τους στηρίζουν. 

Στο Δήμο Κοζάνης, όλα αυτά χρόνια, δουλέψαμε με σχέδιο και συνειδητά για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που σέβεται και νοιάζεται για τους πολίτες της.

Το αποδεικνύει η μείωση του ΦΠΑ στην τηλεθέρμανση, εξ αιτίας του οποίου γλιτώνουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, που έρχεται να προστεθεί στα 90 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που γλιτώσαμε όλα αυτά τα χρόνια για τη θέρμανση μας.

Το αποδεικνύουν τα εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα που πραγματοποίησε ο Δήμος, εξασφαλίζοντας χρήματα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, τα οποία κατέληξαν στην αγορά μας.

Η κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης δε δημιουργήθηκε απ΄ τη μια μέρα στην άλλη, ούτε με την ευκαιριακή ενασχόληση ορισμένων με το Δήμο.

Είναι το έργο μιας ολόκληρης ζωής και μιας ολόκληρης κοινωνίας που εδώ και χρόνια έδωσε τα χέρια και αποφάσισε να πάει μπροστά.

Όπως ξαναδίνει πάλι τα χέρια και τώρα και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα, ούτε να μηδενίσει αλλά ούτε και να χαλάσει αυτό το υπέροχο οικοδόμημα που είναι έργο όλων μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 15:28