Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 10:29

ΚΟΖΑΝΗ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ:Προβληματισμός για τα οικονομικα του Δήμου Κοζάνης

altΜε αφορμή την εισχεση εργασίας στους βρεφονηπιακους σταθμούς
Αυξάνονται και πληθύνονται οι επισχέσεις εργασίας στην περιοχή Κοζάνης. Μετά το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ, που παραμένει απλήρωτο από τον Απρίλιο, ήρθε η σειρά των υπαλλήλων βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Κοζάνης, οι οποίοι επίσης δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους μήνες. Ας τονιστεί εδώ, ότι όσοι εργαζόμενοι καταφεύγουν στην επίσχεση δεν ζητούν αυξήσεις ή καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αλλά διεκδικούν το αυτονόητο: να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Στη σχετική μας συνάντηση με τους υπαλλήλους των βρεφονηπιακών σταθμών διαπιστώσαμε ότι η αντίδραση τους είναι δικαιολογημένη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις πληρωμές τους φέτος. Μετά τις περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση έρχεται η αδυναμία του Δήμου να καταβάλει έγκαιρα τους μισθούς τους και να οξύνει το πρόβλημα, εν όψει μάλιστα των γιορτών.
Το νέο κρούσμα «στάσης πληρωμών» του ευρύτερου δημόσιο τομέα, εκτός των άλλων, εντείνει και τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Κοζάνης και τη δυνατότητα να καλύπτει τις οφειλές του.
Είναι σαφές πως η άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η οξεία δημοσιονομική κρίση θα δοκιμάσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και προφανώς όσοι είναι απροετοίμαστοι ή έχουν μεγάλα ανοίγματα θα αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα.
Έχουμε ζητήσει από το Δήμο Κοζάνης αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών. Επίσης θα παρακολουθούμε, όπως οφείλουμε, όλες τις εξελίξεις στα οικονομικά θέματα, ενώ θα καταθέσουμε και προτάσεις που θα διευκολύνουν τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια, αλλά και τον κοινωνικό έλεγχο μέσα από πρόσθετους συμμετοχικούς θεσμούς.
Ένα στοιχείο, που πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα είναι η εκ νέου ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση την αναμενόμενη συρρίκνωση των εσόδων και την πιθανή μείωση της δανειοληπτικής ικανότητας των δήμων. Απαιτείται μείωση κάθε περιττής δαπάνης και επανεξέταση της σκοπιμότητας των έργων που δεν έχουν ξεκινήσει. Ειδικά τα σχέδια για την ανέγερση νέων κτιρίων θα πρέπει να παγώσουν, μέχρι να διαπιστωθεί πως θα αξιοποιηθεί πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα από τους πέντε δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις που συνενώνονται.

Στην νέα δημοτική θητεία που ξεκινά σε λίγες μέρες, η πρόκληση είναι να βάλουμε τις βάσεις για να χτίσουμε έναν Δήμο Κοζάνης που θα είναι οικονομικά βιώσιμος, νοικοκυρεμένος, αλλά και κοινωνικά δίκαιος.
Εκεί που δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις βέβαια είναι η διατήρηση και η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, η υποστήριξη των αδύναμων των ανήμπορων και των ευπαθών ομάδων. Η κοινωνική αλληλεγγύη σε περιόδους σκληρής οικονομικής δοκιμασίας των πολιτών πρέπει να είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ελπίζουμε ως αύριο (όπως τους έχουν υποσχεθεί) να πληρωθούν οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως επίσης να μπει σύντομα ένα τέλος στην οικονομική αφερεγγυότητα του Δήμου, πριν αυτή εξελιχτεί σε μόνιμο φαινόμενο.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 10:32