Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 17:35

Το ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στην Κοζάνη

Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κου Γεωργίου Παπανδρέου στην Κοζάνη (20-01-2011), την παρέμβαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κας Τίνας Μπιρμπίλη καθώς και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κου Αρθούρου Ζερβού, επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας.

Δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ΑΗΣ και οι παραχωρήσεις μονάδων και του λιγνίτη στο κεφάλαιο με στόχο την υλοποίηση της κατεύθυνσης της ΕΕ για παράδοση του 40% της ηλεκτροπαραγωγής στο μονοπωλιακό κεφάλαιο με ρήτρα η ΔΕΗ να μη μπορεί να αγοράζει λιγνίτη από αυτά τα κοιτάσματα.

Με βάση τα πιο πάνω, αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κου Ζερβού ότι η κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ «Μελίτη ΙΙ» καθυστερεί γιατί εξαρτάται από την απόδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του ορυχείου της Βεύης. Ενώ και η λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» στην ενέργεια και η εξαγγελία της κατασκευής του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», σε έκταση «5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας», που θα υλοποιηθεί «σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή», ουσιαστικά προωθεί τις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων ενεργειακών μεγάλων εταιρειών για περισσότερα προνόμια και κέρδη.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση κρύβουν την αλήθεια από το λαό της περιοχής. Ότι στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάθεση των χιλιάδων στρεμμάτων γης στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι η προίκα για το πάντρεμα του ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου.

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά), η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συμπέρασμα, ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος θα εξασφαλίσει δουλειές και κέρδη δισεκατομμυρίων, ικανό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας αλλά και δύναμη επίδρασης στο σύνολο της οικονομίας λόγω της σημασίας του κλάδου της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ενέργεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της ΔΕΗ ΑΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε στην δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της ενέργειας, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ασυδοσία του δουλεμπορίου των εργολάβων, ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου για να διευκολυνθεί στην εγκατάστασή του στην ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και εξασφαλισμένη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Για τις μετεγκαταστάσεις έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά με πρόσφατη ανακοίνωση. Η εξαγγελία τους συνοδεύεται από την μετακύλιση του κόστους στον λαό αφού το 50% θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 50% τη ΔΕΗ ΑΕ χωρίς να αποκλείεται μέρος του κόστους να αποσπαστεί από τον τοπικό πόρο. Έτσι το κόστος των μετεγγαταστάσεων δεν θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ ΑΕ και τους μετόχους της. Επιπρόσθετα, η πρόβλεψη για τις εκτάσεις που θα προκύψουν από τις μετεγκαταστάσεις να μεταβιβαστούν ιδιοκτησιακά κατά 50% στη ΔΕΗ ΑΕ και κατά 50% στο ελληνικό δημόσιο σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα έχει τελικά και κέρδος τόσο από την αξία της γης όσο και της εκμετάλλευσης του υπεδάφους της.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων διεκδικώντας να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν αποδιοργανωθούν κοινωνικά, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υποδομές και υπηρεσίες. Η κατασκευή των νέων οικισμών να γίνεται μέσα από κρατικό φορέα κατασκευών που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του. Το κόστος πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ ΑΕ και τα εδάφη που προκύπτουν να αποτελούν δημόσια περιουσία.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αποδίδουν την αντίληψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, προς όφελος του εργαζόμενου λαού, συνδέεται με την πάλη για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του. Προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος γιʼ αυτόν τον τύπο ανάπτυξης, είναι η απεμπλοκή του εργαζόμενου λαού από τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και του ευρωμονόδρομου, η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιʼ αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζομένους και στα λαϊκά στρώματα και προτείνει το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα, η αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 17:42