Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 17:17

Τίμησαν την εθνική αντίσταση στην Αιανή

 

Τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας  από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές την περίοδο 1941-1944, τίμησαν το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής σε συνεργασία με τη  Δημοτική Αρχή του Δήμου Κοζάνης   , οι Αντιστασιακές Οργανώσεις ,και οι κάτοικοι της Αιανής  την Τρίτη  25 Ιανουαρίου 2011  σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε , όπως  κάθε χρόνο τέτοια ημέρα,  στην Αιανή.

Η 25η Ιανουαρίου έχει μείνει χαραγμένη σε όλους τους κατοίκους της Αιανής ως «ημέρα σωτηρίας» του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι εκείνη τη παγερή  μέρα το 1944 , αφού σκότωσαν τον αντάρτη Γιάννη Γιαννάκη-Στάμο, καθοδηγητή του ΕΛΛΑΣ , στη συνέχεια με την απειλή των πολυβόλων συγκέντρωσαν στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου όλους τους άνδρες της Αιανής για ομαδική εκτέλεση.

Κάτι τέτοιο όμως απετράπη χάρη   στους ευφυείς χειρισμούς των τότε πολιτικών υπευθύνων του ΕΑΜ της περιοχής , επικεφαλής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Ευαγγελόπουλος Βαγγέλης. Από το 1980 η 25η Ιανουαρίου με πρωτοβουλία κατοίκων και εκκλησιαστικής επιτροπής έχει καθιερωθεί ως τοπική εορτή για τη διάσωση της Αιανής και από το 1988 με απόφαση του τότε κοινοτικού συμβουλίου  παράλληλα και ως ημέρας μνήμης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Οι κάτοικοι της Αιανής με την πολυπληθή παρουσία τους και τη συμμετοχή των σχολείων ,  τίμησαν και φέτος την εκδήλωση μνήμης, αποδεικνύοντας πως δεν ξεχνούν όσους ρίσκαραν τότε τη ζωή τους για τη διάσωση του χωριού.

 Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αιανής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων υπέρ της πατρίδας   , στην κεντρική πλατεία της Αιανής. Το υπόλοιπο μέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε λόγω του κρύου    στην Αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου.

  Την κεντρική ομιλία έκανε η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας της  Αιανής, κ. Ματίνα Κουφαλέξη  , η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής. «Γιορτάζουμε σήμερα-ανήμερα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου- την 67η επέτειο της σωτηρίας του χωριού μας, της Αιανής, από τον αφανισμό της .Η Αιανή στην περίοδο της κατοχής και του αντιστασιακού αγώνα τάχθηκε στο σύνολο της με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και πολέμησε τους κατακτητές με όποιο τρόπο και μέσο  μπορούσε. Τροφοδότησε τον  αγώνα με ένοπλους αντάρτες και κάθε είδους υλική και κυρίως  ηθική βοήθεια»  

 Εδώ στην Αιανή οι συνεργάτες των Γερμανών  από την γύρω περιοχή δεν βρήκαν ούτε έναν πρόθυμο να τους ακολουθήσει και να  υπηρετήσει τα σχέδια τους. Δεν υποτάχθηκε κανείς  και για αυτό είμαστε όλοι διπλά περήφανοι ως απόγονοι άξιων πραγματικών  πατριωτών προγόνων.

 Στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδας στην κεντρική πλατεία Αιανής   ο Δήμαρχος Κοζάνης  Λάζαρος Μαλούτας Αιανής, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών  Ενοτήτων Αιανής & Ελίμειας  Τζέλλος Γιώργος , η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας της  Αιανής Ματίνα Κουφαλέξη , εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μαθητές των σχολείων  της Αιανής , εκπρόσωποι   των  αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ Αιανής κ. Κοντός Δημήτριος,  ΠΕΑΕΑ Κοζάνης κ.  Τσαμπούρης Θ. και ΠΟΑΕΑ Σερβίων  κ Χατζής Μ.( που χαιρέτησαν με ομιλίες του  την εκδήλωση)  και η Πρόεδρος  του Συνδέσμου της Ελληνογερμανικής Φιλίας  στον νομό Κοζάνης κ Σαμπίνα Κάστνα-Μπούκου ,η  οποία χαιρέτησε στην εκδήλωση και συγκίνησε τους Αιανιώτες με την αναφορά της στην αντίσταση των Γερμανών κατά του ναζισμού.

Την εκδήλωση ακόμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Φλώρος Μάρκος, ο Δήμαρχος Σερβίων –Βελβενδού κ Κωνσταντόπουλος Βασίλης   , ο Δημοτικός  Σύμβουλος κ. Γιώργος Κάτανας,  ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιάκμων κ. Κοντός Ναπολέων και οι πρώην Δήμαρχοι Αιανής κ.κ Βαβλιάρας Στέργιος και Βαβλιάρας Στέφανος.  

Τέλος η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  δεξίωση προς τιμήν των καλεσμένων και των αντιστασιακών, στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες δημοτών και ιδίως μαθητών

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 17:23