Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 15:39

Για ασυδοσία των εργολάβων μιλά το Ε.Κ. Κοζάνης

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη σε εργολαβία στο ορυχείο καρδιάς, στην εταιρία «ΕΛΕΝ» , επιβεβαίωσε με δραματικό τρόπο τα όσα επανειλημμένα το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης αλλά και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία έχουν καταγγείλει.

Ο σοβαρός τραυματισμός του άτυχου εργαζόμενου στον αγώνα για την επιβίωση, έγινε κάτω από τις σκληρές ανταγωνιστικές και απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με μόνο κριτήριο το κέρδος, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας.

Ο άτυχος εργαζόμενος κατά τη διαδικασία αλλαγής ιμάντα στον ταινιόδρομο του Ορυχείου Καρδιάς, έπιασε το χέρι του ανάμεσα στην ταινία και στο τύμπανο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε στην εντατική κι αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για να γλιτώσει τον ακρωτηριασμό του χεριού του.

Το τραγικό αυτό γεγονός αναδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα ελέγχου και

τις συνθήκες ζούγκλας, που επικρατούν στις εργολαβίες της Δ.Ε.Η.

Κύρια η Δ.Ε.Η , πρέπει να αντιληφθεί ότι δε μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορα όσα συμβαίνουν , συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος επικίνδυνου για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ορυχείων , οι εργολάβοι πρέπει να δουν τα καλό εννοούμενο συμφέρον και όχι μόνο τη μεγιστοποίηση των κερδών με θυσία ανθρώπινων ζωών στη λογική αυτή.

Επίσης οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους και να αποτρέψουν το καθεστώς ζούγκλας, που επικρατεί στα ορυχεία.

Απαιτούμε αυστηρά μέτρα ελέγχου και τήρηση κανόνων ασφαλείας για όλους και επιτέλους να σταματήσεις η απληστία για μεγαλύτερα κέρδη να δημιουργεί ανθρώπινα θύματα.

Οι απορυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστικούς ελέγχους έχουν οδηγήσει τους εργοδότες σε πλήρη ασυδοσία, θεωρώντας δικαίωμά τους να μη τηρούν τους νόμους αδιαφορώντας και για τα πρόστιμα που τυχόν τους επιβάλλονται.

Η αξιοπρεπής και ασφαλής δουλειά είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι εκείνοι που βάζουν τους αριθμούς πάνω από τις ανθρώπινες ψυχές.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για την προστασία των εργαζομένων και να απαντήσει στις προκλητικές επιθέσεις των εργοδοτών που διαμορφώνουν μία αρνητική εικόνα στην αγορά εργασίας.

Δε θα επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ανεργία και τη φτώχεια σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους, να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους.

Επιτέλους, να δημιουργηθεί, το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή, αφού είναι το μοναδικό που μπορεί να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει τη σωστή/ασφαλή λειτουργία των Ορυχείων.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στον άτυχο συνάδελφο

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 15:41