Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 11:01

Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΑΡΑΓΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣΑπάντηση του Τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργου Κασαπίδη στη συνέντευξη τύπου – σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ- της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ

 Ως επίτευγμα πολιτικών δεσμεύσεων θέλησε να παρουσιάσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ την ολοκλήρωση -και μάλιστα με καθυστέρηση- μιας διαχειριστικής υποχρέωσης που αφορά στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας. Οι αγρότες, όμως, δεν πέφτουν ξανά θύματα παραπλάνησης, καθώς ήδη έχουν ‘’νιώσει στο πετσί τους’’ τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επί Ν.Δ., τα τελευταία χρόνια, οι επιδοτήσεις που δικαιούνται καταβάλλονταν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ επί ΠΑΣΟΚ καταβάλλονται τρεις μήνες μετά. Επίσης, οι πληρωμές διαφόρων ενισχύσεων προς τους δικαιούχους αγρότες μετατίθενται αδικαιολόγητα στους επόμενους μήνες, ενώ άλλες πληρωμές βασικών προγραμμάτων (αγροπεριβαλλοντικά) είναι στον αέρα, με ευθύνη της κυβέρνησης . Η προβολή των καθυστερημένων ή εν αναμονή διαχειριστικών υποχρεώσεων της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ως επιτεύγματα, αφενός εκθέτει και διαψεύδει την Κυβέρνηση με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους Έλληνες αγρότες και αφετέρου γίνεται εσκεμμένα, για να καλυφθεί η έλλειψη σχεδίου και προγράμματος από την Κυβέρνηση για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Αντί η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή προτάσεις για τα καυτά προβλήματα των αγροτών, ως όφειλε εδώ και 5,5 μήνες, θεωρητικολογεί μεταθέτοντας στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Υπουργού για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αυτές δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος, καθώς η εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ δεν είναι στις άμεσες βλέψεις της Κυβέρνησης, κάτι που ως Ν.Δ. προτάσσουμε ως επείγουσες προτεραιότητες για τον αγροτικό κόσμο και τη χώρα. Αντί γι’ αυτά, η κα Υπουργός προτάσσει τη διάσπαση και απαξίωση του ΕΛΓΑ που, μέχρι σήμερα, είναι από τους ελάχιστους οργανισμούς της χώρας, που στάθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά στο πλευρό του Έλληνα αγρότη, σε δύσκολες στιγμές. Αφού, λοιπόν, η Κυβέρνηση προτάσσει άλλες προτεραιότητες από τις επείγουσες, δημιουργώντας εύλογες υποψίες για τη σκοπιμότητά τους, για το ζήτημα του ΕΛΓΑ που τίθεται πρώτο και για να προλάβουμε τα χειρότερα ως Ν.Δ. καταθέτουμε δέσμη επτά (7) προτάσεων:

·        Ο ΕΛΓΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομος στη λειτουργία του ως Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας. Διατηρώντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

·        Η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται στο πλαίσιο της αυτοδίκαιης και υποχρεωτικής ασφάλισης, διά του ΕΛΓΑ.

·        Η «ειδική ασφαλιστική εισφορά» πρέπει να εισπράττεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως και σήμερα μέσω του δημόσιου φορέα (ΔΟΥ) και να συνδεθεί με διαδικασίες, όπως π.χ. της υποβολής φορολογικής δήλωσης, του ΟΣΔΕ, της επιστροφής ΦΠΑ κ.λ.π., για να εκλείψει ή να περιορισθεί η εισφοροδιαφυγή.

·        Με τις σημερινές δομές και τα σημερινά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Γεωργίας, αλλά και τις ενδογενείς της αδυναμίες, οποιασδήποτε μορφής «προαιρετικότητα» στην ασφάλιση, θα οδηγήσει σε ανασφάλιστη αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής -κυρίως των ορεινών, μειονεκτικών και παραμεθορίων περιοχών της χώρας- να μείνει ανασφάλιστη.

·        Παράλληλα, πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό του πλαίσιο, όπως εξάλλου γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και τις εξελίξεις που συντελούνται σ’ αυτήν.

·        Η διεκπεραίωση του έργου των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) από τον ΕΛΓΑ, προσέδωσε σ’ αυτές την αξιοπιστία που απαιτείται, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου οποιοδήποτε σκεπτικό για μεταφορά του έργου των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων σε άλλο φορέα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.

Μετά τα παραπάνω, η τριχοτόμηση του «αντικειμένου» του ΕΛΓΑ (ως ΕΛΓΑ – ΠΣΕΑ – Ταμείο Αλληλοβοηθείας) που προαναγγέλλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν θα αποβεί σε όφελος της Ελληνικής Γεωργίας και είναι απορίας άξιο γιατί αυτή επιδιώκεται και διά μέσου της κατασυκοφάντησης του ΕΛΓΑ στο σύνολό του, αλλά και των στελεχών του. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας κρατικός Οργανισμός για τη λειτουργία του οποίου η Ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να επαίρεται, αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να τον απαξιώνει καθημερινά.                                                   
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
 
 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 11:07