Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 12:09

Η ΔΑΚΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

          100504_dakespartakos                
Στις 13 Μαρτίου, αργά το βράδυ, όπως συνηθίζει η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις (τις ιδρύσεις τις ξέχασαν) των σχολικών μονάδων.
Συγχώνευση και κατάργηση σχολείων σε χωριά δε συνέβη

 ούτε σε περιόδους εμφυλίου πολέμου, κατοχής ή δικτατορίας. Πρόκειται για ευθεία επίθεση στον αγώνα για επιβίωση πλέον της μέσης Ελληνικής οικογένειας.

Για την περιοχή μας τελείωσε μια επώδυνη περίοδος προσχηματικού διαλόγου, μυστικής διπλωματίας, με προειλημμένες αποφάσεις και εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών, των μαθητών και των καθηγητών. Έτσι βρέθηκαν ορεινά και δυσπρόσιτα σχολεία της περιοχής μας να συγχωνεύονται και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που χάνουν την οργανική τους θέση.

Οι προτάσεις αλλαγής του τοπίου των σχολικών μονάδων έπρεπε να γίνουν μόνο μετά από διάλογο και όχι βεβιασμένα, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των συλλόγων Γονέων, Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

 Οι στατιστικές και εμπειρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες σχολικές μονάδες διοικούνται δύσκολα, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές είναι απρόσωπες.

Στις ορεινές περιοχές οι κίνδυνοι από τις μετακινήσεις των μαθητών πολλαπλασιάζονται ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Αναμένεται να προκληθεί πτώση της απόδοσης των μετακινούμενων μαθητών καθώς οι ηλιακά μικρότεροι μαθητές των Γυμνασίων θα εντυπώσουν το σχολείο ως μία συνεχή ταλαιπωρία.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος των προς κατάργηση σχολικών μονάδων είναι μικρότερο από τις ετήσιες δαπάνες που θα επιβαρύνουν άμεσα τους δήμους για τις δαπάνες μετακίνησής τους.

Η μεταφορά του κόστους στους δημότες διαμέσου των δημοτικών τελών θα προκαλέσει τελικά πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στην ήδη δοκιμαζόμενη οικογένεια.

Συντασσόμαστε πλήρως με τις τοπικές Κοινότητες και τους συλλόγους των Γονέων και των Εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην κατάργηση του σχολείου τους. Τα σχολεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως προβληματικές- ζημιογόνες επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν βάσει λογιστικών λογικών.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους μας από τα υπό συγχώνευση σχολεία, οι οποίοι θα χάσουν την οργανική τους θέση και απαιτούμε από το Υπουργείο να πάρει πίσω τις παράλογες αποφάσεις που αφορούν την περιοχή μας.

Η επένδυση στην παιδεία είναι η ελάχιστη υποχρέωση ενός ανταποδοτικού κράτους προς τους πολίτες του.

Η Μόρφωση είναι δικαίωμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 12:12