Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 11:06

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

altΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πτολεμαΐδας και η ΑΝΚΟ, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, στην Πτολεμαΐδα, το Σάββατο 20 & την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας αειφόρου Ενέργειας που πραγματοποιείται σε πολλές Ευρωπαικές πόλεις, από 22-26 Μαρτίου 2010.

Την εκδήλωση που είχε θέμα «Ενέργεια & Επιχειρηματικότητα στο Δήμο Πτολεμαΐδας» παρακολούθησαν επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων & οργανισμών, πολίτες καθώς και βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη κος. Christian Thimonier, ο οποίος συνεγχάρει τους διοργανωτές για την εκδήλωση την ώρα που η χώρα μας δέχεται, διεθνώς, αρνητικές κριτικές για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Με μία σημαντική θεματολογία που στόχο είχε να παρουσιάσει όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Πτολεμαΐδας τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών υποδομών μέσα από δράσεις που διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν το πολύπαθο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ο Δήμος Πτολεμαΐδας παρουσίασε ένα σημαντικό πλέγμα δράσεων, πρωτοβουλιών και προτάσεων με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού υπόβαθρου της ευρύτερης περιοχής και τις εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην απεξάρτηση των κατοίκων από την μονοαπασχόληση στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα τώρα που η περιοχή μεταβαίνει σταδιακά στη μετα-λιγνιτική περίοδο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εκτενώς και διεξοδικά, τόσο από τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη όσο και από τον Διευθυντή του ΒΙΟΠΑ κ.alt Κώστα Νίκου το φιλόδοξο εγχείρημα που αφορά στη μετεξέλιξη του πρώην χώρου του εργοστασίου της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ σε πρότυπο πόλο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας ,με τη δημιουργία του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας τονίζοντας την καινοτομία του εγχειρήματος αφού για πρώτη φορά ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης εξαγοράζει ένα πρώην βιομηχανικό χώρο με στόχο να τον αξιοποιήσει. Παράλληλα και στο πλαίσιο της αξιοποίησης του πρώην χώρου της ΑΕΒΑΛ ο αν.καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Μπακούρος παρουσίασε το θεματικό πάρκο Ενέργειας & Καινοτομίας «Eco-Inno-Energy Park", που σχεδιάστηκε κατά την υλοποίηση του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας «ΣυνΕνέργεια» επιδιώκοντας να δημιουργήσει μία σύγχρονη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων έντασης γνώσης στον χώρο της ενέργειας.

Την 2η ημέρα παρουσιάστηκαν σημαντικές δράσεις του Δήμου Πτολεμαΐδας που είναι σε εξέλιξη, όπως η Ζώνη εγκατάστασης θερμοκηπίων με τηλεθέρμανση, τα έργα που πραγματοποιούνται με ΣΔΙΤ, η δημιουργία του Μουσείου Ενέργειας Λιγνίτη στον μουσειακό χώρο της ΑΕΒΑΛ, το Εμπορευματικό & Διαμετακομιστικό Κέντρο, καθώς και οι προοπτικές που διαμορφώνονται από την κατασκευή του φράγματος του Περδίκκα και του πράσινου περιαστικού δακτύλιου της πόλης.

Στο πλαίσιο της διημερίδας εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων παρουσίασαν ενδιαφέρουσες δράσεις με οικολογικό αλλά και επιχειρηματικό χαρακτήρα στις οποίες εμπλέκεται ο Δήμος Πτολεμαΐδας, όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το βιοκλιματικό κτίριο στην πρώην ΑΕΒΑΛ, και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που θα εγκαθίστανται στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας. Αντίστοιχα ο κ. Παπαδέλης, Β.Διευθυντής ΔΕΘ μέσω της εισήγησής του αναφέρθηκε στην παρουσία της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Δυτ. Μακεδονίας δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και της συμβολής της στο οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Εκ μέρους της ΑΝΚΟ τοποθετήθηκε ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιώργος Αμανατίδης παρουσιάζοντας την ετοιμότητα που διαθέτει η εταιρεία σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Εορδαίας. Η κα. Γκερεχτέ παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας για παραγωγή βιομάζας που διαχειρίζεται η ΑΝΚΟ σε συνεργασία με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης και την ΔΕΗ που θα χρησιμοποιηθεί για συνδυαστική καύση με λιγνίτη ενώ παράλληλα ο κ. Γραμμέλης αναφέρθηκε στα προγράμματα του Ινστιτούτου Έρευνας Στερεών Καυσίμων ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ στην βιοενέργεια ,με εφαρμογές στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.

Ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η υπεύθυνη του τμήματος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στην ΑΝΚΟ κα. Λιάνα Παπατέρπου , παρουσίασε τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού δικτύου "Enterprise Europe Network -Hellas καθώς επίσης και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας 2010 και των καλών πρακτικών που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων του δήμου Πτολεμαΐδας σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων & πρωτοβουλιών ενώ χρήσιμες τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων κατέδειξαν την ανάγκη της ουσιαστικής συμβολής της πολιτείας στην επίτευξη του αναπτυξιακού προγραμματισμού του Δήμου Πτολεμαΐδας.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Ζλατάνος & Ξάνθος Χύτας, ΕΤ3.

Όλες οι εισηγήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.ptolemaida.gr/eusew2010/.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 11:13