Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 15:50

Αναλυτικά στοιχεία για τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης ζητά η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη - Τόπος να Ζεις»


Τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει - και τελευταία ταλανίζει - όλη την κοινωνία. Έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη και τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ κάποιες φορές η δημοσιότητα πέρασε τα όρια της περιοχής μας. Εκείνο που κυριαρχεί είναι το πρόβλημα των χρεών και των δανείων, οι υποχρεώσεις του δήμου σε προμηθευτές, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα σε blogs θέτουν με οξύ τόνο και τις παρεχόμενες αμοιβές προς διάφορους «ειδικούς συμβούλους».

Βέβαια η αξιοπιστία των ιντερετικών ανώνυμων καταγγελιών είναι μειωμένη, αλλά επειδή τα γραφόμενα γεννούν ερωτηματικά και εντυπώσεις, η λύση είναι μία: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Για όλους αυτούς τους λόγους η Δημοτική Κίνηση Κοζάνης κατέθεσε Ερώτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ζητώντας αναλυτικές απαντήσεις για πολλά επιμέρους θέματα.

Πάγια αρχή μας και πρόταση είναι ο Δήμος να δημοσιεύει στο διαδίκτυο όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, εκτός όσων ο νόμος δεν επιτρέπει. Έτσι και η πληροφόρηση των δημοτών και των ΜΜΕ είναι συνεχής και έγκυρη, αλλά και η υπόληψη του Δήμου προστατεύεται από ειδήσεις που βασίζονται σε αμφιλεγόμενα στοιχεία.

Ελλείψει μιας τέτοιας διαδικασίας είμαστε υποχρεωμένοι να καταφεύγουμε σε Ερωτήσεις και Υπομνήματα, επιδιώκοντας να συμβάλουμε, έστω και με αυτόν τον «παραδοσιακό» τρόπο στη διαφάνεια των δημόσιων πραγμάτων και στην πληροφόρηση των πολιτών.

Η Ερώτηση μας προς την οικονομική υπηρεσία του Δήμου περιλαμβάνει είκοσι σημεία. Σημειώνουμε ενδεικτικά τα εξής:

Αναλυτικά στοιχεία για τις υποχρεώσεις του δήμου προς το δημόσιο, τους προμηθευτές και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στοιχεία για τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου και την πιστοληπτική του ικανότητά, η οποία τίθεται πλέον σε αυστηρότερα πλαίσια από τον Καλλικράτη.

Διευκρινίσεις για τις τακτικές χρηματοδοτήσεις.

Ερωτήματα σχετικά με το έκτακτο προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες

Διευκρινίσεις σχετικά με μια σειρά κωδικών στον προϋπολογισμό του 2011, για τον οποίο απαιτείται πλήρης εγγραφή απαιτήσεων – υποχρεώσεων.

Στοιχεία για όλους τους ειδικούς συμβούλους , τις αμοιβές και το αντικείμενο τους

Είναι φανερό ότι τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης «δοκιμάζονται» έντονα λόγω της προηγούμενης διαχείρισης, η οποία επί σειρά ετών μετέφερε βάρη και υποχρεώσεις στο μέλλον. Η παθογένεια αυτή βέβαια αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και το κράτος που εφάρμοσε την ίδια «συνταγή». Αποτέλεσμα η οξεία δημοσιονομική κρίση με τα γνωστά οδυνηρά επακόλουθα. Σήμερα οι δήμοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις δικές τους αμαρτίες, αλλά και τις επιπτώσεις της κρατικής υποχρηματοδότησης με αποκορύφωμα την παρατεταμένη «στάση πληρωμών». Απαιτείται συνεπώς μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας, μια βιώσιμη οικονομική διαχείριση, που θα μηδενίζει τις άσκοπες δαπάνες, θα απαιτεί από την κυβέρνηση τους θεσμοθετημένους πόρους και θα αναζητεί συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης η διαφάνεια καθίσταται βασική προτεραιότητα. Θεωρούμε υποχρέωσή μας το συνεχή έλεγχο της Δημοτικής Αρχής και την αντικειμενική κριτική που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα. Αυτό επιτάσσει η συγκυρία, αυτό επιβάλει ο θεσμικός μας ρόλος.

Πιστεύουμε επιπλέον πως τα δημοτικά οικονομικά πρέπει να αποτελούν (στο επίπεδο του ελέγχου και της διαφάνειας ) υπόθεση και άλλων τοπικών φορέων, πέρα από το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών μπορούν να καταθέσουν τη δική τους συμβολή, ο καθένας από την πλευρά του. Η αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπόθεση όλων μας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 15:55