Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 14:50

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ….

altΑνεπαρκές και εισπρακτικό, αλλά πάντως λιγότερο προβληματικό από την προηγούμενη ρύθμιση Σουφλιά, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το προτεινόμενο σχέδιο για τους ημιυπαίθριους χώρους. Από την πρόταση του ΥΠΕΚΑ λείπει ο στόχος να ξαναβρούν οι χώροι αυτοί τις αρχιτεκτονικές και βιοκλιματικές λειτουργίες για τις οποίες θεσπίστηκαν, ο δίκαιος επιμερισμός των οικονομικών βαρών ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, αλλά και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην ξαναέχουμε ανάλογα προβλήματα και στο μέλλον.

Συνοπτικά οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων αφορούν:

Πλήρη καταγραφή των «κλειστών» ημιυπαίθριων.

Πρόσκληση αποκατάστασής τους ως ανοικτών βοηθητικών χώρων.


Χαρακτηρισμό ως αυθαίρετων όσων χώρων παραμείνουν κλειστοί, επιβολή ετήσιου προστίμου διατήρησης και στον ιδιοκτήτη και στον κατασκευαστή για όσο διατηρείται η παρανομία. Το πρόστιμο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για απαλλοτρίωση ή διαμόρφωση αντίστοιχου χώρου πρασίνου στην ίδια περιοχή.


Πλαίσιο για την αποφυγή επανάληψης του προβλήματος, με μητρώο κατασκευαστών, “pointsystem” για τους αυθαιρετούντες, καρτέλα κτιρίου για συνεχή έλεγχο, μεταρρύθμιση του Γ.Ο.Κ. με βιοκλιματικό προσανατολισμό και μεγαλύτερη αρχιτεκτονική ελευθερία.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα των ημιυπαίθριων είναι ουσιαστικά πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης, οι ρυθμίσεις οφείλουν πάνω από όλα να μη δημιουργήσουν προβληματικό προηγούμενο και για άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων.

 

 


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 14:55