Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 13:13

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

altΣήμερα, το κεφάλαιο Ενέργεια και όλα τα ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την Ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου στερεώματος  καθώς, καθ΄ ολοκληρία, θα έλεγε κανείς η ζωή μας εξαρτάται, ακριβώς, από αυτή:

Ø για τις μεταφορές,
Ø τη θέρμανση και την ψύξη,
Ø για τη λειτουργία των σπιτιών,
Ø των νοσοκομείων,
Ø της βιομηχανίας,
Ø των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,  
Ø των υπηρεσιών.

Τίποτα δεν υπάρχει χωρίς ενέργεια, τίποτα δεν εξελίσσεται χωρίς ενέργεια.  

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τα δεδομένα που υπάρχουν, οι εξελίξεις που βιώνουμε και οι υποθέσεις που γίνονται επιβάλλουν, αν μη τι άλλο, την διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης Ενεργειακής Πολιτικής.

«Ενεργειακή Πολιτική» δύο λέξεις με διαστάσεις και νοήματα όμως που μπορεί να δεσμεύσουν τόμους ολόκληρους στην προσπάθεια ανάπτυξης του συγκεκριμένου θέματος.

Δύο λέξεις με μία σημασία που καταδεικνύει την σπουδαιότητα του όλου ζητήματος και την σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σήμερα, στην προσυνεδριακή θεματική συνδιάσκεψη για την ενεργειακή πολιτική όλοι εμείς καλούμαστε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση του να «ξεκαθαρίσει» ακριβώς η εικόνα της Ενεργειακής Πολιτικής αναπτύσσοντας και εξετάζοντας θέματα όπως :

 
Ø Ενεργειακή Στρατηγική και Ε.Ε,
Ø Ορυκτός Πλούτος,
Ø Στερεά Καύσιμα,
Ø Ενεργειακός Μετασχηματισμός μετά το 2020,
Ø Νέες Τεχνολογίες
Ø Κλιματική Αλλαγή
Ø ΑΠΕ,
Ø Θαλάσσιο Περιβάλλον ως Πηγή Ενέργειας ,
Ø Βέλτιστη και όχι ληστρική Εκμετάλλευση του Λιγνίτη αλλά και πάρα πολλά άλλα πεδία.

Πεδία που στην ακουστική τους μπορεί να φαντάζουν ξένα και πρωτόγνωρα αλλά που θα πρέπει να γίνουν καθημερινή μας έγνοια με σωστή ενημέρωση και σωστό σχεδιασμό – προγραμματισμό για κάθε έναν τομέα. Οι εξελίξεις τρέχουν και ήδη κάποια γεγονότα σίγουρα μας έχουν προλάβει γι΄ αυτό χρειάζεται να ΕΝΕΡΓΕΙΟποιηθούμε και να βάλουμε σωστά τους άξονες που θα φέρουν την εξέλιξη, την πρόοδο, την ισορροπία.

Ξεκινώντας σήμερα, τώρα, από αυτή εδώ την αίθουσα.

Από την Ενεργειακή Καρδιά της χώρας, την Δυτική Μακεδονία, όλοι εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι με επενδύσεις στη ΔΕΗ, με νέες μονάδες σύγχρονες και αντιρρυπαντικές, με σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος, με την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, με την δημιουργία προοπτικών ενδυναμώνουμε τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε η Ενεργειακή Καρδιά, ο μοχλός της ενεργειακής ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας. Εδώ και 60 χρόνια η ΔΕΗ, από την ίδρυσή της παρέχει Ηλεκτρικό Ρεύμα με κοινωνικό πρόσωπο και προσφορά στον Έλληνα καταναλωτή και την Ελληνική Βιομηχανία. Απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά την μεγάλη της ικανότητα και εμπειρία στην ασφαλή και ομαλή τροφοδοσία του συστήματος Η/Ε. Ανταποκρίνεται πλήρως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τότε δηλαδή που η αιχμή της ζήτησης ξεπερνά τα προβλεπόμενα. Όλα αυτά πολύ απλά, ή πολύ σύνθετα –αν θέλετε εξαιτίας των συνθηκών- σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι καταβάλουν στο ακέραιο τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, με προσωπικές θυσίες, συνεχή προσπάθεια και επαγγελματικό ζήλο προκειμένου να λειτουργούν οι χώροι της ΔΕΗ (Σταθμοί και Ορυχεία) κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το νέο Ενεργειακό Περιβάλλον που διαμορφώνεται και αλλάζει καθημερινά στον Ελλαδικό Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο, χρίζει ιδιαίτερης και υπεύθυνης στάσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το Συνδικαλιστικό κίνημα και βέβαια και από τις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό γιατί οι οικονομικοί παράγοντες επιδιώκουν να την καταστήσουν από γίγαντα, νάνο με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προσπαθούν να επιβάλουν με Ευρωπαϊκές οδηγίες ούτως ώστε να καρπώνονται τον εύκολο πλουτισμό. 

 Η ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, πιστή στις αρχές και αξίες που την διέπουν και την έχουν χαρακτηρίσει διαχρονικά, καταθέτει τις θέσεις της ενόψει της Συνδιάσκεψης της ΝΔ για την ενεργειακή πολιτική .Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες και τις προκλήσεις του ανταγωνιστικού πεδίου που διαμορφώνεται με τα μεγάλα συμφέροντα- πολιτικά και οικονομικά- να καιροφυλακτούν και να επιθυμούν να την καταστήσουν ανίσχυρη με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιβάλουν.
Προτείνουμε:

Να παραμείνει η ΔΕΗ Α.Ε Δημόσια με την εγγύηση του κράτους διατηρώντας το 51% της Επιχείρησης υπό τον έλεγχό του.

Προτείνουμε:

Να υλοποιηθεί επιτέλους άμεσα τώρα ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι βασικοί άξονες της επενδυτικής πολιτικής.

Προτείνουμε:

Τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας με αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων μονάδων με σύγχρονες, υψηλού βαθμού απόδοσης, φιλικές προς το περιβάλλον.

Προτείνουμε:

Την κατασκευή νέων μονάδων όπως προβλέπει ο Ενεργειακός Σχεδιασμός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ζήτηση και να διασφαλιστεί η ισορροπία του συστήματος της Η/Ε.

Προτείνουμε:

Την ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων στο Λ.Κ.Δ.Μ με, καταρχήν, την κατασκευή δύο σύγχρονων τεχνολογικά λιγνιτικών μονάδων από την ΔΕΗ στην Μελίτη και στην Πτολεμαΐδα, με υψηλό βαθμό απόδοσης, σεβασμό προς το περιβάλλον και δυνατότητα παροχής φθηνής τηλεθέρμανσης στην Τοπική Κοινωνία και την περεταίρω αντικατάσταση μονάδων σε συνάρτηση με τα πλεονάζοντα λιγνιτικά κοιτάσματα ( πχ Άγιος Δημήτριος 6 και Αμύνταιο 3) .

Προτείνουμε:

Την μετεγκατάσταση Μαυροπηγής και Ποντοκώμης και όσων Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε τοπικό επίπεδο, πλήττονται περιβαλλοντικά από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, όπως εξάλλου προβλέπεται και από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Προτείνουμε:

Την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων ανά την Ελλάδα με δεδομένο ότι από τα στοιχεία του Ι.Γ.Μ.Ε (δια στόματος του καθηγητή κ. Τσουτρέλη καθώς και του ερευνητή κ. Φώσκολου, στις ημερίδες της ΓΕΝΟΠ.ΔΕΗ και του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ το Φθινόπωρο του 2007), βεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πως τα εκμεταλλευόμενα αποθέματα λιγνίτη εκτιμώνται σε 4,5 δισεκατομμύρια τόνους . Ποσότητα που μπορεί να καλύψει όλη την ζήτηση σε Η/Ε, της χώρας μας για χρονικό διάστημα άνω των 60 ετών.

Προτείνουμε:

Την επαναξιολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση για την άρση του περιορισμού εκμετάλλευσης από τη ΔΕΗ των λιγνιτικών κοιτασμάτων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, επιμένουμε εδώ στην συνδιάσκεψη για την κατασκευή σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων με το Εθνικό καύσιμο, τον λιγνίτη, ως βάση στην παραγωγή, για να αποφύγουμε:

1. Την ενεργειακή εξάρτηση που καθίσταται πλέον απειλή για την Ευρώπη.

2. Την ρύπανση του περιβάλλοντος
3. Την αιμορραγία συναλλάγματος

4. Τα προβλήματα στην ασφάλεια τροφοδοσίας

5. Τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

6. Τα προβλήματα στην ισορροπία του συστήματος και την ασφάλεια της τροφοδοσίας

7. Την αφαίμαξη εργατικού δυναμικού με την απώλεια άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

 
 
Ø Προτείνουμε:

Την παραγωγή, από την ΔΕΗ, ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα, γεωθερμία, κ.λπ.

 
Ø Προτείνουμε:

Την ενίσχυση και την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού με επενδύσεις, αναβάθμιση, επεκτάσεις και στις υπάρχουσες υποδομές τόσο στους Σταθμούς παραγωγής όσο και στα Ορυχεία και τα υπόλοιπα δίκτυα.

 
Ø Προτείνουμε:

Την αύξηση των κερδών της Επιχείρησης στην λογική της αξιοποίησής τους για την υλοποίηση του Ενεργειακού – Παραγωγικού Σχεδιασμού.

 
Ø Προτείνουμε:

(Επιτέλους) Την απόδοση των δικαιωμάτων της ΔΕΗ για τον αναλογικό επιμερισμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και των ανενεργών επενδύσεων, μεταξύ του συνόλου των παικτών της αγοράς Η.Ε.

Επιπλέον την διόρθωση διαμόρφωσης της οριακής τιμής του συστήματος Η.Ε και να σταματήσει επιτέλους ο ληστρικός τρόπος υπολογισμού της.

 
Ø Προτείνουμε:

Την αναδιοργάνωση και εξυγίανση της Επιχείρησης με νέα οργανωτική δομή που να ανταποκρίνεται στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 
Ø Προτείνουμε:

Την αλλαγή νοοτροπίας του προσωπικού της Επιχείρησης με εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς Η.Ε και του ανταγωνισμού.

 
 
Ø Προτείνουμε:

Την διατήρηση της άριστης τεχνογνωσίας της με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και την ενίσχυσή της με προσλήψεις άμεσα κυρίως τεχνικού προσωπικού.

 
Ø Διαμαρτυρόμαστε

 Για την καθυστέρηση της πρόσληψης των επιτυχόντων των διαγωνισμών 1-1-2007(2035 θέσεις) 1-2-2007(120 θέσεις) 1-1-2008(142 θέσεις).

 
Ø Προτείνουμε:

Άμεσα νέες προσλήψεις 5.000 ατόμων στη ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης.

Να μηδενιστούν τα ατυχήματα που δημιουργούνται από την εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Να παταχθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και το δουλεμπόριο.

 
Ø Η ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,

Καλεί από το βήμα της συνδιάσκεψης αυτής την τοπική κοινωνία υπεύθυνα και συντεταγμένα να διεκδικήσει τα συμφέροντά – δικαιώματά της από την ΔΕΗ και την πολιτεία.

Συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής τους, την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, τις μετεγκαταστάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων, τις ορθολογικές τιμές απαλλοτρίωσης των εδαφών.

Όλα αυτά με γνώμονα πρωτίστως τα ατομικά δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

 
Ø Η ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ,

Πιστή στις αρχές και της αξίες του φιλελευθερισμού με κοινωνική διάσταση και με ριζοσπαστική σκέψη δεν φοβάται τις προκλήσεις, δεν συμβιβάζεται με την συντήρηση, επιζητούμε τις ριζοσπαστικές αλλαγές αρκεί όμως το τελικό προϊόν να είναι αποτέλεσμα συζήτησης,  να υπολογίζεται και να εκτιμάται αναλόγως η γνώμη μας και τέλος οι επιχειρούμενες πολιτικές να στοχεύουν στην ουσία που δεν είναι άλλη από το όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι τη βελτίωση των γνωστών οικονομικών συμφερόντων.


Βασιλειάδης Κωνσταντίνος

Γ .Γραμματέας Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ-ΔΕΗ

Γραμματέας Συντονιστικού ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ-ΔΕΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 13:39