Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 14:20

E. ΦΩΤΙΑΔΟΥ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ

altΗ πρωτοβουλία της παράταξης για διενέργεια της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας για την ενεργειακή πολιτική στο Νομό Κοζάνης, αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση με συμβολικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Συμβολικό χαρακτήρα, γιατί η περιοχή μας αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, επειδή εδώ βρίσκονται οι υποδομές, οι φορείς και οι άνθρωποι που εργάζονται στους σταθμούς της ΔΕΗ και στα ορυχεία και οποιαδήποτε διαβούλευση δεν θα μπορούσε να γίνει ερήμην τους και χωρίς να ακουστεί η φωνή τους. Ο ορυκτός πλούτος του Νομού Κοζάνης, κατέστησε την περιοχή μας ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος, έφερε ανάπτυξη και εργασία, οδηγώντας όμως σε έναν μονοδιάστατο επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ η έντονη εξορυκτική δραστηριότητα τα τελευταία τριάντα χρόνια και η έως ένα σημείο, προβληματική λειτουργία των σταθμών της ΔΕΗ, δημιούργησαν επίσης έντονα προβλήματα οικολογικής φύσεως και υγείας στον τόπο και τους κατοίκους. Σήμερα, που η μεταλιγνιτική περίοδος ήδη έχει ξεκινήσει για το Νομό μας, οφείλουμε να αξιολογήσουμε την πορεία των τελευταίων δεκαετιών, να εντοπίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τα προβλήματα, με σκοπό, έστω και την τελευταία στιγμή, να τα εξαλείψουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν τον τόπο στην επόμενη μέρα, σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή πολιτική.

Ο λιγνίτης αποτελεί το «εθνικό καύσιμο» και ως τέτοιο δεν γίνεται να απαξιωθεί και πρέπει να στηριχτεί μέσω μιας συγκροτημένης και στοχευμένης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, με την αξιοποίηση όμως, της αντιρυπαντικής τεχνολογίας και όλων των σύγχρονων μεθόδων και μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πέρασμα στην «επόμενη ημέρα» δεν πρέπει να γίνει βίαια, απαξιωτικά, βεβιασμένα και επιδερμικά, αλλά με τη συνέχιση των επενδύσεων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την περεταίρω αξιοποίηση των κοιτασμάτων, με νέους, σύγχρονους και οικολογικούς όρους.

Παράλληλα όμως, οφείλουμε να κοιτάξουμε κατάματα την «επόμενη ημέρα» και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο και για τον τόπο και για την Ελλάδα γενικότερα. Τα εργαλεία υπάρχουν, το επιστημονικό δυναμικό υπάρχει, προτάσεις υπάρχουν και βρισκόμαστε εδώ για να τις ακούσουμε από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η πολιτική βούληση για την αξιοποίηση όλων των παραγόντων που μπορούν να μας οδηγήσουν πρωτοποριακά και με ασφάλεια στην διαμόρφωση μίας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, χωρίς μικροπολιτικά γυαλιά. Από την μεριά μου, χαιρετίζω τις διεργασίες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματος και εύχομαι να στεφθούν με επιτυχία, για τη διαμόρφωση μίας ουσιαστικής πολιτικής πρότασης στον τομέα της ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 14:29