Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 19:33

Κοζάνη τόπος να ζείς: Με την ανοχή της δημοτικής αρχής η κατάληψη δημόσιων χώρων της πόλης


Στο δήμο Κοζάνης, εδώ και πολλά χρόνια έχει εμπεδωθεί, έως και έχει ηθικοποιηθεί το δικαίωμα επέλασης στους δημόσιους χώρους, σχεδόν παντού. Η δε κατάσταση με τα κάθε λογής αντικείμενα, τραπεζοκαθίσματα, κιόσκια, ψυγεία κλπ. έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Κανένας σεβασμός στους πολίτες που κινούνται καθημερινά στην πόλη, ..

στα ΑΜΕΑ, στους ηλικιωμένους, στις μητέρες με καροτσάκια. Αγνοείται χαρακτηριστικά το αυτονόητο, πως η άσκηση κάθε δικαιώματος του καθενός φτάνει μέχρι εκεί που ξεκινά το δικαίωμα του άλλου. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε εδώ και χρόνια, αρνείται και σήμερα, να βάλει τάξη στο χάος που η ίδια ανέχθηκε, αν δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί, είτε για λόγους πελατειακούς είτε από ανικανότητα.

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους επαγγελματίες που θέλοντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός της γειτνίασής τους με κάποιον δημόσιο χώρο να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται άναρχα. Εξάλλου η άναρχη επέκταση και χρήση δημόσιου χώρου από κάποιους επαγγελματίες δημιουργεί φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Κάποιοι έχουν φτάσει μέχρι το κέντρο της πλατείας, κάποιοι άλλοι γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τις κίτρινες γραμμές, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι επαγγελματίες είτε για αντικειμενικούς είτε για υποκειμενικούς λόγους παραμένουν νόμιμοι. Αυτό δεν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού; Δεν «νομιμοποιεί» κάθε επαγγελματία να ζητά και αυτός επέκταση σε πεζοδρόμια και πλατείες;

Πριν από λίγες βδομάδες, καταθέσαμε στην επιτροπή ποιότητας ζωής παρουσία και του αντιδημάρχου κ. Αποστολίδη υπόμνημα με προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ζητήσαμε τη σαφή τήρηση του κανονισμού και του νόμου. Δυστυχώς, καμιά επί της ουσίας αντίδραση από τη δημοτική αρχή. Δεν είδαμε ούτε ένα μέτρο να λαμβάνεται.

Επανερχόμαστε, καθώς με αφορμή την αίτηση επαγγελματιών του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης έχει ανακύψει ένας σχετικός με το θέμα διάλογος. Ήδη, σιωπηρά έχει επιτραπεί η μερική κατάληψη του κεντρικού πεζόδρομου, καθώς βλέπουμε την εμφάνιση κάποιων τραπεζοκαθισμάτων σ' αυτόν. Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, αλλά με αιτία και τη γενικότερη κατάσταση, καταθέτουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις:

1.Καμιά κατάληψη από τραπεζοκαθίσμτα στον κεντρικό πεζόδρομο. Εδώ και 30 χρόνια αυτός ο χώρος είναι ελεύθερος για τους πολίτες και πρέπει να παραμείνει στη διάθεση των πεζών πολιτών, Οι πεζόδρομοι είναι χώροι ζωντανοί και πέρα από τη συγκεκριμένη χρήση έχουν σημαντική κοινωνική αναφορά. Είναι σημαντικό σε ένα ασφυκτικά πιεσμένο αστικό περιβάλλον να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για περπάτημα.

2.Εκπόνηση πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο της πόλης, (αίτημα που έχει να κάνει με την οργάνωση της κυκλοφορίας σε όλη τη πόλη, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε ειδικά) που θα θέτει προτεραιότητες για τη χρήση οδών και πεζοδρομίων σε όλο το αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

3.Λήψη από τη δημοτική αρχή όλων των αναγκαίων μέτρων για αποκατάσταση της νομιμότητας σε όλη την πόλη. Απελευθέρωση όλων των ελεύθερων χώρων από όλα τα παράνομα αντικείμενα (κιόσκια, σκέπαστρα, μόνιμες ή μη μόνιμες κατασκευές, τραπεζοκαθίσματα, ψυγεία, κατάχρηση δικαιωμάτων των περιπτέρων κλπ).

4.Είναι επίσης προφανές πως διαφωνούμε κάθετα με τη δημιουργία αναψυκτηρίου στο δημοτικό κήπο. Πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν αποτελούν τα πάντα γύρω μας αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Ας αφήσουμε τον κήπο στους πολίτες και στα παιδιά της πόλης μας.

Δυστυχώς δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα. Παρότι βλέπουμε μεμονωμένες και αποσπασματικές προσπάθειες να περιοριστεί το πρόβλημα, η Δημοτική Αρχή φοβούμενη το πολιτικό κόστος αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους η ανακατάληψη του Δημόσιου Χώρου.

Ελπίζουμε σύντομα ο Δήμος να αναθεωρήσει στάση. Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πιέσουμε ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά της δημοτικής αρχής για τη μη επιβολή του νόμου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 19:39