Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 12:33

Γ. ΒΛΑΤΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΠΕ «Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ»

altΚατά την τοποθέτησή του στο Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής του νομού μας, Γ. Βλατής, επεσήμανε μεταξύ άλλων «Αν πιστεύουμε στην αποκέντρωση, οφείλουμε να εμπιστευθούμε τις τοπικές κοινωνίες. Ποιος άλλωστε γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματά τους από τους ίδιους; Το σχέδιο νόμου θεμελιώνει τους ισχυρούς δήμους, τους παραχωρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, θεμελιώνει και τις αιρετές περιφέρειες. Νομίζω ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πλέον έτοιμες να λαμβάνουν τις αποφάσεις που τους αφορούν, να διαχειρίζονται το παρόν τους και να σχεδιάζουν την ανάπτυξη του τόπου τους και το μέλλον τους.

«Επί χρόνια φωνάζαμε ότι η σύγχρονη δημόσια διοίκηση οφείλει να είναι αποκεντρωμένη και το κράτος να έχει επιτελικό χαρακτήρα, να μπει τέλος στις αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων και στην αποποίηση ευθυνών. Μόνο έτσι μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική. Και φυσικά, μόνο μια ισχυρή και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να οικοδομήσει μια νέα σχέση του κράτους με τον πολίτη. Για αυτή τη σχέση που χρόνια τώρα δοκιμάζεται, δυστυχώς δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι η καθολική αμφισβήτηση των πολιτών στους θεσμούς της δημοκρατίας μας. Εμείς αυτό θέλουμε και προσπαθούμε να το αλλάξουμε, με αυτό το νομοσχέδιο να αποτελεί μόνο την αρχή…Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση έρχεται σε μία πολύ δύσκολη ώρα. Έρχεται σε μία ώρα που όλα γίνονται γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Όλες, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί αυτή η Κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες γίνονται σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Αλλαγές που έπρεπε να γίνουν πριν από δεκαετίες, πρέπει να ενσωματωθούν από την ελληνική κοινωνία σε πολύ λίγο χρόνο... Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, όλες οι αλλαγές που προωθούνται έχουν την αίσθηση του κατεπείγοντος, γιατί έχουν ήδη καθυστερήσει εξαιρετικά. Οι Υπουργοί κάνουν αγώνα δρόμου, οι πολίτες κάνουν υπομονή και όλα αυτά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία εκλέχθηκε για να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, έμεινε ακίνητη για έξι ολόκληρα χρόνια. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς, κύριοι συνάδελφοι, δεν τολμήσατε να κάνετε θεσμικές μεταβολές και μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα. Δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Σήμερα σας δίνεται μια ευκαιρία να επανορθώσετε.»

Ο κύριος Βλατής τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι «καταδικασμένος» να πετύχει. Για να πετύχει όμως, σημείωσε ο βουλευτής, θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλήρη και συνειδητή συναίνεση και η συμμετοχή της κοινωνίας. «Πρέπει να μιλήσουμε στην ψυχή των πολιτών και των κοινωνιών. Εμείς έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή. Δεν μπορεί να πάει αυτή η χώρα στο μέλλον με κοινωνίες διασπασμένες. Οι νέες οντότητες, οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν, πρέπει να είναι πραγματικά ισχυροί ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αρμοδιότητες και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πρέπει, όμως, να είναι και ανθεκτικοί στο χρόνο. Ο συνεκτικός ιστός είναι μόνον οι κοινωνίες».

Ο βουλευτής, κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός στο Ν Κοζάνης. «Το θέμα των συνενώσεων για να λειτουργήσει απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή…Όπου υπάρχει ισχυρή συλλογική θέληση, ισχυρή τεκμηρίωση και επιχειρήματα θα πρέπει να τα λάβει υπόψη της στο νέο σχεδιασμό. Δεν μιλάω για εξαιρέσεις στα κριτήρια. Μιλάω για περισσότερα και πιο σύνθετα κριτήρια... Είναι άδικο να ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσα από εντάσεις και διαφωνίες, που έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Δεν μιλώ για παράγοντες, για να μην παρεξηγούμαι, μιλώ για τις τοπικές κοινωνίες. Το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά το χωροταξικό είναι ένα πρόβλημα. Το πήγαινε-έλα της έδρας από τη Νεάπολη στη Σιάτιστα για το δήμο Βοείου έβγαλε στην επιφάνεια χάσματα και αντιθέσεις, οι οποίες είναι κατά τη γνώμη μου αγεφύρωτες, που πρέπει να μας οδηγήσουν στη δημιουργία δύο δήμων στην περιοχή, του δήμου Σιάτιστας με έδρα τη Σιάτιστα και του δήμου Βοείου με έδρα τη Νεάπολη. Επίσης, υπάρχει το γνωστό ζήτημα με το δήμο Βελβεντού - είναι ένας δήμος με ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα, με ξεκάθαρη παραγωγική βάση, με συνεκτική κοινωνία, το οποίο θα πρέπει, επίσης, να το δούμε με συμπάθεια, χωρίς να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε παράγοντες από πίσω. Καθώς, επίσης, πρέπει να δούμε και τον ιστορικό δήμο της Αιανής, που είναι τεράστιας σημασίας για την ιστορία της χώρας μας.»

 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 12:38