Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 16:38

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: «ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

Ο κ. ΚΑΧΛΑΝ (ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ) Ο κ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΑΙ Ο κ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπαραστάτες στην πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών της Κοζάνης να δημιουργήσουν μπλοκ στο Facebook καλώντας όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να λάβουν μέρος στην σιωπηλή διαμαρτυρία την Μ. Τετάρτη (31/3), στην κεντρική πλατεία της πόλης, για την απαξίωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας και την ανάγκη άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να στελεχωθούν οι κλινικές με ιατρικό προσωπικό, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί ιατροί της ευρύτερης περιοχής. 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας Συριανός Καχλάν αφού αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και στις κρίσιμες κλινικές που αδυνατούν να λειτουργήσουν ή υπολειτουργούν, τόνισε πως «300.000 κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού». Δήλωσε συγκινημένος με την πρωτοβουλία των πολιτών που ζητούν όπως είπε το αυτονόητο: «Νοσοκομεία να λειτουργούν».

Το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 12μηνου αγοριού από την περιοχή που αφού ταλαιπωρήθηκε σε διάφορα νοσοκομεία, ελλείψει παιδιάτρων, κατέληξε πριν λίγες μέρες στο Ιπποκράτειο (ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιώντας χιλιάδες άτομα μέσω Facebook), όπως τόνισε ο κ. Καχλάν, είναι η κορυφή του παγόβουνου των συσσωρευμένων προβλημάτων που παρουσιάζει η παροχή δημόσιας υγείας στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα.

Για το ότι φτάσαμε σήμερα να μην λειτουργεί καμία παιδιατρική κλινική στην Περιφέρεια επισήμανε πως «οι παιδιατρικές κλινικές δεν εξαφανίστηκαν σε μια νύχτα» και επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό και στις ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου που εδώ και χρόνια επέτρεψαν αυτόν τον κατήφορο του εθνικού συστήματος υγείας.

Μάλιστα παρουσίασε λίστα με 18 ερωτήσεις στη Βουλή και άλλες παρεμβάσεις των πολιτικών παραγόντων της περιοχής, που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια, προς τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην περιοχή για να καταλήξει πως «τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα» και πως «ο εμπαιγμός των πολιτών συνεχίζεται με τα νοσοκομεία να απειλούνται με λουκέτο».                          

Άλλες κλινικές κλειστές άλλες υπολειτουργούν

«Τουλάχιστον 40 ιατροί θα πρέπει άμεσα να προσληφθούν για να στελεχώσουν κρίσιμες κλινικές στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας που σήμερα είτε είναι κλειστές είτε υπολειτουργούν», επισήμανε ο κ. Καχλάν.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Γρεβενών και Φλώρινας, που έχουν μείνει με ένα γιατρό (2 στην Φλώρινα) και αδυνατούν να λειτουργήσουν, στις μαιευτικές που επίσης στελεχώνονται με ένα ή δύο γιατρούς, αλλά δεν λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει παιδίατρος και στις παθολογικές και καρδιολογικές κλινικές που επίσης υπολειτουργούν, με τους γιατρούς να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπερβολικές εφημερίες που ξεπερνούν και τις 15 το μήνα.   

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη εβδομάδα ενώ οι γιατροί του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας αποφάσισαν να προχωρήσουν επίσης σε επίσχεση εργασίας και να πραγματοποιούν το επόμενο διάστημα μόνο τις προβλεπόμενες εφημερίες (4 το μήνα).

Ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνηση, που όπως είπε, «οδηγεί την δημόσια υγεία σε κατάρρευση». Περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας των ιατρών «με εφημερίες πάνω από τα όρια της αντοχής, που μένουν απλήρωτες» και επανέλαβε το αίτημα της υλοποίησης των δεσμεύσεων που υπήρξαν και «που έμειναν στα χαρτιά, για προσλήψεις 4.500 γιατρών την διετία 2009 – 2010».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Λαμπρόπουλος τόνισε: «Μετά το τελευταίο τραγικό περιστατικό, τον θάνατο ενός μωρού μόλις 13 μηνών και την απαράδεκτη συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας που διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι θα αποδοθούν ευθύνες και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο την ηγεσία του Υπουργείου. Εδώ και μήνες στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, οι παιδιατρικές λειτουργούν με έναν γιατρό. Μπορεί να λειτουργήσει μια κλινική με ειδικευόμενοι γιατρό και να εφημερεύει όλο το μήνα; Η πολιτεία μάλλον θέλει να απαξιώσει το ΕΣΥ και να εμπορευματοποιήσει την υγεία. Υπέβαλαν 2 συνάδελφοι τα δικαιολογητικά για επικουρικοί γιατροί στην παιδιατρική, αλλά πώς να προσληφθούν αφού το Υπουργείο ακόμα δεν έχει μεριμνήσει για τον διορισμό των νέων διοικητών; Μήπως πρέπει να θρηνήσουμε και άλλα θύματα; Και πάλι ποιος θα ευθύνεται;»

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 11:43