Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 07:57

Προτάσεις των Γενικών Ιατρών του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού για την διαχείριση της πανδημίας στην Καστοριά

Με διάθεση συνεργασίας, θεωρώντας οτι πρέπει να λειτουργούμε ως μια εννιαία μονάδα και στα  πλαίσια διαχείρισης της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας, και φυσικά και το νομό Καστοριάς,

ως ιατροί της ΠΦΥ θα θέλαμε να σας καταθέσουμε ορισμένες προτάσεις, που θεωρούμε οτι θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία και συνεργασία των υγεινομικών μονάδων του νομού.

Το ΚΥ Άργους Ορεστικού (ΚΥΑΟ)βρίσκεται σε τέτοια γεωγραφική θέση που εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό καθώς και  περιοχές όμορων νομών (πχ Δαμασκηνιά περιοχή τριων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένας θάνατος).

Ως τεκμηρίωση των ανωτέρω παραθέτουμε περιληπτικά τα στατιστικά του έτους 2019:

  • τακτικά πρωινά ιατρεία: 23329
  • επείγοντα περιστατικά: 6004
  • μικροβιολογικό: 5008
  • ακτινολογικό: 2405
  • παιδιατρικό: 2564
  • οδοντιατρικό: 1443
  • φυσιατρείο: 2226
  • τμήμα οικογενειακού προγραμματισμού: 840
  • ιατρείο μεταβολικού συνδρόμου: 428
  • διαιτολόγος: 720

Παρόλο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή μας, κανείς εκ του προσωπικού του ΚΥΑΟ δεν έχει τεθεί υπό κατ’ οικόν αυτοπεριορισμό, το δε κτίριο δύναται να θεωρηθεί “καθαρό” (μη μολυσματικό) δεδομένου ότι κανένα υπόπτο κρούσμα δεν πέρασε την πόρτα του ΚΥΑΟ.

Με την υπάρχουσα στελέχωση δύναται να εξυπηρετήσει όλα τα επείγοντα περιστατικά της ΠΦΥ, πλην των λοιμωδών τα οποία προτείνουμε να εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το ΓΝ Καστοριάς.

Για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΥΑΟ και προκειμένω να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας αιτούμαστε τα ακόλουθα:

α) άμεση ανάκληση της μετακίνησης των νοσηλευτριών Κιοσσέ Ευαγγελιάς και Κωστή Κουρτέσσας προς το ΚΕΦΙΑΠ.

β) άμεση ανάκληση της μετακίνησης του ιατρού Χατσίδη Ιωάννη προς το ΓΝ Καστοριάς.

γ) άμεση στελέχωση του ΚΥΑΟ με ιατρικό προσωπικό (εκκρεμεί έγκριση αίτησης πρόσληψης δυο επικουρικών ιατρών)

δ) άμεση πρόσληψη μόνιμου και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

Για όλα τα ανωτέρω όπως λάβετε υπόψη ότι μέλη του ιατρικού και λοιπού προσωικού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και επίκεινται και άλλες συνταξιοδοτήσεις εντός του έτους.

Για την καλύτερη διαχείρηση της υγεινομικής κρίσης που πλήττει το νομό μας προτείνουμε τα ακόλουθα:

α) την συνέχιση της εφημέρευσης του ΚΥΑΟ με το υπάρχον καθεστώς

β) την διακομιδή των περιστατικών του ΕΚΑΒ , πλην των λοιμωδών, αρχικά στο ΚΥΑΟ για εκτίμηση και εφόσον δύναται πλήρης αντιμετώπιση, ως και έγινε στις 14/03/2020. Σε περίπτωση που απαιτείται εκτίμηση από ειδικό και περαιτέρω αντιμετώπιση τους, αυτή να γίνεται κατόπιν συννενόησης με τον εφημερεύοντα ειδικό ιατρό του ΓΝ Καστοριάς και το συντονιστικό του ΕΚΑΒ.

γ) τον αποκλεισμό των περιπατητικών περιστατικών, πλην των λοιμωδών-υπόπτων, από το ΓΝ Καστοριάς και υποδοχή αυτών από το ΚΥ Καστοριάς.

δ) εφόσον και το προσωπικό του ΚΥ Καστοριάς είναι σύμφωνο, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του ως τις 23:00 για την αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση των επειγόντων περιπατητικών περιστατικών με αντίστοιχη άμεση ενίσχυση με προσωπικό. Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψιν η κοντινή απόσταση των δυο υγειονομικών δομών της πόλης της Καστοριάς.

ε) άμεση απολύμανση όλων των χώρων του ΓΝ Καστοριάς προκειμένω να καταστεί ασφαλές για το προσωπικό και τους ασθενείς (7 κρούσματα,

40 τουλάχιστον υπάλληλοι σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό, 2 θάνατοι) και πλήρως λειτουργικό.

στ) άμεση πρόσληψη μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στο ΓΝ Καστοριάς

ζ) την εγκατάσταση κινητής μονάδας αιμοδοσίας στον αύλειο χώρο του ΚΥΑΟ ή του ΚΕΦΙΑΠ.

Καταγγέλουμε όλους αυτούς που για προσωπικά και μόνο οφέλη άφησαν όλες αυτές τις ημέρες εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΟ, δίδοντας λανθασμένες εντυπώσεις. Στη διαχείρηση των υγεινομικών κρίσεων δεν νομιμοποιείται κανείς να αποκλείει συστηματικά τους εν ενεργεία υγεινομικούς από την ενημέρωση και τη συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων.

 

Οι Γενικοί Ιατροί του ΚΥ Άργους Ορεστικού

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 08:00