Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 12:35

Στέφανος Παραστατίδης: στη Δυτική Μακεδονία χρειάζεται να δοθεί λύση με μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό

Ίσως η πιο ταλαιπωρημένη περιφέρεια μετά το τέλος του πρώτου κύματος, με την Καστοριά να είχε τότε τα πλέον υψηλά ποσοστά θνητότητας στη χώρα, η Δυτική Μακεδονία συνεχίζει να έχει προβλήματα και στο 2ο κύμα.
Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιφερειακή ενότητα που μπαίνει σε lockdown στη χώρα, από τις 16/10, με 167 κρούσματα την εβδομάδα 11-17/10. Κρατάει τον ίδιο περίπου αριθμό κρουσμάτων (161) ενώ πέφτει στα 115 την 3η και 4η εβδομάδα του lockdown. Kατόπιν ανεβαίνει ξανά, έχοντας περισσότερα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (216) από αυτά που είχε στην αρχή του lockdown.
Στο διάγραμμα βλέπετε μία παραδοξότητα καθώς δεν υπάρχει ανέβασμα και κατέβασμα της καμπύλης αλλά μία περίπου ευθεία γραμμή με ήπια ανοδική πορεία (η οποία πιθανολογώ θα συνεχιστεί κ την επόμενη εβδομάδα). Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ενώ ο δήμος Κοζάνης φαίνεται πλέον να έχει αντιμετωπίσει τη διασπορά στην κοινότητα με το lockdown (συναντάμε αθροισμένα κρούσματα μονάχα, όπως στην κλινική Σπινάρη 20 κ στο στρατόπεδο Μαυροδέντρι 12 ) και το Μαμάτσειο νοσοκομείο της πόλης είναι σε καλύτερη κατάσταση, αυξάνουν τα κρούσματα στην περιφέρεια, κυρίως στον δήμο Εορδαίας (Πτολεμαϊδα) αλλλά και σε Σέρβια, Βελβεντό, Βόϊο. Άρα, δεν υπάρχει κάποια παραδοξότητα αλλά διασπορά στην επαρχία κ επειδή τα νούμερα των κρουσμάτων είναι χαμηλά έχουμε αυτή την εικόνα στην καμπύλη.
Το βασικό πρόβλημα μετά από 7 εβδομάδες lockdown για την Κοζάνη είναι η μη τήρηση των μέτρων στο αναμενόμενο, λόγω της μειωμένης κοινωνικής αντοχής. Είναι αυτό που έχω ξανασημειώσει, αν δεν έχουμε στρατηγική αποσυμφόρησης με ζώνες, η κοινωνία δεν θα αντέξει και θα είμαστε σε μακρόσυρτα lockdown χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Δεύτερη περιοχή που πήρε περιοριστικά μέτρα ήταν η Καστοριά μία εβδομάδα μετά (23/10), η οποία έχει μία παρόμοια καμπύλη με την Κοζάνη, όμως με πτωτική πορεία. Οι πρώτες 2 εβδομάδες είναι περίπου στα 80 κρούσματα ενώ οι επόμενες δύο στα περιπου 60 και οι επόμενες στα περίπου 40.
Η Φλώρινα και τα Γρεβενά έχουν την κλασική καμπύλη με υψηλά κρούσματα που κάνει πικ και μετά πέφτει, ενώ το νοσοκομείο της Φλώρινας λειτουργεί πλέον οριακά. Τα κρούσματα στους 2 νομούς είναι υψηλότερα αναλογικά ανά 1000 κατοίκους, φτάνοντας το 18%, ενώ σε Κοζάνη και και καστοριά είναι περίπου στο 12%. Συνολικά, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι στο 13,79%, ελαφρώς χειρότερα από Θεσσαλία και καλύτερα από Αν. Μακ/Θράκη και Κ. Μακεδονία.
Η δυτική Μακεδονία παραμένει μία πολύπαθη περιοχή με υποβαθμισμένες παροχές υπηρεσιών υγείας, παρά τα 5 διάσπαρτα νοσοκομεία στους 4 νομούς. Κρεβάτια ΜΕΘ είχε μόνο η Πτολεμαϊδα μέχρι τώρα σε όλη την περιφέρεια, ενώ από αύριο θα λειτουργήσουν 4 ΜΕΘ στην Κοζάνη.
Η δε ιχνηλάτηση είναι σε κακή κατάσταση, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς το Μποδοσάκειο της Πτολεμαίδας μάζευε τα δείγματα των κρουσμάτων (και από Φλώρινα) τις τελευταίες 40 ημέρες και τα έστελνε ανά τριήμερο Θεσνικη.
Μιλάμε για ένα σύστημα ιχνηλάτησης απολύτως συγκεντρωτικό, με τα πάντα να εποπτεύονται από την Αθήνα και βεβαίως οι κινητές μονάδες ιχνηλάτησης να είναι μία εμβαλωματική λύση έναντι περιφερειακών δομών δημόσιας υγείας αλλά και εργαστηρίων τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.
Στη Δυτική Μακεδονία χρειάζεται να δοθεί λύση με μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό τουλάχιστον σε 2 δόσεις κ διαχωρισμό των θετικών (καραντίνα 10ημέρου) και επανάληψη των τεστ σε 20 ημέρες, ούτως ώστε να οδηγηθεί σε ασφαλές άνοιγμα, ειδάλλως κινδυνεύει να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 13:00