Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:22

«ΤΑ ΦΙΛΙΑ» ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

altΤο Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) που λειτουργεί με τη στήριξη του Α.Π.Θ., σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα σεξουαλικά ζητήματα και τα προβλήματα αναπαραγωγής, πραγματοποιεί έκθεση φωτογραφίας μεγάλων διαστάσεων με θέμα: «Φιλιά». Η έκθεση που για πρώτη φορά εκτέθηκε στον περίβολο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις αρχές του καλοκαιριού, ταξιδεύει στην Αττική.

Έτσι, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι, φιλοξενούμενη από το Δήμο Αθηναίων, ενώ παράλληλα θα εκτεθεί στους κεντρικούς πεζόδρομους του Δήμου Περιστερίου και του Δήμου Αμαρουσίου.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο ιδρύθηκε το 1998 στη χώρα μας, με σκοπό να προάγει τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα της σεξουαλικότητας και των προβλημάτων αναπαραγωγής. Εκτός από το εκτεταμένο εκπαιδευτικό έργο και την ερευνητική του δράση, σκοπό έχει να ενημερώνει το κοινό μέσω της ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής 2310 99 90 99 αλλά και να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη είτε μέσω των ΜΜΕ είτε διοργανώνοντας φεστιβάλ και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η έκθεση γιγαντο-φωτογραφίας, με θέμα «Φιλιά» αποτελεί μια τέτοια προσπάθεια.

Η έκθεση Φιλιά που διοργανώνεται από το ΚΕΣΑΥ της χώρας μας, περιλαμβάνει 30 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων (2.00 Χ 1.40 m) που αφιλοκερδώς τράβηξε και επέλεξε ο Καθηγητής της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Κατσάγγελος. Πρόκειται για φιλιά που καλύπτουν ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Φιλιά πατρικά ή μητρικά, φιλιά αδελφικά ή ερωτευμένων, αποτυπώνονται με ερευνητική διάθεση από το φακό του φωτογράφου.

Ο φωτογράφος επιλέγει ένα σημείο εξέλιξης του φιλιού, και του προσδίδει λίγο χρόνο επιπλέον, μέσω της αποτύπωσής του. Πρόκειται για τη «διαφραγματική» σύλληψη φιλιών ανάμεσα σε καθημερινούς ανθρώπους που εθελοντικά συμμετέχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ της Ελλάδας. Έτσι, ο Καθηγητής Γιώργος Κατσάγγελος με τη φωτογραφία του, παρουσιάζει μια έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και προσκαλεί-προκαλεί το θεατή, να μάθει γι αυτήν!
 
Γιατί…«Φιλιά»;

Σύμφωνα με τον δρ Σταμάτη Παπαχαρίτου, υπεύθυνο ενημέρωσης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Ελλάδας: «Διαχρονικά, στο δυτικό κόσμο, το φιλί αποτελεί τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, αιώνες προ Χριστού! Σε αυστηρές εποχές, το φιλί δινόταν κρυφά, για μη θίξει τιμή και υπόληψη. Στις μέρες μας, όμως ανταλλάσσεται σε κοινή θέα, στο δρόμο ή ακόμα και διαδικτυακά. Το φιλί είναι υπόσχεση, είναι απόδειξη πως θέλω να είσαι κοντά μου. Όλοι έχουμε προκύψει βιολογικά, επειδή δύο άνθρωποι ενώσανε τα χείλη τους… και έτσι ήρθανε πιο κοντά. Και για αυτό επιλέχτηκε ως θέμα της έκθεσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία».

Γιατί είναι απαραίτητο να …γνωρίζουμε;

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η ερωτική ζωή είναι ένας καθρέφτης της υγείας. Σε μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.), μετά από ειδική συνέντευξη σε άνδρες ηλικίας 22 έως και 71 ετών με στυτική δυσλειτουργία, αποδείχθηκε πως οι άνδρες επειδή είχαν σεξουαλικό πρόβλημα, ήταν πολύ πιο δυστυχισμένοι και δηλώνανε λιγότερο ικανοποιημένοι τόσο από τη σεξουαλική όσο και γενικότερα από τη ζωή τους (90%), σε σχέση με τον υγιή γενικό πληθυσμό.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που προέρχονται από τη 13χρονη πλέον λειτουργία της ανοιχτής γραμμής (2310 99 90 99) του ΚΕ.Σ.Α.Υ.: Οι άνδρες συνεχίζουν να αποτελούν σχεδόν το 80% όσων επιλέγουν να αναζητήσουν βοήθεια, με σχεδόν τους μισούς να αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, και παράλληλα να έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (39%) ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (4%) πρόβλημα υγείας. Η ενημέρωση αποτελεί συνεπώς, το ζητούμενο και όσον αφορά στη σεξουαλικότητα ή την αναπαραγωγική υγεία. Δεδομένου μάλιστα πως η τυχόν παρουσία σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι/σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, οι πολίτες είναι σκόπιμο να μην αδιαφορούν για τα προβλήματα αυτά. Σήμερα γνωρίζουμε πως πχ, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη (5-10%), καρδιαγγειακής νόσου (5-20%) ή ακόμη νευρολογικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκες (2-7%).
 
Η έκθεση, μετά τους Δήμους της Αττικής, θα φιλοξενηθεί στο Ναύπλιο.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:30