Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 17:00

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΛΑΣΣΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

alt«Δούναβης: Το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών, η αποτύπωση του 1789 από το Βελιγράδι μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα» είναι το θέμα της Νέας Έκθεσης Χαρτών που θα πραγματοποιηθεί από 11 Οκτωβρίου 2010 μέχρι 16 Ιανουαρίου 2011, στο Αρχοντικό Λασσάνη, στην Κοζάνη. Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Οργάνωση και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης», που συντονίζει...

από το 2008 ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του Α.Π.Θ., Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 στο Αρχοντικό Λασσάνη, στην Κοζάνη. Η έκθεση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Δήμο Κοζάνης.

Κεντρικό θέμα της Έκθεσης αποτελεί ο σπουδαίος αυστριακός χάρτης της συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης, που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1789, τη χρονιά της Γαλλικής Επανάστασης, από τους στρατιωτικούς τοπογράφους Ignaz Lauterer και Siegfried Tauferer, με τίτλο Navigations Karte DerDonau von Semlin an bis zu ihrem Ausfluss ins Schwarze Meer (Χάρτης Ναυσιπλοΐας του Δούναβη από το Σεμλίνο μέχρι τις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα).

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό και σπουδαίο χάρτη σε οκτώ φύλλα στον οποίο απεικονίζεται, με εξαιρετική λεπτομέρεια, ο Δούναβης ποταμός και οι παρακείμενες περιοχές του, από το τότε όριο της Αυστριακής Αυτοκρατορίας με την Οθωμανική, στην πόλη Σεμλίνο κοντά στο Βελιγράδι, με μεγάλη ελληνική παροικία, απ’ όπου πέρασε και ο Κοζανίτης δωρητής της Βιβλιοθήκης της Κοζάνης Ευφρόνιος Ραφαήλ Πόποβιτς, μέχρι τις εκβολές του στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ο χάρτης αποτελεί αντικείμενο μελέτης και λεπτομερούς σχολιασμού στην έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, συντηρημένος και ψηφιοποιημένος χάρη στην ευγενική δωρεά προς τη Βιβλιοθήκη της κοζανίτικης Οικογένειας Λαμπρέτσα – Σιδέρη, στη μνήμη Ηλία και Σοφίας Λαμπρέτσα, δασκάλων.

Εμπλουτισμένη με πρόσθετο υλικό και προβολές video, αλλά και με ενδιαφέρουσες οπτικές συσχετίσεις με τις αντίστοιχες απεικονίσεις του Δούναβη, όπως έχουν αποδοθεί από τον Ρήγα Βελεστινλή στη Χάρτα του και από τον Άνθιμο Γαζή στον Πίνακά του, η νέα χαρτογραφική έκθεση στην Κοζάνη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις παραδουνάβιες περιοχές στις οποίες ήκμασε πριν από μερικούς αιώνες έναν δραστήριος, φιλοπρόοδος και πατριωτικός Ελληνισμός, με κυρίαρχες μορφές τους Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αυτοσυνειδησία και αναγέννηση των Ελλήνων.

Περισσότερες πληροφορίες στα συνημμένα αρχεία ή στο:

http://cartography.web.auth.gr/Kozani

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 12:06