Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 19:33

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Λ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

altaltΔιεκδικούμε την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα πολιτιστικά αγαθά στους χώρους παραγωγής ή έκθεσής τους αλλά και μέσα στη ζωντανή καθημερινότητα
Παρέχουμε σε όλους και όλες την απαραίτητη παιδεία και αγωγή ώστε να επιδιώκουν γνήσιες εκδηλώσεις πολιτισμού και να αποφεύγουν τα προϊόντα υποκουλτούρας.
 
Πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και την παραγωγή πολιτισμού από τον κάθε πολίτη στον τόπο του αλλά και στην απρόσκοπτη επαφή με προϊόντα πολιτισμού από κάθε γωνιά της γης
Αναδεικνύουμε τις ιδιαίτερες ρίζες μας χωρίς να τις παραποιούμε ή να τις εκποιούμε. 
 
 
Προτείνουμε:
1.  την ανάπτυξη και ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών ανά περιοχή μέσα από μια πολιτική αλληλοσεβασμού, αρμονικής συνύπαρξης και συνεύρεσης των τοπικών κοινωνιών που θα απαρτίζουν το νέο μεγάλο Δήμο.
 
2. τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων στην κατεύθυνση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας. Ο Δήμος μπορεί να παρέχει στους Συλλόγους αυτούς τεχνική υποστήριξη για την υποβολή σχεδίων χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα.
 
3.τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης και ανάδειξης των Αρχαιολογικών, Λαογραφικών και άλλων Μουσείων του Δήμου μας.
 
4.      τη δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου για τη νεολαία μας για να μπορεί να εκφράζεται και να δημιουργεί τέχνη σ’ όλες τις μορφές της.
 
5. τη σύσταση Μικτής Δημοτικής Χορωδίας τόσο Ενηλίκων όσο και Παιδικής στην πόλη της Κοζάνης, με τη βοήθεια των άλλων χορωδιών και των ωδείων της πόλης. Ταυτόχρονα τη σύσταση Συμφωνικής Ορχήστρας και Ενόργανων Υποσυνόλων από μουσικούς της περιοχής που θα έχουν την ευθύνη κάλυψης των αναγκών των ακροατηρίων της περιοχής.
 
6.την ίδρυση Μουσικού Ερευνητικού Κέντρου και την στελέχωσή του με ρεαλιστικό όραμα την εξέλιξή του σε κέντρο διεθνούς έρευνας, μουσικολογικών εκδόσεων και πόλο έλξης επαγγελματιών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών. 
 
7.τη δημιουργία Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που χάθηκαν στο χρόνο σε δημοτικό κτήριο του εμπορικού ιστορικού κέντρου της Κοζάνης.
 
8.την παραχώρηση παραδοσιακών οικημάτων στους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου, τα οποία μπορούν να αποκατασταθούν και να εξυπηρετήσουν τόσο τη διάσωση και διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς όσο και τη μόνιμη στέγαση των συλλόγων.
 
9.την πλήρη αξιοποίηση του πλούτου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης αλλά και της αναπτυξιακής δυναμικής της. Ένας θησαυρός ανεκτίμητων κειμηλίων βρίσκονται εκτεθειμένα σε συνθήκες συνεχούς φθοράς μέσα σε ένα χώρο που λειτουργεί κυρίως ως αναγνωστήριο, ενώ παράλληλα δεν αξιοποιείται το περιεχόμενό τους από ερευνητές και μελετητές, οι οποίοι θα της προσέδιδαν και αναπτυξιακή διάσταση. Επιβάλλεται η άμεση μεταστέγασή της σε καινούργιο σύγχρονο κτήριο, που θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, με πολλά τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Παιδικού, όσο και τις δυνατότητες λειτουργίας της ως μουσείο των ιστορικής αξίας αντικειμένων της. Η μελέτη υπάρχει, ο χώρος έχει επιλεγεί, μένει η δραστηριοποίηση για την υλοποίηση των σχεδίων. 
 
10ΔΗΠΕΘΕ: να δοθεί πιο αποφασιστικός λόγος στις αξιόλογες θεατρικές ομάδες της πόλης καλώντας τους να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ. Πιστεύουμε ότι με όρους συμμετοχής και όχι αποκλεισμού θα επιτύχουμε αποτελεσματικότερη παρέμβαση τόσο στον προγραμματισμό όσο και στον απολογισμό της δράσης τους.
 
11.  για τα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης προτείνουμε  την καλύτερη χρήση των εγκαταστάσεων τους σε δυο επίπεδα :
 
α) πρώτα επιτρέποντας στους νέους μαθητές την εξωσχολική χρήση των εγκαταστάσεων εκτός διδακτικού ωραρίου, στοχεύοντας στην κοινωνική, αθλητική και δημιουργική τους έκφραση σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και συνάμα οικείο. Υποστηρίζουμε την διοργάνωση σχολικών αγώνων και εκδηλώσεων στο τέλος του κάθε έτους, προωθώντας έτσι την άμιλλα και το ομαδικό πνεύμα. Γνώμονας μας η ανάπτυξη μιας αυτόνομης, οργανικής μονάδας η οποία θα λειτουργεί όχι μόνο ως σχολείο, αλλά και ως χώρος αναψυχής για τους ίδιους τους μαθητές.
 
β) σε δεύτερη φάση, ανοίγοντας τις εγκαταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες εκτός σχολικού ωραρίου και μετατρέποντας τους χώρους αυτούς σε πυρήνες κοινωνικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων διαφόρων συλλόγων, υποστηρίζοντας έτσι παράλληλα και την αρχή της αλληλεγγύης η οποία τόσο πλήττεται στους καιρούς μας. Τα ίδια τα σχολεία έχουν μόνο να ευεργετηθούν από την καλή χρήση και υπεράσπιση των χώρων από όλους.
 
12. την προστασία της Κοζανίτικης Αποκριάς και κυρίως της λαϊκής της βάσης. Το μοναδικό αυτό πλέγμα εθίμων έχει επανειλημμένα αποδείξει τις αντοχές του και τη δυναμική του, καθώς διαθέτει πολλά στοιχεία ικανά να του προσδώσουν ελαστικότητα και δυνατότητες προσαρμογής στις συνθήκες κάθε νέας εποχής. Αν όμως μετεξελιχθεί κι αυτό αποκλειστικά σε τρόπο αύξησης του τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κινδυνεύει να καταντήσει ένα μωσαϊκό φολκλορικών εκδηλώσεων οι οποίες διεκπεραιώνονται από ελάχιστους κοινωνούς για πλήθη παρατηρητών που απλά καταναλώνουν θέαμα. Στόχος μας είναι η ανάληψη δράσης για την στήριξη της γνησιότητάς της, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
 
13.  την πολύπλευρη στήριξη του πολιτισμού από μέρους της ΔΕΠΑΚΠΚ, του αρμόδιου φορέα υλοποίησης της πολιτικής του Δήμου. Μεταξύ άλλων:
 
§         διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού στις πολιτιστικές εκδηλώσεις
§         υποστηρίζοντας ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες την ένταξη στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα
§         επιτρέποντας την δωρεάν πρόσβαση σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και καθιερώνοντας φθηνότερα εισιτήρια για παραστάσεις
§         αποκτώντας εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό
 
Προτείνουμε ένα νέο ήθος στο χώρο του πολιτισμού με πυρήνα την ισότιμη πρόσβαση στα προϊόντα του, την ελευθερία έκφρασης, το σεβασμό στην κοινωνική του διάσταση αλλά και την αναγνώριση της αναπτυξιακής του δυναμικής, μακριά από κάθε είδους εμπορευματοποίηση και στείρο μιμητισμό.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 19:47