Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 16:38

1ο HELLINOPHONE FESTIVAL

altΟι Ασίκιδες από την Ισπανία, οι Περάχ Αντόμ(κόκκινο λουλούδι) από το Ισραήλ και ο Ατίλιο Νουτσέρα από την Ιταλία θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 29 Οκτώβρη στις 9:30 μ.μ. στο Gefyra Club τα ελληνόφωνα τραγούδια τους. Επίσης θα ανακοινωθεί και θα βραβευθεί ο νικητής του 5ου Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού Κοζάνης. 

Asikides

Όπως οι τροβαδούροι στην Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα υπήρχαν μουσικοί που ταξίδευαν σ' όλη τη χώρα τραγουδώντας τα τραγούδια τους. Τους ονομάσανε Ασίκιδες από την τουρκική λέξη ‘asik’ που σημαίνει "ερωτευμένος". Βασισμένο στην ίδια ιδέα το σχήμα «Asikides» δημιουργεί τη μουσική του επηρεασμένο τόσο από τις μουσικές της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, όσο και από πιο μοντέρνα στιλ (τζαζ, φλαμένκο κλπ). Οι 7 μουσικοί που το απαρτίζουν προέρχονται από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου (και όχι μόνο). Γιάννης Παπαϊωάννου (Ελλάδα), Tal Ben Arí (Ισραήλ), Franco Molinari (Ιταλία), Francisco «Rubio» (Ισπανία), Ernesto Briceño (Βενεζουέλα), Jefferson Otto (Βραζιλία) και Ertugrul Coruk (Τουρκία)
Το Μάρτιο του 2010 συνεργάστηκαν με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά.

Adom Perach (κόκκινο λουλούδι)

Οι Perach Adom ιδρύθηκαν το 2001 από τον Tomer Katz, απόφοιτο της Ακαδημίας Μουσικής και Χορού «Rubin» της Ιερουσαλήμ. Απαρτίζονται από έξι μέλη και παίζουν μόνο με ακουστικά όργανα αποδίδοντας έτσι με τον πλέον αυθεντικό τρόπο το αγαπημένο σε όλους μας Ρεμπέτικο. Τραγουδάνε στα Ελληνικά αλλά και στα Εβραϊκά και ειδικεύονται στο στιλ εκείνο που εξελίχθηκε κατά την περίοδο μεταξύ 1880-1950 ακολουθώντας τη διαδρομή της γνωστής εβραίας ερμηνεύτριας Ρόζα Εσκενάζυ.

Το όνομα, «Perach Adom» σημαίνει κόκκινο λουλούδι και συμβολίζει την αγάπη (λουλούδι) και τον πόνο (κόκκινο).

Οι στίχοι στα Εβραϊκά γράφονται από τον Tomer Katz στο πνεύμα των αντίστοιχων ελληνικών τραγουδιών, και ξυπνούν αναμνήσεις από την πρωτότυπη μουσική του Ρεμπέτικου, το ελληνικό τοπίο, καθώς και την ισραηλινή εμπειρία.

Attilio Nucera

OAttilio Nucera γεννήθηκε στο Gallicianò Condofuri της Ιταλίας στις 15 Μάρτη του 1942. Ο καλλιτέχνης προέρχεται από μουσική οικογένεια καθώς όλοι οι στενοί συγγενείς τους παίζουν από ένα όργανο.

Τα τραγούδια του έχουν άρωμα Ελλάδας, αφού οι στίχοι του είναι στα γρεκάνικα (ελληνική διάλεκτος της κάτω Ιταλίας) και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί έχουν φυσικό ήχο.

 



 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 13:43