Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 22:30

Αναβίωσαν τα νυχτέρια του Τσιαρτσιαμπά στην αίθουσα τέχνης Κοζάνης (photo-video)

Ρεπορτάζ Μερόπη Βαχτσεβάνου  Μέσα στα διάφορα έθιμα του κύκλου του χειμώνα είναι

 τα νυχτέρια του Τσιαρτσιαμπά που αναβίωσαν σήμερα Σάββατο στην σκηνή της αίθουσας τέχνης.

Με τις γυναίκες του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Λευκοπηγής «Μέγας Αλέξανδρος» άρχισε η αναβίωση του εθίμου των νυχτεριών. Οι γυναίκες μαζεύονταν στα σπίτια γειτονικά ή φιλικά –συγγενικά και σε παρέες προσπαθούσαν να συνεχίσουν τις αγροτικές δουλειές όπως το γνέσιμο και κλώσιμο μαλλιού, ξεσπύρισμα καλαμποκιού , λύχνισμα κρόκου και εάν τους περίσσευε χρόνος έπλεκαν και κεντούσαν. Κατά τη διάρκεια τραγουδούσαν και η οικοδέσποινα τους κερνούσε διάφορα εδέσματα, συνήθως τραχανόπιτα. .
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλας» παρουσίασε ένα καινούργιο στοιχείο στο έθιμο αυτό, τον αρραβώνα. «Εκεί που έφτιαχναν οι γυναίκες τις δουλειές και τραγουδούσαν ήρθε ο σύζυγος της οικοδέσποινας και είπε στην γυναίκα του πως βρήκε νύφη καλή για τον γιο. Αφού τα συμφώνησαν ήρθαν τα όργανα για να το γλεντήσουν.»
Την λαογραφική εκδήλωση έκλεισε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος» με τραγούδια από τις γυναίκες του Συλλόγου.
Την εκδήλωση παρακολούθησε η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φανή Φτάκα τονίζοντας πως ο δήμος μας είναι από του τυχερούς, «Ο δήμος είναι από τους τυχερούς δήμους, διότι ο λαικός πολιτισμός και οι διάφορες εκφράσεις του έχουν βαθιές ρίζες σε αυτόν τον τόπο. Ρίζες που έρχονται σχεδόν από την αρχαιότητα και αυτά τα έθιμα κρατιούνται δυνατά μέχρι τις μέρες μας χάρις τους ίδιους τους κατοίκους , που τα πιστεύουν βαθιά . Τα επαναλαμβάνουν στον κύκλο του χρόνου δεν τα αναβιώνουν . Ουσιαστικά βοηθάνε στη διατήρησή τους και τα παραδίδουν έτσι στις μελλοντικές γενιές ».

Η σημερινή λαογραφική εκδήλωση διοργάνωσε ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Κοζάνης. 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Χρυσάκης και την παρουσίαση ανέλαβε η Ματίνα Πατσάκα.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 22:46

Πολυμέσα