Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 09:31

Εκδήλωσης Κινεζικής ποίησης στο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο του μικρού αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

με θέμα την κινεζική ποίηση. Οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν την κινεζική κουλτούρα μέσα από τα ποιήματα και την αφήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Πολύμερου. Το μάθημα κινεζικής γλώσσας διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στο Τμήμα  Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εδώ και δύο χρόνια και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της περιοχής μας. Ο καθηγητής κινεζικής γλώσσας Κώστας Πολύμερος μας μετέφερε τα εξής με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση:

Είναι μεγάλη χαρά να διαπιστώνει κανείς ότι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ενδιαφέρονται για το μάθημα που διδάσκει. Είναι, όμως, ακόμα μεγαλύτερη η ηθική ικανοποίηση όταν συνειδητοποιεί ότι το ενδιαφέρον που τρέφουν επεκτείνεται και πέραν της εξεταζόμενης ύλης. Έτσι, στην προκείμενη διάλεξη έξι φοιτήτριες ανέγνωσαν κινεζικά ποιήματα μεταφρασμένα στα ελληνικά από την ταπεινότητά μου. Αν κοπίασα για να ανθολογήσω μία ολόκληρη εποχή με δέκα ποιήματα, πολύ περισσότερη ενέργεια δαπάνησα για να διανείμω τα ποιήματα κατά τον χαρακτήρα της κάθε φοιτήτριας. Οι φοιτήτριες, όπως διεπίστωσε το κοινό, πριν απαγγείλουν έψαξαν μέσα στην ψυχή τους, πράγμα που αποτυπώθηκε στον τόνο της φωνής τους. Έτσι, απολαύσαμε τις εξαίσιες δημιουργίες ποιητών της δυναστείας Τανγκ (618 – 907 μ.Χ.) σε απαγγελίες που προκαλούν δέος.  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες Κραβαρίτη Ραφαέλα, Μπρακατσέλου Αθηνά, Νταλιάνη Νικολέτα, Παπαδοπούλου Ιωάννα, Παπαχαρισίου Αικατερίνη και Χατζηευστρατίου Πετρούλα για το χρώμα που χάρισαν στις μεταφράσεις μου, καθώς και την κυρία Γράψα Δάφνη για την σχεδίαση της εξαίρετης αφίσας της διάλεξης. Ελπίζουμε στο μέλλον να ξαναβρεθούμε στο αμφιθέατρο για κάποιο άλλο αφιέρωμα στον κινεζικό πολιτισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 09:33