Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 18:00

ERASMUS+: Υποτροφίες στο εξωτερικό για χιλιάδες νέους από την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με σκοπό τη χρηματοδότηση υποτροφιών στο εξωτερικό για φοιτητές,

καθηγητές, εκπαιδευτικούς και μαθητευόμενους. Με συνολικό Πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους περίπου 14,7 δισ. ευρώ, το Erasmus+ αναμένεται να υποστηρίξει την κινητικότητα δεκάδων χιλιάδων νέων από την Ελλάδα ηλικίας 13 έως 30 ετών και να παρέχει στους φοιτητές μεταπτυχιακής εκπαίδευσης έναν μηχανισμό εγγύησης δανείων.

Επιλέξιμοι θα είναι και οι επικεφαλής οργανώσεων για τη νεολαία, οι εθελοντές, οι νέοι αθλητές και οι γυναίκες. Παράλληλα ο νέος μηχανισμός εγγύησης δανείων θα επιτρέψει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Χάρη σε αυτόν, οι νέοι μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια που κυμαίνονται από 12.000 ευρώ (για μεταπτυχιακό ενός έτους) έως 18.000 ευρώ (για σπουδές δύο ετών) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους σε άλλη χώρα της ΕΕ χωρίς να επηρεάζονται οι Υποτροφίες που ήδη δίνονται στην χώρα μας.

Το Erasmus+ υποστηρίζει επίσης νέες συμπράξεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Οι «συμμαχίες γνώσης» και οι «τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων» πρόκειται να επιτρέψουν την κατάρτιση σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον, με νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στην αγορά εργασίας. Το νέο πρόγραμμα συνενώνει όλα τα προγράμματα που υπάρχουν ήδη στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας - Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (επαγγελματική εκπαίδευση), Grundtvig - και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον αθλητισμό.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 – 2013 είχαν πάρει μέρος στο Erasmus πάνω από 50.000 Έλληνες φοιτητές. Για το Erasmus+ αποφασίστηκε η αύξηση του Προυπολογισμού κατά 40% με αποτέλεσμα οι Έλληνες δικαιούχοι να είναι πολύ περισσότεροι την περίοδο 2014-2020.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας αναλύοντας το νέο Erasmus+ δήλωσε: «Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το Erasmus+ και νιώθω περήφανη που κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40% σε σχέση με τα σημερινά μας προγράμματα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την προσήλωση της ΕΕ στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση. Το Erasmus+ θα συμβάλει επιπλέον στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους με την εμπειρία του εξωτερικού. Παράλληλα με την παροχή ατομικών υποτροφιών, το Erasmus+ θα υποστηρίξει συμπράξεις, ώστε να βοηθήσει στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία, καθώς και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα κράτη μέλη. Πρόκειται για θέματα ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να εφοδιάσουμε τη νέα μας γενιά με τα προσόντα και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να πετύχει στη ζωή».

πηγη:tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 18:05