Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2014 12:15

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ''Η απαγόρευση απέτυχε. Δοκιμάζουμε άλλες πολιτικές για τα ναρκωτικά''

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και εκ νέου υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη,

Δημιουργία, Οικολογία υποστήριξε και φέτος το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ (Legalize Protestival), το οποίο γιόρτασε τα 10 χρόνια του. Το Σάββατο, 10 Μαΐου βγήκε στο δρόμο και οργάνωσε Κανναβική Αντιαπαγορευτική Μουσική Πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κοτζιά.

Με αφορμή το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Ογδόντα χρόνια μετά τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική και 50 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου κατά των ναρκωτικών, θα έπρεπε να έχουμε μάθει το μάθημά μας. Μέσα από την απαγόρευση δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε την προσφορά, ούτε τη ζήτηση ουσιών, δεν μπορείς να ασκήσεις έλεγχο μέσα από καθεστώς παρανομίας, δεν προστατεύεις τους χρήστες, την υγεία και τα δικαιώματά τους, ενώ αντιθέτως η μαφία θησαυρίζει. Το ζήτημα του ελέγχου της παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης των ναρκωτικών ουσιών χρειάζεται νέα αντιμετώπιση, που θα επικεντρωθεί στην πρόληψη, τη μείωση της βλάβης για τους χρήστες και την κοινωνία, τη θεραπεία - επανένταξη και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου.

Η λογική του ελέγχου δια μέσου της απαγόρευσης και της αστυνόμευσης έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών όπως εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει μειώσει ούτε τη ζήτηση ούτε τη προσφορά παράνομων ουσιών, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει σε αύξηση των βλαβών για τη κοινωνία, όπως μας ενημερώνει η έκθεση Reuter- Trauttman που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009, αλλά και η πιο πρόσφατη από το London School of Economics του 2014. Οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται και η ποινικοποίηση των χρηστών έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες. Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς έρευνες, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και η ποινικοποίηση της χρήσης ουσιών απειλεί τη δημόσια υγεία, εξαπλώνει ασθένειες και προκαλεί χιλιάδες θανάτους, υποδαυλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθεί τον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό, ενισχύει την εγκληματικότητα και σπαταλάει δισεκατομμύρια σε μια αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Με δεδομένο ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες έχει κάνει ή εξακολουθεί να κάνει χρήση παράνομων ουσιών, πρέπει να βρούμε πιο ανθρώπινους, δίκαιους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τη χρήση και την εξάρτηση από τις ουσίες. Στις ελληνικές φυλακές από τους συνολικά 11.000 κρατουμένους, οι 4.500 εκτίουν ποινή για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, αλλά το 70% από αυτούς έχουν συλληφθεί για κατοχή και χρήση. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συλληφθέντων που έχουν 3, 4 γλάστρες με φυτά κάνναβης 5 – 15 εκατοστών. Είναι όλοι αυτοί εγκληματίες; Χρειάζεται αλλαγή του νόμου περί ναρκωτικών, αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, θεραπεία, περίθαλψη και επανένταξη όλων των τοξικο-εξαρτημένων, αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων χωρών, όπως της Πορτογαλίας, Ελβετίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σλοβενίας και Τσεχίας.

Τα εμπειρικά στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανές εναλλακτικές προτάσεις στην ποινικοποίηση που μπορούν να έχουν επιθυμητά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές συνέπειες της ποινικοποίησης των μεμονωμένων χρηστών.

Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον "Πόλεμο κατά των ναρκωτικών" και να ανακατευθύνουμε πόρους και πολιτικές προς αποτελεσματικότερες ενέργειες βασισμένες στην πραγματικότητα. Χρειάζεται άμεσα μια ρεαλιστική και αντικειμενική εκτίμηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των κατασταλτικών πολιτικών που ακολουθούνται, αλλά και να εξετάσουμε σοβαρά εναλλακτικούς τρόπους νόμιμης ρύθμισης και ελέγχου των ουσιών με βάση την επικινδυνότητά τους και με έμφαση στη μείωση της βλάβης, την αποποινικοποίηση της χρήσης και την πρόληψη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπερψηφίσει από το 2004 την Έκθεση Κατάνια, που όμως δεν έχει βρει το δρόμο της εφαρμογής ως ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι καιρός να ξαναδούμε σοβαρά τις συστάσεις Κατάνια.»

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που ασχολήθηκε με το θέμα των πολιτικών για τις ψυχότροπες ουσίες και ιδιαίτερα με τα εναλλακτικά μοντέλα ρύθμισής τους. Για το σκοπό αυτό, διοργάνωσε δύο διεθνείς ημερίδες, σε συνεργασία με πανευρωπαϊκά δίκτυα οργανώσεων και καταξιωμένους ομιλητές, ενώ υπήρξε εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για το νομοσχέδιο σχετικά με τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Μαϊος 2014 12:18