Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 20:07

Φλώρινα: «Δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι των Αναργύρων από τις ρωγμές και το ενδεχόμενο κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου»

Γράφτηκε από τον

ΤΟΥ Σπύρου Κουταβα

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας από την εκδήλωση ρωγματώσεων και μικρομετακινήσεων εδαφών στα πρανή εκσκαφής του ορυχείου Αμυνταίου της ΔΕΗ» διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-  ΜΠΕ ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο.

Στις 24 Μάϊου εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων  στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου  και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή έξαρση του φαινόμενου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι μετακινήσεις εδαφών εντός του ορυχείου έχουν αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν με 200 mm την ημέρα, και έφτασαν σήμερα στα 600 mm την ημέρα.

Ο αν καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ που ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες την περιοχή του ρήγματος, παρατήρησε ότι υπάρχει επιδείνωση του φαινόμενου και  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά «αστοχία» στα πρανή του ορυχείου και να έχουμε μετακινήσεις εδαφών από 30 έως 40  μέτρα.

 Επεσήμανε όμως ότι από τις  μετρήσεις που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως οι τεχνικοί του Λιγνιτικού κέντρου Δυτική Μακεδονίας της ΔΕΗ εμφανίζονται στοιχεία όπου δείχνουν ότι μπορεί αργότερα «να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου».

Τρία χιλιόμετρα από το μέτωπο του ορυχείου έχουν εμφανιστεί ρωγματώσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τους Ανάργυρους με τον οικισμό  Βαλτόνερα, στους δρόμους του χωριού, ενώ ρωγμές έχουν παρατηρηθεί στην τοιχοποιία ορισμένων σπιτιών και αποθηκών του χωριού. Ο αν καθηγητής του ΕΜΠ   επισήμανε ότι τα προβλήματα στους Ανάργυρους οφείλονται στο τεράστιο τεκτονικό ρήγμα πού διέρχεται παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο μέσα από το χωριό με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και έχει μήκος που μπορεί να φθάνει και τα δέκα χιλιόμετρα.

Εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται εξ αιτίας της αφαίρεσης τεράστιων εδαφών από το γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου» και σημείωσε υπάρχει επιρροή από την διάνοιξη του ορυχείου με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές στους δρόμους  και σε διάφορα σημεία εντός του χωριού.

«Οι  απότομες μετακινήσεις εδαφών σε επιφανειακά ορυχεία όπου οι εκσκαφές φτάνουν σε βάθος 200 μέτρων  είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να συμβεί έως και δύο φορές το χρόνο». Ο Μιχάλης Καββαδάς  συνέστησε ψυχραιμία, ότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας πανικού καθότι οι τεχνικοί και επιστήμονες του ορυχείου Αμυνταίου ξέρουν να  αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα.

Υπενθύμισε ότι ενεργοποίηση του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται από τους Ανάργυρους είχαμε το 2003 όπου στην συνέχεια παρατηρήθηκε ύφεση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΛΚΔΜ Στέφανο Παλαβό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων. Έχουν σταματήσει οι εργασίες εντός του ορυχείου και έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλή περιοχή μέρος του εξοπλισμού όπως καδοτροχοί και σκαπτικά μηχανήματα.  Επίσης έχουν σημανθεί όλες οι περιοχές των ρηγμάτων και έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινης παρουσίας στα συγκεκριμένα σημεία.

Οι εργασίες  εξόρυξης στο ορυχείο Αμυνταίου απέχουν περί τα 3 χλμ από το χωριό και οι κάτοικοι τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα  έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ την απαλλοτρίωση του οικισμού και την μετέγκαταστασή τους  σε άλλη περιοχή.

πηγη:ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 20:29
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.