Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 10:36

Το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής και ο δήμος Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με μια ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο fb o αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος δημοσιοποιεί την επαναλειτουργία του Διεθνούς Σεμιναρίου Μουσικής Κοζάνης για το φετινό καλοκαίρι. Τα Σεμινάριο μουσικής έχει παράδοση, στο παρελθόν

από τις αρχές της δεκαετίας του 90 το διοργάνωναν οι αδελφοί  Δημόπουλοι,  για κάποια έτη είχε σταματήσει η λειτουργία του, ξεκίνησε με επιτυχία η ανασύστασή του πριν από μερικά χρόνια από τον πιανίστα Παναγιώτη Δημόπουλο, ενώ τα προηγούμενα ένα η δύο χρόνια δεν πραγματοιήθηκε. Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο fb και όχι μέσω της γνωστής οδού οδού όπου δημοσιοποιούνται τα μεγάλα γεγονότα του δήμου ανέλαβε την διοργάνωσή του το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν η βασική  αιτία που το Σεμινάριο μουσικής δεν πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά το θέμα φαίνεται ότι λύθηκε «διά μαγείας» από την στιγμή που ο Δημόπουλος έγινε αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Αναφέρω «δια μαγείας» γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια παρότι έχουμε νέα δημοτική αρχή, δεν μπόρεσε να ευοδώσει  η λύση του ΔΗΠΕΘΕ ως διοργανωτή στο ΔΣΜΚ. 

Όμως, μετά και τις «ανακατατάξεις» στο εσωτερικό του της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ (φύγε εσύ ο απρόθυμος- έλα εσύ που ψηφίζεις ναι σε όλα) το ΔΣ σε συνεδρίαση του Μάϊου 2017 –σύμφωνα με την καλλιτεχνική του διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου- αποφάσισε, να διαθέσει αρχικά 15.000 € από τον προϋπολογισμό του για την διοργάνωσή του ΔΣΜΚ. Αντικαταστάθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του σεμιναρίου Π. Δημόπουλος αφού τώρα είναι αντιδήμαρχος Πολιτισμού και την θέση του κατέλαβε ο Διονύσης Μαλλούχος προσωπικός φίλος του πρώτου, σταθερός συνεργάτης των σεμιναρίων τα τελευταία χρόνια, διακεκριμένος πιανίστας και συντονιστής του Γ’ προγράμματος της ΕΡΑ.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος στην ίδια ανάρτησή του στο fb διευκρινίζει ανάμεσα σε αγκύλες ότι, προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα προσφέρει τις υπηρεσίας του δωρεάν στο ΔΣΜΚ και αιτιολογεί ότι αυτό γίνεται «προς ενίσχυση του θεσμού/για να αποφευχθούν περιττά έξοδα». Να υπονοεί άραγε ο καταξιωμένος μουσικός ότι εμείς οι «φτωχοί» δημότες θα’πρεπε να αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι στην γενναιοδωρία του ανδρός; Κι εάν ο καταξιωμένος μουσικός δεν χρειαζόταν να παίξει δωρεάν πως αλλιώς θα γινόταν; Ο μουσικός θα αμειβόταν με ένταλμα πληρωμής που θα υπέγραφε καλλιτεχνικός διευθυντής φίλος του και στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος πολιτισμού που τυγχάνει να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον καταξιωμένο μουσικό θα έπρεπε να εγκρίνει;

Η ενίσχυση του θεσμού δεν γίνεται από την  «γενναιοδωρία» του Π. Δημόπουλου που θα παίξει δωρεάν, αλλά από  το γεγονός ότι οι δημότες της Κοζάνης, μετά την πολιτική απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ που υπαγορεύτηκε όμως από τον Π. Δημόπουλο, θα στηρίξουν μέσω του προϋπολογισμού του ΔΗΠΕΘΕ την λειτουργία του ΔΣΜΚ, που και φέτος εξ αιτίας έλλειψης πόρων ήταν καταδικασμένο να μην πραγματοποιηθεί. Στα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών ας επιδεικνύουν το αναλογούντα σεβασμό οι της δημοτικής αρχής

Όλα αυτά τα «περίεργα», λέγονται και γράφονται την ίδια χρονική στιγμή που η ηγετική ομάδα του δήμου, -δηλαδή οι «συναγωνιστές» του αντιδημάρχου Δημόπουλου- με το πρόσχημα του «κοίτα τι έκαναν οι προηγούμενοι» στην διαχείριση των οικονομικών, διακινούν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες με μπλε τετράδια –για  εκβιασμό η εκφοβισμό;- που σύμφωνα με ανεπισήμους ισχυρισμούς τους, οι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες σημείωναν χρήματα που έδιδαν ως πληρωμές προμηθευτών του δήμου. Αλήθεια τα «μπλε τετράδια» κατατέθηκαν στον εισαγγελέα ως στοιχείο οικονομικού εγκλήματος η φυλάσσονται  στα συρτάρια του δημαρχείου ως «άσσος» για τις εκλογές;

Για το ΔΣΜΚ το vetonews έχει γράψει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Έχουμε μιλήσει για την αναγκαιότητα της στήριξης του όταν ο Δημόπουλος προσπαθούσε να συλλέξει χορηγίες από δημόσιους φορείς και ιδιώτες, επικρίναμε εντόνως την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και αυτή που ακολούθησε, γιατί δεν ανέλαβαν να στηρίξουν εμπράκτως τις δύο γιορτές της μουσικής στην πόλη όπως το ΔΣΜΚ και το Φεστιβάλ Jazz.

Η απόφαση του δήμου Κοζάνης για την στήριξη του ΔΣΜΚ, αν και αργοπορημένη, είναι θετική αλλά για να μην υπάρχουν  «γκρίζα» σημεία στο άμεσο μέλλον, για όσο καιρό η διοργάνωση θα στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο δημόσιο χρήμα και την οργανωτική ευθύνη θα έχει το νομικό πρόσωπο του Δήμου Κοζάνης, για λόγους διαφάνειας και ίσων ευκαιριών στις επιλογές θα πρέπει να  αυτονομηθεί πλήρως από τις καλλιτεχνικές επιλογές του αντιδημάρχου Πολιτισμού.  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 11:25
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς του veto91fm, και της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την καθημερινή του εκπομπή και την δική του στήλη στο editorial.

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρώτη είδηση και πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.