Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 00:20

"Την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων ενόψει των βροχών του Φθινοπώρου" συνέστησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. "Θα νοικιαστούν σπίτια για όλους τους κατοίκους" δήλωσε ο Θόδωρος Καρυπίδης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Την εκτίμηση ότι «η γεωλογική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ορυχείου Αμυνταίου και στο χωριό Ανάργυροι θα συνεχιστεί αλλά με μικρότερο βαθμό το επόμενο χρονικό διάστημα», εξέφρασε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)

Ευθύμιος Λέκκας κατά την επίσκεψη του στην περιοχή των Αναργύρων και του ορυχείου Αμυνταίου.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο του ορυχείου Αμυνταίου με την συμμετοχή των επιστημονικών στελεχών της ΔΕΗ και του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ  μίλησε για ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο φαινόμενο που θέλει ενδελεχή εξέταση για να πει κάποιος με σιγουριά στο τι έφταιξε  και φτάσαμε σε αυτό το μέγεθος της κατολίσθησης. Μάλιστα ανάφερε ότι οι βροχοπτώσεις του  φθινοπώρου  θα επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση μέσα στο χωριό και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια  επιδείνωση του φαινόμενου με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακόμη να εκκένωση του χωριού  και οι κάτοικοι του να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης  με αφορμή τις παραπάνω εκτιμήσεις ανακοίνωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν μετακινηθεί  όλοι οι κάτοικοι του χωριού σε σπίτια  που θα νοικιαστούν για αυτό τό σκοπό  και ότι τις επόμενες ημέρες το συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Σήμερα ήδη η ΔΕΗ με δική της πρωτοβουλία έχει νοικιάσει 28 σπίτια όπου μένουν οικογένειες των οποίων οι κατοικίες τους, είτε  έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης και του ρήγματος είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας.

Το μέλος της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης κα στέλεχος της ΔΕΗ Κώστας Μαχτής τόνισε ότι ανεξάρτητα από τις υλικές ζημιές για την ΔΕΗ αλλά και τον οικισμό των Αναργύρων το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι «δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής» και εξήγησε ότι τόσο σήμερα  όσο και στο άμεσο μέλλον «θα πρέπει να υπάρξει επιμονή στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφάλειας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στον οικισμό». Από την πλευρά της ΔΕΗ ετέθη με επιμονή το θέμα της πλήρης ενεργοποίησης όλων των συνθηκών της έκτακτης ανάγκης για την περιοχή των Αναργύρων καθώς και της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών από την πλευρά της πολιτείας για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης επισκέφθηκαν τον «νέο οικισμό» των Αναργύρων, την πλευρά δηλαδή του χωριού που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από την κατολίσθηση και που βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω στο τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται από τον οικισμό.

 Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση και απαλλοτρίωση του οικισμού θα ξεκινήσουν άμεσα  οι διαδικασίες της πλήρους καταγραφής και κτηματογράφησης των σπιτιών των Αναργύρων, αλλά και εκείνων των περιουσιακών στοιχείων, όπως καλλιεργειών, γεωτρήσεων και άλλου εξοπλισμού που καταστράφηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης η βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν .

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 00:27
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.