Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 19:29

Η δυτική Μακεδονία στο μέλλον θα'ναι "ξακουστή";

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Απασχολούμενοι στις πλατείες του Μακεδονικού και κρατώντας τα πάσης φύσεως λάβαρα οι μεν και αραχτοί στο μπαλκόνια οι της συμπολίτευσης, δεν πήραν χαμπάρι ότι αυτό το διάστημα συζητείται και αρχίζει να σχεδιάζεται το μέλλον

της λιγνιτικης λεκάνης Κοζάνης Πτολεμαΐδας και Φλώρινας χωρίς τον λιγνίτη και χωρίς τα χρήματα που αφήνει η λιγνιτική παραγωγή. Με το θέμα ασχολούνται λιγοστοί άνθρωποι, ενώ δεν θα’πρεπε, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης και ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. Ο μεν πρώτος έχει ως ευαγγέλιο στις ενέργειές του  τον «Οδικό χάρτη μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή» που έχει συντάξει η WWF το 2016 και ο περιφερειάρχης αντίστοιχα το «επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης για την μεταλιγνιτική εποχή» που έχει συντάξει η ΑΝΚΟ ΤΟ 2015.

Δυστυχώς ο πολιτικός κόσμος της περιοχής δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος των Οικονομικών αλλαγών που θα έλθουν στην περιοχή, την Οικονομική φτώχεια που θα ακολουθήσει από την απολιγνιτοποίηση, και την απώλεια του πληθυσμού που θα προκύψει  από  25%-30%  αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία  που θα μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές. Ακόμη και αυτοί που ασχολούνται δε έχουν αντιληφθεί τα μεγέθη που θα’ρθουν ως παλιρροιακό κύμα συμπαρασύροντας ότι έχει κατακτηθεί στην περιοχή και σχεδιάζουν με βάση την τετραετία που θα είναι στο δήμο η την περιφέρεια. Το λέω αυτό γιατί σε άλλη περίπτωση θα’πρεπε να’χουν κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και τους φορείς, να’χουν απευθυνθεί σε ειδικούς τεχνικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες που έχουν διαχειριστεί σε τέτοια η μεγαλύτερα μεγέθη μετασχηματισμούς στο οικονομικό μοντέλο περιοχών, να’χουν καλέσει ειδικούς που θα τους συμβουλεύσουν στο τι θα μπορούσε να γίνει ώστε η περιοχή να γίνει ελκυστική σε πιθανές επενδύσεις σε τεχνολογίες και σε ανθρώπινο δυναμικό που δυστυχώς δεν βρίσκεται στους δικούς μας ορίζοντες η γνώσεις. Τέλος να’χουν δεσμεύσει την κυβέρνηση για την γενναία υποστήριξη του σχεδίου της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Τα 60 εκ € του Φαμελλου για τρία χρόνια είναι τρίχα μέσα στο γάλα και μάλιστα ο τρόπος που αποφάσισε να τα χορηγήσει ακόμη και στο 2018 προϊδεάζει κανονική προεκλογική γιορτή.

Είναι ανησυχητικό, απογοητευτικό, και ταυτόχρονα  εξοργιστικό, ότι οδεύουμε με τρίτη ταχύτητα στην φτωχοποίηση της περιοχής και τα μοναδικά σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος που έχουμε στα χέρια μας είναι ο «Οδηγός» που συνέταξε η περιβαλλοντική οργάνωση wwf και το «σχέδιο» που συνέταξε η ΑΝΚΟ.  Στους "ενδεικτικούς άξονες παρεμβάσεων και δράσεων προς χρηματοδότηση για το 2018" που αναφέρει το ΣΧΕΔΙΟ ΔΊΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ που το υπουργείο εχει αναρτήσει στις σελίδες του, περιγράφεται ρητά οτι θα γίνουν "Με βάση υφιστάμενα αναπτυξιακά σχέδια, οδικούς χάρτες και αναλύσεις που έχουν ήδη καταρτιστεί, προσδιορίζοντας τις δύο παραπάνω "εκθέσεις". 

Εαν κάποιοι πιστεύουν οτι η απώλεια του τοπικού ΑΕΠ που προκύπτει ήδη απο το 2013 που ξεκίνησε η μείωση της λιγνοτοπαραγωγής και με οτι θα ακολουθήσει στο μέλλον, μπορεί να αναπληρωθεί καλλιεργώντας ρίγανη και τσάι, η εξοικονομώντας ενέργεια με απε και κανοντας ανακύκλωση στην πηγή έχουν πλάνη. 

Τέλος να πως ότι οι ευθύνες όσων είναι σε θέσεις ευθύνης και αποφασίζουν για το αύριο είναι πολύ μεγάλες τουλάχιστον για τον τρόπο που διαχειρίζονται το πρόβλημα .

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 11:16
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.