Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 11:19

"Kατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για πολύτεκνες οικογένειες που θα εγκατασταθούν σε χωριά του Βοϊου" προσφέρει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με το σύνθημα «οι πολλοί για τον ένα» ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ξεκίνησε την εκστρατεία  ενημερώνοντας τους πιστούς της μητρόπολής του για το πρόγραμμα βοήθειας και στεγαστικής αποκατάστασης πολυτέκνων σε εγκαταλελειμμένες κατοικίες στα χωριά του Βοϊου.

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύτεκνες οικογένειες που ζουν σε άσχημες συνθήκες σε σπίτια στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικότερα στην Αθήνα. «Θέλουμε να προσφέρουμε την ευκαιρία στις οικογένειες να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια νέα ζωή στην επαρχία» σημείωσε ο Μητροπολίτης Παύλος και από την άλλη υπογράμμισε ότι «θα ‘ναι μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν ορισμένα από τα χωριά του Βοϊου, που ζουν μόνο ηλικιωμένοι».  

Μέχρι το Φθινόπωρο τρεις κατοικίες θα έχουν παραδοθεί στις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν  επιλεγεί.  Προς το τέλος Αυγούστου μια κατοικία με επτά δωμάτια στο χωριό Χορηγός του Βοϊου θα παραδοθεί σε πολύτεκνη οικογένεια με επτά παιδιά, που τώρα μένει σε σπίτι μόλις 45 τετραγωνικά μέτρα. Η  μητέρα είναι έγκυος στο όγδοο  και όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Παύλος το γεγονός της  γέννησης «θα’ναι σημάδι ελπίδας για το  Βόϊο όπου οι κάτοικοι του έχουν σταματήσει να ακούν παιδικές φωνές». Η κατοικία προσφέρθηκε  στην Μητρόπολη  από οικογένεια που μένει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, όπου με αυτό τον τρόπο θέλησαν να στηρίξουν την προσπάθεια μας. Εξήγησε ότι για την συγκεκριμένη οικογένεια θα αγοραστούν εκτάσεις γης προκειμένου να ασχοληθούν με την γεωργία.

 Ο Μητροπολίτης Παύλος εξιστορεί πως ξεκίνησε η προσπάθεια για το πρόγραμμα παροχής στέγης στους πολύτεκνους, που ορισμένοι εξ αυτών ζουν σε πολύ κακές συνθήκες στη Αθήνα. Την ημέρα του δεκαπενταύγουστου στο μοναστήρι του Μικροκάστρου όπου συγκεντρώνει το θρησκευτικό ενδιαφέρον ακόμη και των ξενιτεμένων Βοϊατών ανακοινώθηκε η  πρωτοβουλία της μητρόπολης, όπου «ζητήσαμε από τους πιστούς να εισφέρουν ως ετήσια συνδρομή 10 ευρώ έκαστος γι’αυτο τον ιερό σκοπό». Αν και η μητρόπολη είναι αρκετά φτωχή, πολλοί οικισμοί του Βοϊου είναι έρημοι η μένουν μόνο ηλικιωμένοι «πολλοί κάτοικοι ανταποκρίθηκαν με ζήλο στην πρόσκλησή μας».

 Από δωρεές μόλις τριών ανθρώπων που έδωσαν συνολικά 20000 € αγοράστηκε  κατοικία μαζί με 32 στρέμματα γης στο χωριό Πλατανιά Βοϊου. Ο Μητροπολίτης εξηγεί ότι η κατοικία προορίζεται για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά όπου γνωρίζουν ήδη ότι  θα ασχοληθούν με την γεωργία και καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και τριαντάφυλλων που τα τελευταία χρόνια  παράγονται κατά αποκλειστικότητα στην περιοχή και απορροφώνται από την αγορά.

Όπως φαίνεται τα νέα ταξίδεψαν γρήγορα στην Αυστραλία όπου υπάρχουν αρκετοί ξενιτεμένοι από την Σιάτιστα την Νεάπολη το Τσοτύλι και τα χωριά του Βοϊου. Ενας ομογενής που άκουσε για την πρωτοβουλία μας, σημειώνει ο κ Παύλος, «χωρίς δεύτερη κουβέντα πρόσφερε ως δωρεάν το σπίτι του μαζί μ’ένα μικρό οικόπεδο στο Τσοτίλι».  Στην κατοικία θα εγκατασταθεί  μια πενταμελής οικογένεια και επειδή δεν υπάρχει σύζυγος  έχει ρυθμιστεί ακόμη και η εργασία για ένα μέλος της οικογένειας.

Ο Μητροπολίτης Σιάτιστας  βρίσκει χρόνο να παρακολουθεί ακόμη και τις εργασίες επιδιόρθωσης που πραγματοποιούν τα συνεργεία για να γίνουν τα σπίτια εκ νέου λειτουργικά και κατοικήσιμα.  Τονίζει ότι θα χρειαστεί να απευθυνθεί εκ νέου στους πιστούς της μητρόπολης  για την ετήσια συνδρομή των 10 € ώστε ορισμένες ατέλειες στις κατοικίες να επιδιορθωθούν.  

Μέχρι το τέλος του 2018 σε τρία χωριά του Βοϊου θα εγκατασταθούν τρεις οικογένειες με 17 παιδιά, ενώ όπως δηλώνει φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από ξενιτεμένους να προσφέρουν τις κατοικίες η από πολίτες να στηρίξουν με την οικονομική τους ενίσχυσή τους την προσπάθεια. Ανάφερε ότι το επόμενο διάστημα περιμένει ένα ομογενή από την Αυστραλία  που θα προσφέρει ως δωρεά την διώροφη κατοικία του με ορισμένα στρέμματα γης στην Ομαλή Βοϊου «προκειμένου να εγκαταστήσουμε πολύτεκνες οικογένειες».

Στο ερώτημα εάν νοιώθει ικανοποιημένος από την έκβαση της εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο δήλωσε ότι «περισσότερο ευχαριστημένος δείχνει ο κόσμος που συμμετέχει στην προσπάθεια» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ευρεία εφαρμογή κα επιτυχία του προγράμματος «θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της πατρίδας μας».

πηγη: απε μπε

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 11:25
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.