Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 12:18

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι εξυπηρετήσεις του πολιτικού συστήματος. Η περίπτωση του σχολείου Τρανοβάλτου

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την τυπικά νόμιμη απόσπαση της δασκάλας στο γραφείο της βουλευτού Τρικάλων Παναγιώτας Δριτσέλη, ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης που έχει επιδείξει ευαισθησίες σε θέματα που άπτονται τόσο στα ζητήματα της εκπαίδευσης,

παιδείας όσο και στα ζητήματα πολιτισμού ένεκα και επαγγελματικού υποβάθρου, αντέδρασε άμεσα και με μια λιτή ανακοίνωση σαράντα λέξεων πήρε όχι μόνο αποστάσεις από την «σκανδαλώδη» απόσταση αλλά την χαρακτήρισε και ως «απαράδεκτη αφού γίνεται εν μέσω της σχολικής χρονιάς» και μάλιστα σένα σχολείο που βρίσκεται σε μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή.

 Ο κ. Μουμουλίδης είναι στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής όπου συμμετέχει και η κ Δριτσέλη. Θα περίμενε κανείς ότι η Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης στα στενά πλαίσια του καθήκοντος  θα δήλωνε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ότι πριν φύγει η δασκάλα τοποθετήθηκε άλλη στην θέση της. Ο Κ. Κωνσταντόπουλος αντίθετα έβγαλε μια επιθετική ανακοίνωση που λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τα ΜΜΕ για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, έδειξε μια διάθεση υποτίμησης του προβλήματος, ενώ  ασχολήθηκε δίδοντας μαθήματα ακόμη και περί των ηθικών αξιών. Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του αυτή δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά αλλά γρήγορα ξεδιαλύθηκαν μετά με την ανακοίνωση της βουλευτού κ. Δριτσελη.  

Η Τρικαία βουλευτής στηριζόμενη στο περιεχόμενο των διαβεβαιώσεων Κωνσταντόπουλου με την ανακοίνωση της  επιτέθηκε και αυτή σε ΜΜΕ για τον τρόπο μετάδοσης του γεγονότος, λέγοντας ότι «τα κίνητρα όσων βρίσκονται στην αφετηρία αυτών των δημοσιευμάτων δεν είναι εκπαιδευτικά, ούτε ανιδιοτελή και θα πρέπει να προβληματιστούμε».  Η  νεαρή βουλευτής θεωρεί ότι στοχοποιείται από τα δημοσιεύματα ενώ δεν αφήνει έξω από τον κύκλο της κριτικής της ούτε τον συνάδελφό της βουλευτή Θ Μουμουλίδη που έσπευσε να καυτηριάσει την "αμαρτωλή" απόσπαση λέγοντας ότι «Ως προς τα περί ηθικής, την ηθική μου έχω επιλέξει να μην την διαπραγματεύομαι στην βάση εμπαθειών και αναληθών γεγονότων».

Η επικοινωνιακή διαχείριση του συμβάντος με τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κωνσταντίνο  Κωνσταντόπουλο να βρίσκεται «στην γραμμή Δριτσελη» με εμφανείς αποστάσεις από την στάση αρχών του Θ. Μουμουλίδη, έδειξε για πρώτη φορά δημόσια το χάσμα που χωρίζει τους δυο άνδρες. Ο κ. Κωνσταντόπουλος στο παρελθόν είχε την καθολική υποστήριξη Μουμουλίδη και πολλών στελεχών της τοπικής οργάνωσης του Συριζα, όταν οι αναφορές καταγγελίες στο πρόσωπο από εκπαιδευτικό, σύζυγο γνωστού βουλευτή του ΣΟΥΡΙΖΑ, διαδέχονταν η μια την άλλη με στόχο την εκδίωξή του από την θέση του περιφερειακού διευθυντή. Μετά και τα  τελευταία γεγονότα με τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του Καλλιτεχνικού σχολείου το κλίμα γύρω από το πρόσωπο του κ. Κωσταντόπουλου ακόμη και από αυτούς που τον στήριξαν είναι βαρύ.

Η περίπτωση της δασκάλας Τρανοβάλτου

Το vetonews συνομίλησε με εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν το θέμα και που συμμετέχουν σήμερα σε υπηρεσιακά συμβούλια. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός κατάγεται από την περιοχή της Καλαμπάκας, έχει οργανική θέση στην περιοχή της Βοιωτίας και για φέτος έλαβε απόσπαση στο Τρανόβαλτο Κοζάνης. Πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν πολλοί δάσκαλοι προκειμένου να βρίσκονται πλησίον των περιοχών τους. Όπως μας είπαν, ερχόταν κάθε μέρα με άλλους συναδέλφους της από την περιοχή της Καλαμπάκας. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός εξ αιτίας της σχέσης της με την βουλευτή και μέσω της απόσπασης στα Τρίκαλα, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα καθημερινότητας και επιβίωσης. Δυστυχώς όμως, δεν συμβαίνει με όλους το ίδιο. Όπως μας μετέφεραν πολλοί εκπαιδευτικοί, υπάρχει πρόβλημα με αρκετούς δασκάλους που διανύουν πολλά χλμ καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους. Ο πρόεδρος των δασκάλων Κοζανης κ. Κωτούλας δήλωσε στο vetonews οτι όλοι οι  διευθυντές "έχουν ώρες"στα δημοτικά σχολεία και μάλιστα σήμερα που στην περιοχή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εκπαιδευτικών δεν υπάρχει διευθυντής που να μην συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου. Το 2017 έγιναν 30 μεταθέσεις δασκάλων στην ΠΕ Κοζανης ενώ το 2018 δεν άγινε καμία μετάθεση αλλά πραγματοποιήθηκαν 50 αποσπάσεις εκπαιδευτικών. 

Πρακτικές του παρελθόντος

Άλλος εκπαιδευτικός που έχει υπηρετήσει σε τέτοια υπηρεσιακά συμβούλια που επικαλείται ο κ. Κωσταντόπουλος μας εξηγούσε ότι υπό το πέπλο της νομιμότητας και των πολλών παραθύρων που υπάρχουν στα υπηρεσιακά θέματα εκπαιδευτικών,  γίνονται απίστευτα ρουσφέτια είτε γιατί το ζητούν υπουργοί, είτε για το επιθυμούν βουλευτές, η άλλοι υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. Τα παράθυρα για να εξυπηρετηθούν οι κομματικοί φίλοι είναι πολλά όταν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την νόμιμη οδό της κανονικής απόσπασης  η μετάθεσης που διέπει την μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη».

 Γιατί όσοι έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» μπορούν να παρακάμψουν την παραπάνω διαδικασία για παράδειγμα: Εκπαιδευτικός που επιλέγει ένα δυσπρόσιτο σχολείο που δεν πάει κανείς για να μείνει όλο το έτος, παίρνει την θέση και λίγο μετά με απόφαση του υπηρεσιακού οργάνου υπό μορφή διάθεσης για λόγους ανάγκης πήγαινε σε υπηρεσία που επιθυμεί.  Εκπαιδευτικός με πιο δυνατό πολιτικό μέσον  δεν μπαίνει καν στο κόπο των αποσπάσεων αλλά ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων πάλι με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου στα πλαίσια της διάθεσης τοποθετείται σε θέση επιλογής του. Και η τελευταία περίπτωση που είναι για ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στην εξουσία,  όπου ο εκπαιδευτικός διαλέγει μια δύσκολη περιοχή και αφού λαμβάνει την θέση,  ο/η γνωστός-η  βουλευτής υποβάλλει αίτημα απόσπασης στο γραφείο και την επόμενη αναχωρεί από το σχολείο.  Ο εκπαιδευτικός που απολαμβάνει την πιο ευνοϊκή μεταχείριση γιατί είναι επιλογή του βουλευτή γράφει αυξημένη προϋπηρεσία ενώ από το παράθυρο του γραφείου  μπορεί και να βλέπει τα φώτα της πλατείας Συντάγματος.

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτελούν την «νομιμοποιημένη» οδό, έστω και εάν  είναι είναι «βρώμικη» στο περιεχόμενο της, που έχει σχεδιαστεί από το πολιτικό σύστημα, με τις ευλογίες επίσης των συνδικαλιστικών ενώσεων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εδώ και πολλά έτη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 08:47
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.