Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 12:00

Απαγορευτικό απο την αστυνομία στη διαχείριση εκρηκτικών της ΔΕΗ, εξαιτίας καταδίκης Φωτόπουλου και άλλων δικαστικών εκκρεμοτήτων στελεχών της. Προσωρινή λύση οι ιδιώτες, ετοιμάζουν νομοθετική πρωτοβουλία (Αποκλειστικό)

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Προβληματισμός και ανησυχία στα στελέχη της διοίκησης του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από το απαγορευτικό που έχει επιβληθεί στην επιχείρηση σχετικά με την  άδεια χρήσης εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιούνται

ανά τακτά χρονικά διαστήματα για διανοίξεις στα ορυχεία της περιοχής. Η αστυνομία, ενώ στο παρελθόν ανανέωνε την άδεια χρήσης εκρηκτικών υλών, από την 1η Σεπτέμβριου που έληξαν οι προηγούμενες άδειες της επιχείρησης, δεν υπογράφεi την ανανεωσή της. Το πρόβλημα υφίσταται στο γεγονός ότι στο ΔΣ της επιχείρησης υπάρχει μέλος – ο συνδικαλιστής Νίκος Φωτόπουλος ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων- που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή για το αδίκημα της απάτης στην υπόθεση των ταξιδιών συνδικαλιστών, (σκάνδαλο genop  tours).

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην αυστηρή τήρηση του  δεν επιτρέπει την αδειοδότηση διαχείρισης εκρηκτικών υλών όταν μέλος της του ΔΣ έχει καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις η ακόμη και εάν έχουν ασκηθεί διώξεις από την δικαιοσύνη. Η τελευταία περίπτωση αφορά ένα μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. Στην ΔΕΗ ισχυρίζονται ότι η παραπάνω παράγραφος την καθιστά όμηρο από τις δικαστικές διενέξεις που είναι ανοικτές στις σχέσεις της με τις τοπικές κοινωνίες η για τυχόν θέματα κακοδιαχείρισης που μπορεί να καταγγελθούν από τον οιονδήποτε  προμηθευτή που είναι δυσαρεστημένος από τους διαγωνισμούς της εταιρίας και μέσω των διώξεων που μπορεί να ασκηθούν από την δικαιοσύνη σε στελέχη της να ακινητοποιηθεί ως προς αυτό το κομμάτι ολόκληρη η επιχείρηση. Ως παράδειγμα  αναφέρουμε την υπόθεση «των Ιμάντων» όπου εδώ και ένα χρόνο έχουν ασκηθεί διώξεις σε 29 υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας.

 Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Ορυχείο Καρδιάς λύθηκε προσωρινά, με την ανάθεση των ανατινάξεων σε ιδιωτική εταιρία. Στην ΔΕΗ αλλά και στο συνδικαλιστικό χώρο διαβλέπουν ότι, πίσω από την σχολαστική ερμηνεία και τήρηση του νόμου κρύβονται συμφέροντα δύο ιδιωτών στην Ελλάδα που ασχολούνται με το θέμα ανατινάξεων και εκρηκτικών και που πιέζουν με οιανδήποτε τρόπο στην αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να λαμβάνουν αυτοί και όχι η ΔΕΗ για ορισμένο χρονικό διάστημα άδειες για την εκτέλεση εργασιών.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το αποτέλεσμα του έργου που εκτέλεσαν στο ορυχείο για τα στελέχη της ΔΕΗ είναι σαφώς κατώτερο των περιστάσεων και τρεις φορές μεγαλύτερο  από το κόστος των αντίστοιχων εργασιών που εκτελούσε η ΔΕΗ.  Στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΗ προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα και να περάσει τροπολογία με την βοήθεια της κυβέρνησης. Μάλιστα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου  στις 25 Ιουλίου 2018 πρόσθεσε την συγκεκριμένη τροπολογία σε άλλη τροπολογία που  έδινε αύξηση 60% στις διοικήσεις συγκεκριμένων ΔΕΚΟ  και που τότε υπό τις οργισμένες φωνές της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να την αποσύρει.

Η ΔΕΗ διαθέτει πιστοποιημένο τμήμα με αρκετούς εργαζόμενους που ασχολείται με την διαχείριση τω εκρηκτικών υλών και των ανατινάξεων, διαθέτει εργατοτεχνικό προσωπικό και στελέχη με πολύ εξειδικευμένη εμπειρία, έχει ειδικούς πιστοποιημένους χώρους φύλαξης των εκρηκτικών, και τέλος έχει στην διάθεση της κατάλληλο στόλο αυτοκινήτων για τις συγκεκριμένες εργασίες. Η συνέχιση αυτής της απαγόρευσης λένε στην ΔΕΗ θα καθιστούσε επισφαλή στο άμεσο μέλλον την ύπαρξη του τμήματος και αργότερα θα οδηγούσε στην κατάργησή του, προοπτική που απεύχονται σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews.gr,  ετοιμάζεται να κατατεθεί εκ νέου η τροπολογία που δεν είχε την ανάλογη τύχη τον Ιούλιο και όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης θα δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο στο πρόβλημα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 12:37
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.