Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 12:59

Οι διαφορετικοί μαθητικοί αγώνες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Πρέσπα

Γράφτηκε από τον
ο δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης καλωσορίζει τους μαθητές της Πρέσπας ο δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης καλωσορίζει τους μαθητές της Πρέσπας

του Σπύρου Κουταβα

Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτοι σχολικοί διασυνοριακοί αγώνες με την επωνυμία «1st Prespes School Games» στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο στην Πρέσπα. Εκατό μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από τον Δήμο Πρεσπών,  τον Δήμο Resen (Βόρεια Μακεδονία)

και  το Δήμο Pustec  (Αλβανία) συμμετέχουν στους πρώτους σχολικούς αγώνες Πρεσπών που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή μ’ένα αγώνα ανώμαλου δρόμου όπου οι συμμετέχοντες αθλητές θα τερματίσουν στην είσοδο ενός σπουδαίου  μνημείου την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στο ομώνυμο νησάκι της μικρής Πρέσπας.

 Αυτοί οι αγώνες Μπάσκετ έχουν την δική τους ξεχωριστοί σημασία, δεν αγωνίζονται οι χώρες διαμέσου την νεαρών αθλητών αλλά οι ίδιοι οι μαθητές μέσω των μικτών τριεθνικών ομάδων που έχουν συσταθεί, δίδουν τον δικό τους αγώνα αριστείας. Όλοι τους είναι παιδιά της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας, μένουν στα παραλιακά χωριά της, γεύονται την ίδια αύρα, έχουν μεγαλώσει πίνοντας το νερό της και τρώγοντας τα ψάρια της, έχουν ακούσει δεκάδες παραμύθια με τις μούσες της λίμνης και τους έχουν διηγηθεί μικρές αλλά δυνατές  ιστορίες με πολύ πόνο και άφθονα δάκρυα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Πρεσπών Μιχάλης Πετράκος που είναι και η ψυχή της διοργάνωσης βλέποντας τους «μαύρους « και τους «γκρίζους», τις δύο πεντάδες  των Λυκειόπαιδων της τριεθνικης Πρέσπας να έχουν παραταχθεί στο γήπεδο έτοιμοι να δώσουν τον αγώνα τους, εμφανώς συγκινημένος μας επισημαίνει ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που τα παιδιά της λίμνης βρίσκονται μεταξύ τους» και μέσα στο γήπεδο «θα προσπαθήσουν να μιλήσουν όχι μόνο της γλώσσα του αθλήματος αλλά και την γλώσσα της συνεργασίας της υποστήριξης».

Η πρωτοβουλία και η ιδέα  των αγώνων ανήκει στο Δήμο Πρεσπών, στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές τάξεις του Λαιμού, έχει την υποστήριξη του διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG “Balkan-Mediterranean 2014-2020", καθώς και του προγράμματος «PoliPrespa» το οποίο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Χριστίνα Μπατέκα εκ μέρους του “Balkan-Mediterranean’’ μίλησε για ένα «ελπιδοφόρο γεγονός που δημιουργεί χαρά και ελπίδα για το μέλλον» και εξήγησε ότι «τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ακριβώς το μέγεθος του γεγονότος αλλά αυτή την στιγμή κτίζεται το μέλλον και η καλή γειτνίαση στην περιοχή».

Το Πατουλειδιο Αθλητικό κέντρο στο παρελθόν πέρασε από μεγάλες περιπέτειες, κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πρεσπών προς τιμήν της Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου, αλλά στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής. Σήμερα σε αυτό το μικρό κλειστό στάδιο που έχει ανακαινισθεί σένα βαθμό  γίνεται ένα από τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα που όσοι οραματίστηκαν την κατασκευή του θα αισθάνονται περήφανοι.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης λίγο πριν την έναρξη των αγώνων, με εμφανή την συγκίνηση στον λόγο του, απευθύνθηκε στα παιδιά λέγοντας. «Καμία φορά βαδίζοντας στην όχθη της λίμνης κοιτούμε απέναντι κα αναρωτιόμαστε τι και ποιοι είναι απέναντι, πως είναι, πως σκέφτονται. Σήμερα έχουμε την δυνατότητα μέσω του Αθλητισμού να γνωριστούμε να δώσουμε απαντήσεις». Εξέφρασε την ελπίδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα «να επικοινωνούμε  πιο άνετα μεταξύ μας χωρίς να χρειάζεται να βγαίνουμε από την Πρέσπα για να φτάσουμε στην απέναντι όχθη», εννοώντας προφανώς την νέα διασυνοριακή διάβαση στον Λαιμό, που έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της.

Ο αντιδήμαρχος του Pustec (Αλβανία), Zivko Gosharevski μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του «αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει ξαναγίνει, για μας είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε, μια λίμνη τρεις χώρες. Αυτό είναι το μέλλον διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά μας συνεργάζονται άψογα και ελπίζουμε γρήγορα να καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε σε άλλο πρότζεκτ.

Στους αγώνες θα παραβρεθεί ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 16:06
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.