Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 13:25

Το διπλό "άδειασμα" Κασαπίδη απο Φάμελλο και Σπυράκη για το Υδρογόνο - Οι διάλογοι που "άναψαν" την συζήτηση την τελευταία ημέρα του συνεδρίου

Γράφτηκε από τον
Είναι η στιγμή που ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης έχει ανεβεί στο βήμα του Συνεδρίου για να υπερασπιστεί την επιλογή του Είναι η στιγμή που ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης έχει ανεβεί στο βήμα του Συνεδρίου για να υπερασπιστεί την επιλογή του

του Σπύρου Κουταβα

Ένα μεγαλοπρεπές διπλό άδειασμα και μάλιστα σε δημόσια θέα, στην αίθουσα όπου διεξαγόταν το διεθνές συνέδριο για την «Μετάβαση των Βαλκανίων σε καθαρή ενέργεια» έλαβε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο.  Ό  Κασαπίδης «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» όταν μετά τις τοποθετήσεις των δύο πολιτικών προσώπων έλαβε τον λόγο και απεύθυνε ερώτηση στον Φάμελλο «εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη σχεδίων γύρω από την χρήση υδρογόνου και που θα κατατεθεί ως πρόταση στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, την οποία έχει αποφασίσει να στηρίξει η Ελληνική κυβέρνηση.  Ο  Κασαπίδης ανέλυσε την πρόταση, δήλωσε ότι γίνεται με πρωτοβουλία και την συμμετοχή του πρώην Γερμανού ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη που είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής εταιρίας υδρογόνου και ότι η περιφέρεια θα είναι εταίρος με Γερμανούς και Δανούς. Ο Περιφερειάρχης βρέθηκε εκτεθειμένος όχι μόνο γιατί ο Φάμελλος αδιαφόρησε για το μεγαλεπήβολο σχέδιο, αλλά γιατί και η έμπειρη Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη ενώ στην αρχή κράτησε σοβαρές αποστάσεις από τα λεγόμενα του, στην συνέχεια σχεδόν αποδοκίμασε το πρότζεκτ, προτρέποντας τον περιφερειάρχη να ασχοληθεί με πιο άμεσα προβλήματα που οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας θα νοιώσουν στο πετσί τους.

Μάλιστα εν όσο ο Κασαπίδης ανέλυε το φιλόδοξο σχέδιο που σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι το μοναδικό που μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια που θα υποστεί η περιοχή από την απολιγνιτοποίηση, τον διέκοψε η υποψιασμένη Μαρία Σπυράκη ρωτώντας τον «από ποιο ταμείο ζητάτε τα χρήματα;» Ο Κασαπίδης της απάντησε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν στο πράσινο ταμείο που είναι 13 δις. Η Σπυράκη δεν απάντησε, αλλά όταν στην συνέχεια έλαβε το λόγο  εξήγησε στην γλώσσα της τεχνοκρατικής Ευρώπης ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα χρήματα, είναι ήδη γνωστά και είναι «ήδη πάνω στο τραπέζι».

Παραθέτουμε με αναλυτικό τρόπο τους διαλόγους και τα λεγόμενα των δύο πολιτικών με τον Περιφερειάρχη. Ο Φάμελλος παίρνοντας πρώτος τον λόγο ξεκαθάρισε ότι « η συνάντηηση που μας λέτε ότι θα κάνετε, είναι μια συνάντηση όπου κατατίθενται προτάσεις και  ιδέες, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο η δεν έχουν σχεδιαστεί επενδύσεις και ότι είναι μια συζήτηση που θέλει να προσελκύσει την ευρωπαϊκή επιτροπή στο να ανοίξουν άξονες χρηματοδότησης.  Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι ο χρηματοδοτικός άξονας και πόσα λεφτά έχει, το δεύτερο πως θα γίνει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που λέτε ότι έχετε». Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «το υδρογόνο έχει ακόμη πολλά στοιχεία ανάπτυξης και σχεδιασμού και ότι δεν γνωρίζει  ποια είναι η μαζική κλίμακα εφαρμογής». Κλείνοντας, αναρωτήθηκε «εάν ταιριάζει η συγκεκριμένη επένδυση  στην δυτική Μακεδονία και πότε θα σας δώσει  θέσεις εργασίας» προσθέτοντας ότι «το επαγγελματικό  αποτύπωμά του υδρογόνου  είναι μικρό». Τέλος έδωσε την συμβουλή ότι «δεν θα το έβαζα πρώτο ως βασικό στοιχείο στο ταμείο δίκαιης μετάβασης».

Λαμβάνοντας το λόγο η Μ. Σπυράκη άρχισε να του εξηγεί για τον τρόπο πού δουλεύουν τα πράγματα στις Βρυξέλλες. «Να σας ενημερώσω πως ωριμάζουν και προωθούνται τα έργα στην Ευρωπαϊκή ένωση. Πιστεύω στις γρήγορες νίκες που μπορούν δώσουν να ανάσα στους ανθρώπους και να βοηθήσου τις οικείες τους.  Έχει σημασία να δούμε το σχέδιο σε επίπεδο,  τι κλίμακα έχει αυτό σχέδιο.  Δεύτερον να το δούμε σε επίπεδο πρώτα του πιλοτικού και μετά του μεγάλου σχεδίου υποδομών. Τρίτο σε επίπεδο τεχνολογίας  από ότι ξέρω μέχρι τώρα μόνο η Μιτσουμπίσι έχει αναπτύξει σε επίπεδο παγκόσμιο τέτοια τεχνολογία αλλά εδώ έχουμε ένα  ζήτημα κενού με την ευρωπαϊκή τεχνολογία στο επίπεδο αυτό. Το θέτω αυτό γιατί τα ευρωπαϊκά έργα δεν είναι κάτι που κάποιος παίρνει τα χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση και στό τέλος  της ημέρας λέει  το έκανα και η ΕΕ συμφωνεί μαζί του ότι έτσι είναι. Είναι χρήματα που ξεκινούν από πιλοτικές εφαρμογές και έργα,  πάνε σε μελέτες, ακολούθως  σε πιο ώριμες μελέτες,  σε μελέτες επιπτώσεων και τι αλλαγές δημιουργούν σε διάφορα περιβάλλοντα.  Με δεδομένο ότι, εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε τον χαρακτήρα του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, γιατί το κεφάλαιο της περιοχής είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν την ενέργεια.  Αλλά για αυτό ρωτώ και μπαίνω στην συζήτηση, απλά για ένα τέτοιο μεγάλο προτζεκτ το οποία θα περάσει από το πιλοτικό στάδιο  την μελέτη και το μεγάλο σκέλος του  στο έδαφος, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από συγκεκριμένα εργαλεία.  Αλλά τα εργαλεία λίγο πολύ έχουν τοποθετηθεί ήδη στο τραπέζι δηλαδή θα είναι Horizon που σημαίνει έρευνα; θα είναι συνοχή; θα είναι δίκτυα; τι θα είναι όλα αυτά που αναφέρετε στην πρόταση;»

Με λίγα λόγια τόσο ο Φάμελλος αλλά πολύ περισσότερο η Σπυράκη κράτησαν αποστάσεις και σοβαρές επιφυλάξεις στο σχέδιο υδρογόνου θέτοντας το στις πραγματικές του διαστάσεις επισημαίνοντας δε ότι δεν ταιριάζει  στο κατεπείγον του χαρακτήρα που έχει η επόμενη ημέρα για την  περιοχή και τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς εργασία.

Ο Κασαπίδης αντιλαμβανόμενος το ευγενικό άδειασμα από τους δύο πολιτικούς προβαίνει σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα του διεθνούς χαρακτήρα  της συνάντησης, όπου παρακολουθούν δια της διερμηνείας υψηλοί προσκεκλημένοι από την επιστημονική γραφειοκρατία της Κομισιόν και άλλοι επιστήμονες. Χωρίς να ζητήσει καν την άδεια από τους συντονιστές του στρογγυλού τραπεζιού που βρισκόταν σε εξέλιξη, σηκώνεται από την θέση του και ανεβαίνει στο βήμα του συνέδριου λέγοντας ότι «εφόσον άνοιξε η συζήτηση καλό είναι τα να πούμε όλα». Και αρχίζει να εξιστορεί από βήματος και εκτός κάθε διαδικασίας, πως ξεκίνησε για τον ίδιο η επαφή του με την τεχνολογία του υδρογόνου, τις προσωπικές εμπειρίες που είχε από τις επαφές του σε περιοχές της Ευρώπης, όπως στο Τυρόλο της Ελβετίας και το Αμβούργο της Γερμανίας, όπου το υδρογόνο χρησιμοποιείται σε κάποιες επιχειρήσει και σε κάποια λεωφορεία αστικής συγκοινωνίας στην πόλη, ενώ αποκάλυψε ότι η πρόταση Χατζημαρκακη  περιλαμβάνει για την δυτική Μακεδονία ένα σχέδιο γιγάντιου φωτοβολταικού του μεγαλύτερου στον κόσμο ισχύος 1 GW.  

Ο Φάμελλος που έχει αντιληφθεί το συμβαίνει και μη θέλοντας να δώσει συνέχεια στο θέμα, λαμβάνει το λόγο και με σχεδόν λακωνικό τρόπο αναφέρει ότι θα πρέπει «τα στοιχεία που μας αναφέρετε δεν τα γνωρίζω αλλά έτσι η αλλιώς θα πρέπει να τα παραμετροποιήσετε», προσθέτοντας ότι  «θα σας χρειαστούν έτσι η αλλιώς στις Βρυξέλλες για την εργασία την οποία θέλετε να κάνετε».  

Η δε Σπυράκη στην συνέχεια θα επαναλάβει σε ποιο πολιτικούς τόνους: «Εγώ θα επιμείνω κ περιφερειάρχη στο εξής. Είναι σημαντικό να έχει κανείς σχέδιο για την επόμενη ημέρα και τόσο μεγαλεπήβολο.  Είναι εξίσου επίσης σημαντικό, όμως και θέλω να με ακούσετε σε αυτό, να σχεδιάζεται κάτι που να έχετε γρήγορες νίκες. Εύχομαι να πάει εξαιρετικά καλά και να είναι έτσι τα πράγματα όπως τα περιγράφετε και να υπάρχουν δυνατότητες για τέτοιου είδους γιγαντιαίες χρηματοδοτήσεις σε βάθος χρόνου. Αυτό όμως που χρειάζονται οι άνθρωποι στην περιοχή σας την άλλη ημέρα που θα ξυπνήσουν, είναι μια δουλειά και από αυτή την δουλειά να πάρουν χρήματα και να συνεχίσουν να ζουν. Γιατί η εργασία δεν είναι μόνο το κομμάτι της αποζημίωσης και του μισθού αλλά και της κοινωνικής τους ένταξης. Αυτό το κομμάτι ας μην το παραβλέψουμε σε αυτή την προσπάθεια μετάβασης της κοινωνίας και οικονομίας της περιοχής Προφανώς να υπάρχουν σχέδια και μακάρι να καταλήξει σε αυτό που εσείς περιγράψατε αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, γιατί το χρόνο ωρίμανσης των έργων τον ξέρουμε όλοι, ακόμη και αν όλα πάνε με πολύ ούριο άνεμο, πρέπει η δυτική Μακεδονία να περάσει στην δίκαιη μετάβαση και όχι σε μετάβασής σοκ, και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Μετά και την τοποθέτηση της Σπυράκη, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την αμηχανία να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παριστάμενων βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος, αλλά και ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών του διεθνούς συνεδρίου. Στο πηγαδάκι που στήθηκε στην συνέχεια η Μ Σπυράκη έδειχνε να νουθετεί τον  Κασαπίδη λέοντας του ότι ο Χατζημαρκάκης εξελέγη δύο φορές ευρωβουλευτής  σήμερα έχει μια εργασία να κάνει  ενώ  εσύ ως περιφερειάρχης έχεις  πολιτική ευθύνη απέναντι σε μια περιοχή και τους κατοίκους της. Παρόλα αυτά, υποσχέθηκε στον Κασαπίδη ότι θα είναι παρούσα στις 9 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου βοηθήσει με την παρουσία της στην υποστήριξη της πρότασης.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 19:28
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.