Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 08:17

''Αντίο'' δυτική Μακεδονία! Η κυβέρνηση κλείνει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την ''Πτολεμαϊδα 5'' το 2028

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Το πολυπόθητο σχέδιο που όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και ο Περιφερειάρχης μας έλεγαν ότι θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες, στην βασική του δομή που αφορά την περιοχή μας, το αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να μην είναι έτσι. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του, θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας μέχρι το 2028.

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021» Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα την  χώρα μας: «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030''.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στην ουσία και το νέο ενεργειακό σχέδιο της ΔΕΗ  για τους λιγνίτες. Στην ουσία «τελειώνει» όλες τις μονάδες, Αγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1 που είχαν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις να μείνουν στο σύστημα αλλά και πριν ακόμη ολοκληρωθεί η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ισχυρός 600 wm που θα κοστίσει στην ΔΕΗ 1,4 δις. Στην ουσία δεν τηρείται ούτε το 17 % του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα καυσίμου εως το 2030 που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και όπως φαίνεται η δυτική Μακεδονία δια των ενεργειών της ΝΔ ως κυβέρνηση, εισέρχεται αρκετά χρόνια  νωρίτερα αλλά και βιαίως στην μεταλιγνιτική εποχή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ουσιώδη. Καταρχήν θα πρέπει να δώσουν δημόσιες εξηγήσεις  οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ο Στάθης Κωνσταντινίδης η Παρασκευή Βρυζίδου ο Μιχάλης Παπαδόπουλος ο Γιώργος Αμανατίδης και ο Γιάννης Αντωνιάδης που από’όσο θυμόμαστε όλοι, δεν εξελέγησαν βουλευτές με τέτοια πρόταση, δηλαδή ότι "η λιγνιτική ΔΕΗ με εντολή της ΝΔ θα κλείσει τους διακόπτες της το  2028".

Οι συνδικαλιστές Σάκης Μαστορας, που εσχάτως δεν λείπει από καμία πολυθρόνα συσκέψεων υπουργικών και υφυπουργικών γραφείων και ο παλιός επικριτής του Πρωθυπουργού που έχει ξεχαστεί στις αμειβόμενες καρέκλες του ΔΣ ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης, θα έχουν το πολιτικό θάρρος να μιλήσουν η θα ψελλίσουν τα μισόλογα που συνήθως λένε στους υπουργούς πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμιδης και οι εταίροι που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ τι λένε επί τούτου;

Τα παιδιά του ΚΙΝΑΛ, ο πολυγραφότατος Πάρης Κουκουλόπουλος, ο άλλοτε υπουργός Γιάννης Μανιάτης που εσχάτως εξαφανίστηκε από την αντιπολιτευτική "κονίστρα" τι λένε;

Η αλήθεια είναι ότι με εντολή της κυβέρνησης, η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας θα οδηγηθεί στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ πριν το στόχο "χωρίς άνθρακα και co2 έως το 2050" που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή. Σύμφωνα με την αναφορά του πρωθυπουργού το 2028 δεν θα υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που ανταποκρίνεται στους στόχους της ΕΕ έρχεται στην δυτική Μακεδονία 22 χρόνια νωρίτερα!.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί με ειλικρίνεια από’όλους είναι, γιατί η Ελλάδα οδηγείται στο «Ελλάδα ελεύθερη από άνθρακα & co2 » 22 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο που έχει θέσει η ίδια η Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 10:36
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.