Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 09:57

Η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και οι παρανόμως ωφεληθέντες απο αυτή, είναι σκευωρία;

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με τις  παράνομες ηχογραφήσεις συνομιλιών,  με τις φωτοτυπίες εμβασμάτων που κυκλοφορούν στον τύπο και άλλα πολλά, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε για ποιο λόγο ξεκίνησαν όλα αυτά αλλά και η σημερινή

συζήτηση. Θα ξεχάσουμε ότι υπήρξε θέμα με την φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα και στο θέμα αυτό εδράζεται η υπόθεση του διεθνούς φαρμακευτικού κολοσσού Novartis που σε άλλες χώρες διερευνήθηκε, διαλευκάνθηκε και η εταιρία κλήθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις. Σε άλλες χώρες όμως, όχι στην Ελλάδα..

O παραπάνω πίνακας δεν αμφισβητείται, ούτε θεωρείται «πειραγμένος». Από την εκτίναξη της δαπάνης και την τιμολόγηση των φαρμάκων  εκτός από την συγκεκριμένη εταιρία που είναι ο leader της αγοράς έβγαλαν χρήματα και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Είναι σίγουρο ότι έβγαλαν χρήματα, όσοι είχαν το προνόμιο της συνταγογράφησης και δεν είναι άλλοι από τος γιατρούς κα φυσικά όσοι εκ του θεσμικου τους ρόλου συνέβαλαν στην διευκόλυνση η την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου όπου έγιναν οι δουλειές.

Εάν θεωρήσουμε ότι η επαρκής δαπάνη είναι στα 2 δις € που έχει σταθεροποιηθεί από το 2015 έως σήμερα, με πρόχειρους υπολογισμούς από το 2003 που ξεκίνησε η υπέρβαση έως το 2009 που τινάχτηκε η μπάνκα στον αέρα και μέχρι το 2013 πήγαν στις εταιρίες φαρμάκου και στην συγκεκριμένη επιπλέον 18 δις  €. Πρόκειται για χρήματα που πληρώθηκαν από τον δανεισμό της χώρας.

Την  κρίσιμη περίοδο και τις διαδρομές χρήματος που ερευνά η δικαιοσύνη, δεν ήταν στην κυβέρνηση ο Πολάκης, ο Ξάνθος, ο Παπαδημούλης, η ο Τσίπρας. Ήταν άλλα τα κόμματα, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί που χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση. Οσοι συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα και οι δημοσιογράφοι ως ελεγκτές της εξουσίας θα πρέπει να πουν με ειλικρίνεια  στους πολίτες και στους αναγνώστες τους εαν θέλουν αυτή η υπόθεση να φτάσει στο τέλος να μάθουμε ποιοί γιατροί και ποιοι απο τις ελίτ και το πολιτικό σύστημα. 

Με τα 18 σχεδόν δις € δεν έγιναν πλούσιες μόνο οι φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και όσοι τις βοήθησαν, είτε από την πλευρά των γιατρών με την παράνομη συνταγογράφηση, βλέπε την υπόθεση μεγαλογιατρού για τον οποίο ο ΕΟΠΠΥ πρόσφατα ολοκλήρωσε την έρευνα και του καταλογίζει ότι έχει ζημιώσει με 1,7 εκ € τον οργανισμό. Όλως τυχαίως ο συγκεκριμένος είναι σύζυγος ανώτατης δικαστικού λειτουργού εισαγγελέως (κ. Ραϊκου) που ερευνούσε υποτίθεται την υπόθεση Novartis και στους κοινούς λογαριασμούς της βρέθηκαν εμβάσματα της εταιρίας με προορισμό τον σύζυγο. Ας θυμόμαστε γιατί θα έχει ξεχωριστή αξία στο μέλλον ότι απο τις καταγγελίες της συγκεκριμένης εισαγγελέως η προανακριτική επιτροπή της βουλής προσχώρησε στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Παπαγγελόπουλο προσθέτοντας το αδίκημα της σύστασης «εγκληματικής συμμορίας».

Με τα σχεδόν 18 δις είναι πολύ πιθανό να πλούτισαν και ορισμένες πολιτικές ελίτ που κυβέρνησαν τον τόπο, οι φίλοι τους, οι συγγενείς τους και που έχουν κάθε λόγο αυτήν την υπόθεση να την μετατρέψουν σε σκευωρία που έστησαν υποτίθεται οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. 

Όμως το σκάνδαλο Novartis είναι εδώ και όσοι έγιναν πλουσιότεροι από τα δάνεια της χρεοκοπίας της χώρας που πλήρωσαν την φαρμακευτική δαπάνη, έχουν τους δικούς τους λόγους να φωνάζουν ότι είναι σκευωρία της αντιπολίτευσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 10:20
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.